AcasăSOCIALÎmbolnăvesc bătrânii de pneumonie, ca să-i treacă pe lista Covid

Îmbolnăvesc bătrânii de pneumonie, ca să-i treacă pe lista Covid

Pentru pensionarii din stațiuni, riscul de îmbolnăvire este maxim

Conducerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc avertizează că menținerea măsurii de închidere a restaurantelor este foarte periculoasă pentru vârstnicii care se duc în stațiuni. Aceasta susține că bătrânii sunt scoși pe terase la micul dejun după ce au ieșit de la tratamentele din băi și riscă să se îmbolnăvească de pneumonie.

Să scoți un bătrân bolnav în frig după ce a ieșit transpirat din procedurile de tratament este, fără îndoială, o măsură criminală, atrag atenția reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc. ”Probabil vor deschide restaurantele când va veni sezonul rece sau cu puțin înainte de alegeri. Nu o să înțelegem niciodată de ce este mai periculos în restaurant decât în supermarket sau în autobuz. Închiderea restaurantelor este și o măsură periculoasă pentru pensionarii bolnavi care se duc la tratament în stațiuni.

Aceștia ies din proceduri transpirați și trebuie să ia micul dejun pe terasă, iar stațiunile balneare sunt cam pe la munte, unde dimineața este frig. Probabil că, dacă oamenii aceștia nu se îmbolnăvesc de coronavirus, fac pneumonie și așa se ajunge la creșterea numărului de cazuri. S-a luat o măsură șablon fără să se poată ajusta pe diferitele segmente ale turismului. Una este la mare, alta este la munte, alta este în pensiuni. Credeți că pensiunile au toate terase? Nu văd ce au obținut cu această măsură restrictivă, în condițiile în care nicio țară din Uniunea Europeană nu a luat o astfel de măsură. Avem cumva număr mai mic de infectări pentru că avem spațiile de servire a mesei închise? Nu știu ce este în capul lor”, ne-a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Unde se produc îmbolnăvirile?

Reprezentanții FPTR arată că afirmațiile autorităților, potrivit cărora litoralul românesc ar fi sursa de îmbolnăviri Covid, sunt o exagerare. Dovadă în acest sens este menținerea la un nivel foarte scăzut a numărului de cazuri în județul Constanța. ”A fost stigmatizat Litoralul, deși Constanța continuă să aibă un număr scăzut de infectări. Pe terase și în hoteluri se respectă cu strictețe regulile, în timp ce despre cei 20.000-30.000 de turiști care se cazează la negru nu se știe nimic, pentru că acolo nu se ia niciun fel de măsură. Cred că se dorește această promiscuitate, ca să arate cu degetul spre Litoral.

Mai mult, atunci când vorbim despre restaurantele din hoteluri, măsura de închidere este forțată, pentru că aici turiștii sunt triați la cazare. De asemenea, este mai sigur să se servească masa în restaurant decât în sistem room-service, pentru că, pe lângă Covid, mai avem și alte probleme, cu transportul mesei, cu izolarea ei la trecerea cu cărucioarele pe holuri, pentru că hotelurile nu au fost proiectate pentru a se servi masa în camera”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele FPTR, Dragoș Răducan.

Diaspora a adus Covid și a plecat înapoi

Patronatele din sectorul turistic au sperat că se vor putea baza pe românii care s-au întors din străinătate în perioada stării de urgență, însă acest lucru nu s-a întâmplat. ”Anul trecut pe vremea asta ne gândeam să importăm forță de muncă din Vietnam, Sri Lanka, Pakistan, dar la anul nu vom mai putea face chestia asta, din cauza pandemiei. Și atunci cu cine vom deschide? Am sperat că diaspora va rămâne în țară să lucreze, dar românii din afară au venit, ne-au adus Covid și apoi au plecat iar peste graniță să lucreze la negru. Se vorbește despre acele granturi care vor veni. Păi eu nu am nevoie de granturi, am nevoie să fiu despăgubit, așa cum sunt despăgubiți agricultorii pentru secetă.

Noi am investit în dezinfectanți, echipamente și în măsuri de protecție și ne-au ținut și restaurantele închise. Ceea ce înseamnă că am pierdut jumătate din venituri, iar pentru asta trebuie să primim despăgubiri, așa cum s-a întâmplat și în celelalte țări. Acum vin cu proiecte, cu granturi, dar știți cum este asta? Vine ambulanța la decedatul de o zi. Ce să mai resusciteze? Nu ne mai putem recupera forța de muncă, pe care cu greu am obținut-o. Ori sunt prea multe coincidențe, ori este un plan bine pus la punct de distrugere a acestui sector al economiei naționale, care putea fi ușor salvat. Dacă am ști care este planul celor din Guvern, am putea lua măsuri să contracarăm, dar sunt atât de haotice măsurile care se iau, că nu poți să faci un plan”, a mai afirmat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.600 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce te vaicaresti ma,votati in continuare ca si pana cum cu Liberalii si cu maestrul lor Hotul de case cu acte false.Dormiti linistiti,”Guvernul meu” lucreaza pt. voi.Altceva ce mai doriti ? Nu vedeti ca nu are Tara bani,de cati ani tot spune Talpa lata ca nu are Tara bani.Banii se duc pe hotii,”naveta mea”,masinile mele,masti falsificate,izolete de 7.000 Euro bucata,arme si ghiulele ruginite,si cate si mai cate.”Guvernul meu”,ia masa la Palatul Victoria,Eeeeeu la Palatul Cotroceni,nu mergem la restaurante sa tocam banii Tarii aiurea,sa ne vada lumea.Avem simtul raspunderii.

    • PNL, PSD, USR, PDL, PMP, PLUS, UDMR (mai guvernează ăștia?) și cine a mai fost și mai e prin guverne și parlamente, toți aceeași mizerie, niște găști de fomiști, de o incultură crîncenă, care au dus România în groapă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger