AcasăSOCIALÎmprumut uriaș al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. Pentru ce se...

Împrumut uriaș al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare. Pentru ce se pregătește?

Risc de falimente în sectorul bancar?

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a solicitat aprobarea Ministerului de Finanțe pentru un împrumut de peste 400 de milioane de euro, care va fi garantat 100% de statul român. Împrumutul ar avea un caracter preventiv, în sensul că acesta va fi folosit doar în cazul unor falimente în sectorul bancar, pentru care nu vor exista fonduri de restituire a banilor deponenților. Potrivit legii, statul era obligat să asigure sumele necesare Fondului în cazul colapsului bancar, însă acesta deja trăiește de pe o zi pe alta, tot din împrumuturi.

Banii deținuți de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) provin din cotizațiile băncilor care au aderat la această instituție și din profiturile generate de plasamentele activelor financiare. Se pare că acestea nu sunt de ajuns pentru acoperirea unei eventual colaps bancar, pe fondul unei crize economice în continuă agravare.

Potrivit legislației în vigoare, statul român este cel care, în caz de faliment al unei instituții financiare, trebuie să împrumute FGDB.  În situații excepționale, în care resursele financiare disponibile ale Fondului, în calitate de schemă de garantare a depozitelor, sunt insuficiente pentru acoperirea plății compensațiilor, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, la solicitarea Fondului, pune la dispoziția acestuia sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării, se precizează în Legea 42/2022, care modifică actul normativ privind schemele de garantare ale FGDB. Aceeași lege, emisă în acest an, introduce și posibilitatea contractării de către fond a unui împrumut preventiv, care se va și materializa în zilele următoare. Și asta pentru că, în ultima ședință de Guvern, a fost aprobat un Memorandum prin care se acceptă garantarea 100% de către stat al unui împrumut preventiv pe care FGDB îl va lua de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Deficit de resurse

Pentru asigurarea resurselor financiare necesare îndeplinirii în bune condiții a mandatului său în domeniul plății compensațiilor și finanțării măsurilor de rezoluție dispuse de Banca Națională a României (BNR), FGDB trebuie să dispună de soluții de finanțare, care să răspundă atât provocărilor generate de lipsa de lichiditate a pieței, cât mai ales situațiilor când se înregistrează un deficit de resurse, se arată în Memorandumul Ministerului de Finanțe. În consecință, schemele de garantare a depozitelor bancare ar trebui să aibă mecanisme de finanțare alternative adecvate, care să le permită să obțină, într-un termen scurt, finanțarea necesară îndeplinirii obligațiilor lor legale. Astfel, FGDB poate recurge inclusiv la împrumuturi cu caracter preventiv, contractate de la instituții financiare internaționale, cu garanția statului. Un exercițiu de simulare de criză, organizat de BNR la finalul anului 2018, demonstrase deja necesitatea ca FGDB să dispună de mecanisme alternative de finanțare care să-i permită acces rapid la finanțare în cazul apariției factorilor declanșatori, susține Ministerul de Finanțe.

Riscul este, integral, al statului

Împrumutul care va fi acordat de BIRD Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, în valoare de 406 milioane de euro, va fi garantat integral de stat, ceea ce înseamnă că riscurile aparțin, tot integral, statului român. ”Garantarea unui împrumut de tip preventiv contractat de FGDB de la BIRD constă în reducerea semnificativă a probabilității ca statul român, prin Ministerul de Finanțe, să fie în situația de a garanta, în termen de 5 zile, un împrumut din alte surse către FGDB sau de a recurge la utilizarea unor resurse financiare ale statului pentru finanțarea FGDB în cazul apariției factorilor declanșatori, fără a impieta asupra finanțării în condiții optime a nevoilor bugetului. În acest sens, împrumutul cu caracter preventiv menționat mai sus va presupune doar garantarea acestuia de către Guvern”, se arată în Memorandum. De precizat totuși că, în perioada 1999-2006, șapte bănci din România au intrat în faliment, FGDB recuperând, pe parcursul ultimilor ani, doar 36% din bani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.284 afisari

8 COMENTARII

  1. „statul român este cel care, în caz de faliment al unei instituții financiare, trebuie să împrumute FGDB.”
    Pai parca pana acum bancile raportau profituri record, dintr-odata vor da faliment? Sau cumva in vederea unui conflict armat bancutele deja si-au transferat banutii iar clientii lor o sa fie despagubiti tot de catre statul roman, nu-i asa?

  2. Statul roman a murit {asasinat}in 25 decembrie 1989.Ceea ce este acum este doar o piesa de teatru cu personaje cu functii si identitati fictive cu rolul de a distruge tara si a imbogati pe acori si pe regizorii de afara .

    • beshi mah boule cu comunismul tau ucigas , ala din 25 .12.1989 nu era stat roman era stat comunist

  3. @ Ce ba, bancherrii nu garanteaza pentru afacerile lor, ? Ce ba, sunt banci de stat ca sa garanteze statul pentru afacerile bancherilor, ?

  4. Dar ce, bancile au impartit profitul lor cu statul roman pentru ca acum statul roman sa le garanteze acoperirea pierderilor. Ar trebui ca statul sa nu le dea niciun ban, ci sa le sustina bancile-mama din strainatate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger