AcasăSOCIALImunizarea antigripală, un eșec. Doar 7 cazuri în toată țara

Imunizarea antigripală, un eșec. Doar 7 cazuri în toată țara

1,5 milioane de doze de vaccin antigripal se duc pe Apa Sâmbetei

Ministerul Sănătății ar putea rămâne pe stoc cu peste 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal. Până la jumătatea lunii au fost administrate puțin peste 1,2 milioane de doze, mai puține chiar decât în aceeași perioadă a anului trecut. În plus, în pofida avertizărilor venite din partea medicilor, până în acest moment s-au înregistrat doar șapte cazuri de gripă.

Ministerul Sănătății a achiziționat anul acesta aproape trei milioane de doze, pe fondul știrilor alarmiste potrivit cărora gripa s-ar putea suprapune peste Covid, lucru care nu s-a întâmplat. Autoritățile nu au ținut cont nici de statisticile Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care au arătat o disponibilitate foarte scăzută de vaccinare antigripală, în special în rândul personalului medical, de doar 7-8 procente. Astfel, până la jumătatea lunii decembrie, doar 1.264.657 persoane din grupele de risc au fost vaccinate, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut, în plină epidemie de gripă, se vaccinaseră 1.339.650 de persoane. Mai mult, numărul cazurilor de infecții respiratorii din prima jumătate a lunii decembrie a fost extrem de scăzut, iar cazurile de gripă au fost doar rarități. ”La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 38.166, cu 58.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (91.423) și cu 10% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (34.684). În săptămâna 07.12.2020 – 13.12.2020 au fost raportate la nivel național 7 cazuri de gripă clinică comparativ cu 177 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului 2019. Totodată, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal și nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă”, se arată în ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică.

Se încheie sezonul

Potrivit organismelor medicale internaționale, în România, vaccinarea antigripală eficientă se poate face până în luna noiembrie și cel mai târziu în luna decembrie. ”În emisfera sudică există un sistem global de supraveghere a gripei, în Europa a arătat o circulație mult redusă față de anii precedenți, probabil din acest motiv măsurile pe care le-au luat statele și comportamentul cetățeanului în ceea ce privește prevenirea infecției cu noul coronavirus, asta în general se corelează cu un debut puțin întârziat. Anul trecut a început foarte repede sezonul gripal, în noiembrie aveam cazuri. Probabil anul acesta în decembrie, ianuarie o să fie un debut de sezon gripal, deci e bine să ne vaccinăm până la sfârșitul lui noiembrie”, atrăgea atenția în septembrie dr.Alexandru Rafila. Până la jumătatea lunii decembrie însă, mai puțin de jumătate din dozele de vaccin antigripal au fost utilizate, iar pe fondul unei circulații scăzute a virusului gripal este puțin probabil ca numărul imunizărilor să crească semnificativ până la sfârșitul lunii.

Dozele au ajuns târziu

Oficial, campania de vaccinare antigripală în România a început în 14 septembrie, iar o lună mai târziu doar 146.537 de români fuseseră imunizați. Ritmul s-a menținut scăzut, astfel că, în 16 noiembrie, se raporta administrarea a 768.941 de doze, iar în 13 decembrie, puțin peste 1,2 milioane de doze. Dozele achiziționate de Ministerul Sănătății au venit târziu și în tranșe destul de mici la început, astfel că nu mai există timp suficient pentru o administrare a dozelor până la sfârșitul acestui an, fiind posibil ca jumătate din cantitatea de vaccin antigripal cumpărată să fie aruncată. Achiziționarea celor trei milioane de vaccinuri de către Ministerul Sănătății a costat circa 160 milioane de lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
752 afisari

4 COMENTARII

  1. Gripa obișnuita azi este catalogata ca și covid. De asta sint doar 7 cazuri de gripa pina acum in România! Restul cazurilor de gripă sint trecute ca covid..

  2. Inseamna ca anul asta nu a mai fost aruncata peste noi ”gripa sezoniera” de frica sa nu se aditioneze cu arma bacteriologica , covid, si sa se piarda situatia de sub control, chiar in patriile de unde provin criminalii.
    Mai inseamna ca profiturile din asa-zisele vaccinuri anti-covid le ajung criminalilor si nu s-au mai pretat la ”stimularea gripei sezoniere” !
    Alo, tataru, arahat. belciug-cercel, rafila, marinescu &co, ce parere aveti despre sucombarea gripei sezoniere ?

    • Mergi prea departe si aiurea – Gripa era gripa de cand o stim , probabil cu diferite „valente” . Anul acesta e LIMPEDE ca „testele” PCR folosite pentru MENTINEREA Plandemiei nimeresc ,inca de la declansarea diversiunii in februrie, tot felul de fragmente „corona” si orice viroza este provocata acum de alunecosul si intelligentul SarsCov2. Ai auzit ca se folosesc in spitae teste care fac diferenta intre diferiti virusi ?? Eu n-am auzit . Profiturile criminalilor nu reprezinta scopul final al plandemiei, ci sunt o consecinta secundara .

  3. Prin grija dregatorilor tarii, vaccinurile au ajuns tarziu. In Octombrie am facut vaccin nepotului in varsta de 3,5 ani, urmand ca sa-i facem al doilea vaccin dupa o luna. Nu am putut face. La medicii de familie dozele au sosit dupa 15 decembrie, in farmacii (nu la toate) am gasit cu o saptamana inainte. Faptul ca avem putine cazuri de gripa, confirmate, nu au nicio legatura cu cele sustinute de vlad tepes, temperaturile au fost ridicate, lumea a purtat masca. L-as ruga sa nu ia in ras COVIDUL, sunt unul dintre „beneficiari”, cu un „concediu” de 14 zile petrecut la „hotel” Witting, unde am avut un „meniu” cu anticoagulante, antiinflamatoare, antibiotice , pastilute. M-am simtit „excelent” cand „serviciul la camera” mi-a comunicat ca am 30-40% din plamani afectati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger