Medicul Emilian Imbri, fost manager la ”Victor Babeș”, aduce în discuție nevoia identificării cauzelor celor întâmplate în cursul zilei de luni la Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă din curtea spitalului și a tragediei soldate cu moartea a trei pacienți.
”Vorbim despre un eveniment posibil, dar imprevizibil. Și care nu este pus la cale, este pur și simplu datorat unor defecțiuni tehnice. Eu vreau să subliniez, până când cercetările vor spune ce s-a întâmplat acolo, că intrăm în discuție cu totul și cu totul greșit – vinovații trebuie să plătească. Atenție! Nu există vinovați, da? Există cauze. Noi trebuie să cercetăm ca să găsim cauzele și aceste cauze să se îndepărtăm și să nu se mai întâmple acest lucru. Pentru că vinovați vom găsi în șir indian și vom pedepsi aleatoriu sau nu niște persoane, dar cauzele vor rămâne aceleași”, a declarat Imbri, marți, într-o intervenție la postul B1TV.
Mai mult, medicul care a condus timp de mai mulți ani, până luna trecută, unitatea spitalicească unde a avut loc drama cu TIR-ul ATI a atras atenția asupra importanței prevenției.
”Există persoane care reprezintă instituțiile, iar vina, în momentul de față, nu există o vină… Ce planează peste toți este faptul că nu reușim să-i facem să înțeleagă pe foarte mulți dintre noi că pot participa la evitarea unor astfel de incidente. Cum pot să participe la evitarea acestor incidente? Prin a se proteja singuri și prin a-i proteja pe ceilalți, pentru că altfel presiunea pe sistemul sanitar este majoră”, a mai afirmat Imbri.
Precizări de la DSU-ul condus de Raed Arafat
Din direcția Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de către secretarul de stat Raed Arafat, s-au făcut, luni, precizări cu privire la decesul celor trei pacienți, dar și la transferul celorlalți cinci oameni transferați din TIR-ul ATI, ca urmare a tragediei de la ”Babeș”.
Iată mesajul postat pe Facebook, luni seara:
”Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:
Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.
Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”.