Cauta

Importuri masive de energie electrică. Prețurile o iau razna

energie

România și-a vândut toată producția de energie pe 2022, iar acum cumpără mai scump. Marcel Ciolacu aruncă bomba

Pe fondul scăderii producției interne de energie pe cărbune, dar și cea provenită din fotovoltaice, eoliene și hidro, prețurile la energie electrică au explodat, ajungându-se la recorduri dramatice. Conștienți că Guvernul nu va putea acoperi, prin plafonare și compensare, prețurile pentru populație, reprezentanții PSD sunt deciși să impună în coaliție revenirea la prețurile reglementate.

Marți, în jurul orei 14, România a importat peste 1.200 de MWh energie electrică, în condițiile în care Complexului Energetic Oltenia i s-a permis să producă sub 1.000 de MWh, deși are o capacitate de cel puțin 1.700 MWh. În aceeași zi, energia produsă prin fotovoltaice și eoliană a scăzut dramatic, ajungându-se la un minim de puțin peste 800 de MWh, iar energia hidro scade și ea aproape cu fiecare oră care trece, pe fondul unei secete accentuate. Creșterea importurilor și scăderea producției interne au avut drept consecință explozia prețurilor la energie electrică.

Astfel, în data de 25 iulie, țara noastră înregistra cel mai mare preț mediu zilnic spot de pe întreaga piață a Uniunii Europene, 528 euro/MWh, cu peste 200 de euro mai ridicat decât în Germania. Cu asemenea prețuri, plafonarea și compensarea stabilite de Guvern până în 31 martie 2023 nu vor mai putea fi susținute, iar populația riscă să rămână fără energie și gaze, care se scumpesc și ele într-un ritm accelerat, pe fondul scăderii producției la OMV, prin imposibilitatea achitării facturilor. În acest sens, conducerea PSD a anunțat că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. ”PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune”, se arată într-un comunicat al Partidului Social Democrat.

Piața, profund distorsionată

Piața a ajuns să fie profund distorsionată și și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație, susține PSD. Social-democrații arată că, urmărind cu atenție evoluțiile din Europa, tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor.

”Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități, Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER.  De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”, se mai precizează în comunicatul PSD.

Criză energetică fără precedent

Senatorul de Gorj Ion Iordache a adresat un memoriu Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care a cerut salvarea sistemului energetic național. Acesta a semnalat faptul că România se pregătește să înfrunte o criză energetică fără precedent, deși are la îndemână toate resursele să o prevină. ”Nu înțelegem de ce pregătim psihologic populația să înghețe de frig în case, la iarnă, pe întuneric, de ce oferim false soluții la creșterea prețurilor la energie, de ce importăm zilnic energie electrică, în condițiile în care, cu eforturi minime, putem produce energie suficientă pentru consumul țării, în orice anotimp”, se arată în memoriul senatorului Ion Iordache.

Ultimele stiri

  • ALege ce citești
  • DECAPITAREA lui COLDEA, revolta „SISTEMULUI” împotriva statului-paralel!
  • Primarul Mihai Chirica, scandal cu violență fizică: „M-a lovit de pereți până mi-a crăpat capul”. Primar: „Vacă proastă ce ești!” / ÎNREGISTRĂRI AUDIO
  • Moldovenii nu mai pupă cetățenie. Cunoașterea limbii române devine obligatorie
  • Guvernul, în extaz. Crește salariul minim, cresc taxele la buget și amenzile
  • Ucraina și Slovacia și-au ales jucătorii pentru Euro
  • Cu ce amendă s-a ales un șofer prins gonind cu 240 km/oră pe A3. „A intenționat să devină pilot de curse”
  • Îndoctrinați de mici. Guvernul pregătește, în școli, o armată de activiști de mediu
  • Timpul schimbărilor: de ce alegerile sunt importante pentru europeni și pentru restul lumii
  • Impozitarea marilor averi, frecție la piciorul de lemn
  • Exit mobile version