AcasăSOCIALImpact devastator al închiderii termocentralelor. Sistemul energetic va intra în colaps

Impact devastator al închiderii termocentralelor. Sistemul energetic va intra în colaps

Risc de pană generală de curent în sezonul rece

României îi lipsește din sistem 1.500 de MW pentru perioada sezonului rece, când se va înregistra un vârf de consum, ne spune Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea, care trage atenția că riscurile unui colaps al sistemului energetic sunt uriașe. O zi sau două fără energie electrică ar însemna pagube ca după un război, susține acesta.

O cădere a sistemului energetic ar însemna un dezastru pentru orice țară, nu numai pentru România, pentru că, dacă stai o zi – două fără energie electrică, pagubele sunt ca după un război, ne spune președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc. Nu ar trebui să se ajungă acolo și România poate evita lucrul acesta dacă își pornește capacitățile pe cărbune, pentru că numai cu energia hidro nu poți face față, arată acesta.

”La Termocentrala Mintia, dacă vine înghețul și nu se introduce un arzător de gaz măcar în două-trei cazane, ca să încălzești toată platforma, practic distrugi toate instalațiile, pentru că au apă în ele. Nu poți goli complet conductele și, dacă îngheață, se sparg, se fac sită și nu mai ai ce să faci cu ele. Până acum nu s-a făcut nimic pentru conservarea instalațiilor, nici măcar nu au rotit agregatele mari, turbinele, ventilatoarele de gaz, de aer, așa cum ar trebui. Costul conservării este mai mare decât dacă s-ar funcționa la minim tehnic, ca să nu mai spun că dacă ar funcționa acum, la ce prețuri sunt pe MW, ar fi pe profit. Noi, ca sindicat, am făcut o acțiune în instanță prin care sesizăm că nu se face conservarea termocentralei conform Ordinului ANRE din 2008. Riscăm să pierdem definitiv aceste capacități și să facem ceva de la zero nu se știe cât durează. Construcția Termocentralei de la Iernut a început în 2013 și nici acum nu este gata”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea. Acesta mai arată că Ministerul Energiei nu a notificat Transelectrica după ce a închis Termocentrala Mintia, care producea 1.200 de MW.

”În momentul în care renunți la capacități mari de producție trebuie să notifici Transelectrica, iar aceasta trebuie să găsească înlocuitori și după aceea îți dă undă verde să renunți la capacitățile alea. Noi încă apărem în hârtii cu capacități de 1.200 de MW la Mintia”, ne-a precizat Cristian Iștoc.

Importăm 2.600 de MW

Acest minus de 1.200 MW înseamnă import, iar în ultimele două săptămâni România a importat 2.600 de MW, dintr-o capacitate de 3.000 de MW, că mai mult nu se poate importa, susține Cristian Iștoc. ”Păi la iarnă, când o să fie minus 20 de grade Celsius, Petrobrazi, cu 800 de MW, o să iasă din sistem, pentru că nu poate asigura gazul, că scade presiunea la temperaturi sub minus 15 grade. Și atunci, pe lângă cei 2.600 MW pe care îi importăm, mai punem 800 de MW și avem deja un deficit de 400 MW, pe care nu-l mai poți acoperi. Până la urmă, trebuie să faci scenariul de stres al sistemului, trebuie să fii pregătit pentru ce este mai rău. Transelectrica a publicat un studiu despre adecvanța sistemului și acolo arată regiunile care au minus de putere, în care intră și zona de Vest a țării. Trebuie să încarce foarte mult lacurile de acumulare, ceea ce înseamnă să nu mai producă pe hidro în perioada asta”, a afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea din Hunedoara.

Pericolul este aproape

În noiembrie și decembrie, când scad temperaturile, necesarul de curent se va duce la 10.000 de MW, ori România are acum, cu tot cu importurile maxime, 8.900 MW, iar diferența aceea de 1.100 MW rămâne neacoperită, avertizează Cristian Iștoc. ”Mintia o ții oprită, Gorjul îl ții oprit, la temperaturi scăzute iese gazul din sistem, eolienele nu merg pe ger, fotovoltaicele nu merg și, dacă nu ai nici rezervă în lacuri, o să ai o problemă. Atunci când consumul va crește brusc către 10.000 MW și tu nu vii cu energie, se intră în regim de avarie cu sistemul și se decuplează. Dacă nu reușești să decuplezi tu mai repede consumatorii mari, sistemul se decuplează și atunci apare pana generală de curent. Dacă reușești să-l insularizezi și să pice numai 6 sau 10 județe, ca să nu-ți pice tot, poți să-ți revii în câteva ore. Dacă pică tot este foarte greu, îți ia o zi sau două ca să repornești tot. Culmea este că, dacă va fi pană generală de curent la noi, va afecta și țările cu care suntem cuplați energetic, Ungaria, Serbia, Slovacia și Cehia”, ne-a mai declarat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
22.072 afisari

10 COMENTARII

  1. Se spune ca atunci cand Dumnezeu vrea sa „piarda” pe cineva, prima data ii ia mintile… Nu vedeti ce se intampla de 2 ani incoace ??? Nu vedeti ca cei care au acaparat puterea nu fac nimic altceva decat se lupta s-o pastreze ??? Vrei ceva TU popor, individ ??? Descurca-te cum poti, cum te „taie capul”. Pe acesti neaveniti, trimisi ai NIMANUI ( ca sa folosesc o alta denumire a ACELUI), nu-i intereseaza ce doreste poporul. Toate tarile se pregatesc, fiecare dupa posibilitati, pentru VREMURI GRELE, numai ai nostri ,acompaniati de IROZII presei, isi fac calcule de cum sa poata huzuri mai mult pe spinarea noastra. Vrei ceva ??? Nu, sta. FA !!!

    • Hai psd a făcut tot din 90 pina acum.Ei au cules binefacerile comunismului și au vindut și distrus tot.

  2. E bine ca si dvs,presa de semiopozitie care cenzurati la ordin,ati descoperit apa calda.SarutMana!

  3. De dragul himerei stoparii incalzirii globale prin reducerea amprentei de carbon ne punem tara pe butuci. Incalzirea globala (discutabila si ea daca se intampla sau nu) are alte cauze, nu o concentratie de numai zero virgula patru la mie a dioxidului de carbon in aer. Dulapul s-a dus grabnic la summitul COP26 sa le cante alora in struna, uitand ca are o tara careia i-a jurat credinta. Germania si Polonia ard linistite carbune si nu este nicio problema, si ne-am trezit noi care oricum aveam o amprenta de carbon cu mult mai scazuta decat a multor alte tari sa inchidem termocentralee 🙁

  4. CAND TARA E CALARITA DE NISTE DERBEDEI IRESPONSABILI TOTUL E POSIBIL !.
    AU AJUNS IN POLITICA TOTI DERBEDEII,EXCROCII,MARIONETELE ,HAIMANALELE SI PAMBLICARII ,IAR REZULTATELE SE VAD .
    CUM POATE FI NUMIT UN INDIVID CARE ORDONA ORIREA TERMOCENTRALEI MINTIA FARA SA PUNA CEVA IN LOC ?,ACELAS IDIOT NU VEDE CA INVESTITIA IERNUT TRENEAZA DE 8 ANI !!,NU VEDE CA IMPORTA ENERGIE LA PRETURI ABERANTE !,NU POTI SA_L ACUZI DECAT DE SABOTAREA SISTEMULUI ENERGETIC NATIONAL ,DE TRADARE !.
    CSAT -UL CE-I O ADUNATURA DE NEPRICEPUTI DE INFANTILI !,NU VAD SISTEMUL DE SANATATE ,NU VAD SISTEMUL ENERGETIC !,NU VAD NIVELUL DE IMPRUMUTURI !,NU VAD ACHIZITIILE DE FIARE VECHI !,NU VAD VANZAREA DE TEREN STRAINILOR !,CE ROL MAI ARE CSAT-ul ?.

    • Acest comentariu sintetizează cam toate problemele majore ale României . Felicitări.
      Cum altă revoluție nu se mai poate face , rămâne doar opțiunea AUR ca exponent politic al aripii naționaliste a serviciilor secrete românești .
      O aripă cam firavă dar speranță există.

  5. Acești prosti care conduc Romania oare nu se gândesc că vine o zi în care Români își vor pierde răbdarea și vor ienși din case că doar nu o sa moară în case și le va lua viața la toți incompetenți acestea care au fost sau sunt la conducerea României Nedoriți De Aproape Toți Români Voi Ce Conduceți România În Frunte Cu S.R.I.și alte structuri străine la care ne-ați vândut știți ce urmează Procesul Vostru dar la fel ca a lui Ceaușescu Și Apoi Împușcarea Voastră A Tuturor Descreieraților ce sunteți.

  6. Vai de mine… se rasuceste Ceausescu in mormant… am ajuns o tara de rahat, condusa de habarnisti… care Nu stiu decat sa isi umple buzunarele… rusine!

  7. Nu mai urmați sfaturile Uniuni Europene Ale O.M.S.Ganditi Cu Creierul Vostru Ce Trebuie Făcut Să Să Dați Drumă Minelor Că Există Proiect Care Să Nu Poluieze Și Aduceți Aurul Din Marea Britanie Nu Mai Ascultați De Oculta Mondială Proștilor Care Conduceți România Aduceți Sau Aprobați Fabricilor De Medicamente Românești Să Facă Pastile Care Tratează Ori Ce Boală Și De Gripă Și De Viroze Plumonare Și Umpleți Farmaciile Care Acceptă Să Vândă Tratamentul Făcut În România Pe Celalte Farmacii Ce Sunt Ale Acestor Străini Ce Vace Vaccinuri Disfiintate Și Redeschideți Totul Să Dezvoltam Economia României Că De Altfel Pă Pândește Furia Poporului Român Și Judecată Și Moartea Precum A Făcut Tăticul Vostru Cu Ceaușescu Trezitivă Din Somnul Cel De Moarte Uitați De Hoții Și De Trădare A Poporului Român Că România Și Pământul Românesc Este Așternutul Lui Dumnezeu Tatăl Nostru Ceresc Nu Mai Slujiți Lui Lucifer Satana Și Slujiți Dumnezeului Și Tatălui Ceresc Și Lui Iisus Hristos Că Această Și Acest Pământ Nu Va Dispărea Nici Odată Că Dumnezeu Are Grijă De Așternutul Picioarelor Lui Voi Puneți ă Creierul La Cum Să Deschideți Și Să Recuperați Din Ce Ați Vândut In Acești Aproape 32 de ani Să Rămâneți În Viață.

  8. Trasniv-ar Dumnezeu cu toate fărădelegile voastre…sa vina Apocalipsa sa vă strângă de gât pe toți și atunci să vă mai vad cum conduceți …mancav-ar cancerul și buba neagra și să curgă carnea de pe voi Johanis și Arafat!!!Panaramele dracului …slugi care sunteți și faceți că Pieirea sa vine mai repede peste acest popor…Moarte vouă …moarte trădătorilor de neam și țară!!!!L-aș reincarna pe Tepes daca as avea o putere să vă toace nu sa va tragă în țeapă!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger