Cauta

Imunizarea antigripală, un eșec. Doar 7 cazuri în toată țara

1,5 milioane de doze de vaccin antigripal se duc pe Apa Sâmbetei

Ministerul Sănătății ar putea rămâne pe stoc cu peste 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal. Până la jumătatea lunii au fost administrate puțin peste 1,2 milioane de doze, mai puține chiar decât în aceeași perioadă a anului trecut. În plus, în pofida avertizărilor venite din partea medicilor, până în acest moment s-au înregistrat doar șapte cazuri de gripă.

Ministerul Sănătății a achiziționat anul acesta aproape trei milioane de doze, pe fondul știrilor alarmiste potrivit cărora gripa s-ar putea suprapune peste Covid, lucru care nu s-a întâmplat. Autoritățile nu au ținut cont nici de statisticile Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care au arătat o disponibilitate foarte scăzută de vaccinare antigripală, în special în rândul personalului medical, de doar 7-8 procente. Astfel, până la jumătatea lunii decembrie, doar 1.264.657 persoane din grupele de risc au fost vaccinate, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut, în plină epidemie de gripă, se vaccinaseră 1.339.650 de persoane. Mai mult, numărul cazurilor de infecții respiratorii din prima jumătate a lunii decembrie a fost extrem de scăzut, iar cazurile de gripă au fost doar rarități. ”La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 38.166, cu 58.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (91.423) și cu 10% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (34.684). În săptămâna 07.12.2020 – 13.12.2020 au fost raportate la nivel național 7 cazuri de gripă clinică comparativ cu 177 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului 2019. Totodată, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal și nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă”, se arată în ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică.

Se încheie sezonul

Potrivit organismelor medicale internaționale, în România, vaccinarea antigripală eficientă se poate face până în luna noiembrie și cel mai târziu în luna decembrie. ”În emisfera sudică există un sistem global de supraveghere a gripei, în Europa a arătat o circulație mult redusă față de anii precedenți, probabil din acest motiv măsurile pe care le-au luat statele și comportamentul cetățeanului în ceea ce privește prevenirea infecției cu noul coronavirus, asta în general se corelează cu un debut puțin întârziat. Anul trecut a început foarte repede sezonul gripal, în noiembrie aveam cazuri. Probabil anul acesta în decembrie, ianuarie o să fie un debut de sezon gripal, deci e bine să ne vaccinăm până la sfârșitul lui noiembrie”, atrăgea atenția în septembrie dr.Alexandru Rafila. Până la jumătatea lunii decembrie însă, mai puțin de jumătate din dozele de vaccin antigripal au fost utilizate, iar pe fondul unei circulații scăzute a virusului gripal este puțin probabil ca numărul imunizărilor să crească semnificativ până la sfârșitul lunii.

Dozele au ajuns târziu

Oficial, campania de vaccinare antigripală în România a început în 14 septembrie, iar o lună mai târziu doar 146.537 de români fuseseră imunizați. Ritmul s-a menținut scăzut, astfel că, în 16 noiembrie, se raporta administrarea a 768.941 de doze, iar în 13 decembrie, puțin peste 1,2 milioane de doze. Dozele achiziționate de Ministerul Sănătății au venit târziu și în tranșe destul de mici la început, astfel că nu mai există timp suficient pentru o administrare a dozelor până la sfârșitul acestui an, fiind posibil ca jumătate din cantitatea de vaccin antigripal cumpărată să fie aruncată. Achiziționarea celor trei milioane de vaccinuri de către Ministerul Sănătății a costat circa 160 milioane de lei.

Ultimele stiri

  • VIDEO| Atacul din slovacia, catalogat de autorități drept asasinat motivat politic
  • VIDEO| Mircea Geoana: „Este cutremurător ce s-a întâmplat azi în Slovacia”
  • Ministrul slovac al Apărării: „Starea premierului este extraordinar de gravă”
  • Poza Zilei
  • Joe Biden, despre tentativa de asasinat din Slovacia: „un act oribil de violență”
  • Horoscop 16 mai 2024 – Nu permiteți altora să vă influențeze
  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Exit mobile version