AcasăSOCIALÎn numele solidarității. Achizițiile de gaze se vor face doar cu permisiunea...

În numele solidarității. Achizițiile de gaze se vor face doar cu permisiunea Comisiei Europene

Gazele, la comun și cu porția

Orice licitație lansată pentru achiziția de gaze naturale va fi raportată la Comisia Europeană. În cazul în care cantitățile cumpărate afectează obiectivele privind siguranța aprovizionării și solidaritatea energetică, tranzacțiile vor fi oprite. UE a decis, printr-un Regulament adoptat la sfârșitul anului trecut, cu achizițiile comune de gaze trebuie să primeze, însă România, care își produce circa 75% din necesar, nu va avea niciun avantaj.

Guvernul a numit un secretar de stat din Ministerul Energiei în comitetul director ad-hoc al Comisiei Europene, format din reprezentanți ai tuturor statelor UE, organism care va monitoriza și va interveni pe piața achiziției gazelor naturale.  Regulamentul (UE) 2022/2576, adoptat la sfârșitul lunii trecute, prevede achiziția în comun a gazelor pentru țările UE, prin intermediul unui prestator de servicii. Acesta va cumpăra gazele disponibile din UE și din afara Uniunii, urmând să le vândă apoi întreprinderiolor de pe teritoriul UE. Deși Guvernul a salutat decizia UE de a efectua achiziții comune, România nu prea are avantaje în urma acestei măsuri, atâta vreme cât își produce 75% din necesarul intern, cu previziuni de creștere în următoarea perioadă. ”Comisia Europeană va informa comitetul director ad-hoc cu privire la impactul participării întreprinderilor la achiziția în comun organizată de prestatorul de servicii asupra siguranței aprovizionării în Uniune și asupra solidarității energetice, după caz. Pentru România, este deosebit de importantă operaționalizarea cât mai curând posibil și în condiții optime a Platformei UE pentru achiziția în comun a gazelor naturale, cu participare voluntară din partea companiilor și asigurarea unei distribuții echilibrate a volumelor suplimentare de gaze”, se arată într-un Memorandum prezentat de Ministerul Energiei în ședința de Guvern de miercuri.

Gaze cu porția

Pentru Comisia Europeană și statele membre este important să aibă o imagine clară a contractelor de furnizare a gazelor preconizate și încheiate în întreaga Uniune, pentru a evalua dacă sunt îndeplinite obiectivele privind siguranța aprovizionării și solidaritatea energetică, se precizează în Regulamentul UE. Prin urmare, întreprinderile sau autoritățile statelor membre trebuie să informeze Comisia și statele membre în care sunt stabilite respectivele întreprinderi cu privire la achizițiile de gaze planificate de dimensiuni mai mari de 5 TWh/an. Acest lucru ar trebui să se aplice în special informațiilor de bază privind contractele noi sau reînnoite. ”Comisiei trebuie să i se permită să emită recomandări pentru întreprinderile din sectorul gazelor naturale sau pentru autoritățile statelor membre relevante, în special în cazul în care o coordonare suplimentară ar putea îmbunătăți funcționarea achiziționării în comun sau în cazul în care lansarea unei licitații pentru achiziționarea de gaze sau achizițiile planificate de gaze pot avea un impact negativ asupra siguranței aprovizionării, a pieței interne sau a solidarității energetice. Emiterea recomandărilor nu ar trebui să împiedice întreprinderile din sectorul gazelor naturale sau autoritățile statelor membre relevante să continue negocierile între timp”, se arată în Regulamentul (UE) 2022/2576.

Recomandarea devine obligație

Achiziția în comun nu este, în realitate, doar o recomandare, ci o obligație. Conform Regulamentului, statele membre trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că întreprinderile din sectorul gazelor naturale și întreprinderile consumatoare de gaze aflate sub jurisdicția lor participă la procesul de agregare a cererii organizat de prestatorul de servicii care se ocupă de achiziția în comun. Mai mult, statele membre care dispun de instalații subterane de înmagazinare a gazelor vor solicita întreprinderilor din sectorul gazelor naturale și întreprinderilor consumatoare de gaze aflate sub jurisdicția lor să participe la agregarea cererii organizată de prestatorul de servicii cu volume cel puțin egale cu 15 % din volumul total necesar pentru atingerea obiectivului de constituire a stocurilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.378 afisari

15 COMENTARII

  1. ZIARE.COM UN SITE DE SPURCATI COMUNISTI CE LING IN KOOR PUTERNIC CU LAUDE SI OSANALE POLITICIENII CE-I PLATESC PE ACESTI ANALFABETI SCARBOSI DE PE ZIARE.COM

    ZIARE.COM UN SITE DE SCATOFAGI IMPUTITI , ADEVARATI MPOISTI CE DUG POOLA LUI IOHANNUS SI GENERALULUI PLAGIATOR

    ZIARE.COM SUNT PLATITI BINE S-O IA LA MOOIE PROFUND , IN GALTAN

  2. Dictatura jegoasa. Aia care sunt bogati vor sa impuna acelasi pret si la saraci??? O sleahta de spagari care iau toti preferential gaze,minereuri ,credite orice pt ca pot si nu i controleaza NIMENI.

  3. Ceva in genul:.Nu cumparati voi prostilor, second hands, cum vreti voi, ca sa avem noi ce consuma in industriile noastre.
    Voua sa va moara productia !
    Decizie mai discriminatorie.

  4. Dictadura mue a batut record!
    SCLAVAGISM,fara perdea!
    Bineinteles asta e posibil pt ca jegurile tradatoare de la asa zisul guvern ne-au vandut de mult ,o data cu tara!

  5. -CEL MAI BINE SĂ IEŞIM DIN UE
    -NISTE SARLATANI CARE NUMA EI SA TRAIASCA BINE
    AR TREBUI PUSI TOȚI LA ZID CUM L-AU PUS PE CAUSESCU CA AU EXECUTAT UN OM DE CARE LE ERA FRICA JEGURILE NAIBII.

  6. NA ACUMA SA.MERGETI SA.PLÎNGETI LA MORMÎNTU LUI CEAUSESCU CĂ AM AJUNS MAI RAU DECÎT ATUNCI , TOATA LUMEA TRAIA.
    ACUM MAI PUTIN SI FACEM CA SI GREIERII DIMINEATA CA DOAR O SA.MINCAM FAINA DE GREIERE CA PORCU SI VACA NU SINT BUNI FAC CLIMA SA CREASCA DA NESIMTITI CE REDESCHID MINE DE CARBUNE IN GERMANIA SAU REPORNESC CENTRALE PE CARBUNE OARE ALEA.NU POLUEAZA ????.
    RAFTURI PLINE SI BANI PL
    CURENT CU TÂRÎITA EI NU TE OBLIGÂ CICĂ SA REDUCI DAR CRESTE PRETUL DECI ASA INDIRECT

    • Nu , dar sunteti pe aproape . Ziarele cu propaganda comunista zic ca o duceti foarte bine
      Ca pe timpul lui Ceasca , dezinformare si cenzura
      O zi splendida sa aveti

  7. Guvernanții noștrii sunt orbi și nu vad ce se antampla.Ni se cere solidaritate europeană cănd vine vorba de resursele pe care nu le au țările bogate dar când vine vorba de avantajele noastre cu intrarea an spațiul de liberă trecere atunci nu se mai vorbește de solidaritate europeană.Niste nesimțiți și profitori.Iar noi ne merităm soarta cu clasa noastră politică care nu se zbate pentru binele țării și al locuitorilor ei.

  8. Regulemente emise de un organism, Comisia Europeana, de cine aleasa ?! Care mai este rolul Parlamentului European ?! UE ori trebuie reformata din temelii, ori desfiintata. Nu intamplator un lider american intreba acum cativa ani, catre cine de la UE sa se adreseze pentru a dialoga ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger