AcasăSOCIALIlie Șerbănescu: ”România este deja în faliment!”

Ilie Șerbănescu: ”România este deja în faliment!”

Cîțu vede viitorul economiei în roz, realitatea este însă neagră

Afirmațiile stupefiante ale ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, referitoare la impactul pozitiv al măsurilor Guvernului asupra economiei și la previziunile despre o dinamică pozitivă a industriei, au fost aspru criticate de analistul economic Ilie Șerbănescu. Acesta a afirmat că România se află deja în faliment și că urmează vremuri cumplite pentru români. 

Ilie Șerbănescu România nu are cum să returneze cele 15 miliarde de euro

”Așa cum am estimat, industria își revine. Masurile luate de Guvern până acum au avut un impact pozitiv și acest lucru se vede. Industria a fost distrusă de trei ani de guvernare socialistă. Intrase în recesiune la începutul anului 2019. Acum toate semnele arată, fară dubiu, că la finalul trimestrului 2 sau începutul trimestrului 4, pentru prima oara în 2 ani dinamica sectorului industrial o să fie pozitivă. Așa cum am resuscitat industria vom resuscita toate sectoarele economice”, a scris Florin Cîțu, într-o postare halucinantă pe contul său de pe Facebook. Declarațiile ministrului de Finanțe au fost însă demontate de analistul economic Ilie Șerbănescu. ”Astea sun prostii, de înapoiați mintal. Nu poate să fie de vină PSD, pentru că industria nu este la români, toată industria aparține străinilor. E o prostie perfectă să spui că a făcut ce a făcut cineva care este român, indiferent că este de la PSD, PNL. Și ce să resuscitezi? Că toată industria aia este la străini, că nu mai avem în industrie nimic românesc.

Industria auto este la străini, distribuția de energie este la străini, materialele de construcție, în proporție de 80%, sunt în mâna străinilor. Ce resuscitare românească? Nu știu nici proprietarii străini ce va fi. Făcând parte dintr-un lanț de producție din afara țării, depinde în proporție de 99,99% de ce face ciclul din străinătatea căreia îi aparțin aceste industrii. Sigur, în cea mai mare parte, este vorba despre Germania. Dacă Germania își va reveni, ciclul care aparține de Germania din România va merge și el. Dar asta nu știe nici Germania în momentul de față. Cum să știe Cîțu? În plus, nu se știe ce rol îi vor acorda proprietarii din Germania părții găzduite de România. Iar asta nu are de unde să știe Cîțu”, ne-a declarat analistul economic Ilie Șerbănescu.

Nu avem cum să plătim împrumuturile

România nu va putea rambursa datoriile făcute în acest an de ministrul de finanțe, ne spune Ilie Șerbănescu. ”Cîțu are ordin de la stăpânii lui nemți să se împrumute, dar nu putem rambursa ce împrumută el. România este deja în faliment. Avem o economie de 200 de miliarde de euro, din care jumătate aparține economiei străine de pe teritoriul românesc, care nu are niciun alt obiectiv decât să facă profit. Totul va cădea pe jumătatea cealaltă, care trebuie să susțină apărarea, ordinea publică, pensiile, sectorul bugetar, serviciile secrete, educația, sănătatea. Și acum avem 15 miliarde de euro împrumutați în plus de la începutul anului. Credeți că se poate face față la așa ceva cu 100 miliarde de euro? Cîțu s-a împrumutat cu pălărie germană de la entitățile financiare care aparțin Statelor Unite. Agenția Standard & Poor’s îi va spune lui Cîțu în decembrie că s-a obligat să facă austeritate și nu face și îi va crește de la 4% cu cât se împrumută el la 10% și atunci nu îl va mai împrumuta nimeni. Să vedem dacă atunci Germania va sări în ajutor, că eu am îndoieli”, a afirmat Ilie Șerbănescu.

Vine austeritatea

Din prima lună a anului viitor începe urgia, cu majorări de taxe și impozite, creșteri de prețuri și tăieri din salarii, preconizează analistul economic Ilie Șerbănescu. ”Va veni austeritatea, cu salarii tăiate, inflație ca la balamuc și reducerea nivelului de trai, că cineva trebuie să plătească, nu are cine, că doar nu o să plătească America și Germania. De unde credeți că se vor putea plăti cele 15 miliarde de euro în plus? Economia străină găzduită de România nu o să plătească niciun șfanț, că nu este a ei datoria. Probabil din ianuarie 2021 va veni lovitura lui Standard & Poor’s și cu ea restul”, mai spune Ilie Șerbănescu, analist economic.

Salariul mediu nu a crescut

Datele publicate de Institutul Național de Stastistică, referitoare la creșterea salariului mediu, au fost prezentate triumfalist de ministrul Florin Cîțu. ”Da, în prima parte a anului, când economia a fost închisă, dinamica cu care a crescut salariul mediu net a încetinit. Începând cu luna mai această dinamică a accelerat. În august 2020 salariul mediu net a fost mai mare cu 7.6% decât în august 2019”, declara ministrul de finanțe. Creșterea nu era însă nicidecum o creștere reală, ci doar o consecință a dispariției a sute de mii de locuri de muncă. ”Statistic, creșterea salariului mediu net se explică prin faptul că s-au pierdut 700.000 de locuri de muncă și atunci, pe salariat, revine mai mult. Au fost măturați cei mai nevoiași, cu salarii foarte mici, că nu i-au dat afară pe șefi, deși o să vină și perioada aceea, și a crescut, indirect salariul mediu, sau, mai corect spus, salariul în medie. Nu a crescut niciun salariu, pur și simplu dacă împarți la un numitor mai mic iese un rezultat mai mare”, ne-a mai precizat Ilie Șerbănescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.071 afisari

8 COMENTARII

  1. E pe dracu si tatae asta. Pe unde a fost a batut creanga. A fost la Europa Libera – l-au dat afara A fost la Guvern ministru-l-au dat afara a fost la Antena… – l-au dat afara e la National il da afara ! E ca Mirel schimba 40 de jucatori in 4 meciuri nu ca Dino Zof ma a aparat Italia vo 20 de ani cand a plecat din poarta plangea scuada azura cu muci. Nu.

    • Normal ca unui postac ca tine plătit sa pupi in dos guvernul si președintele, ti se Ridica parul in cap cand unul spune adevarul. Nu trebuie sa fi economist ca sa vezi ca are logica ceea ce spune serbanescu

  2. Tatae!
    Manole a spus:
    Cescuta a platit cele 12 miliarde de dolari pana la ultimul cent pana in 89.
    Si astia 15 pai ai platim numai din pariuri și păcănele.

  3. Catu nebunu trage cu tunu’,s-a imprumutat ca nebunu’ dar numai el,si Stan si Bran stiu ce s-a facut cu banii.Una din solutii pt. redresare si ca sa „aiba Tara bani,” ar fi ca Hotul de case cu acte false sa dea urgent inapoi Statului cei 360.000 de Euro pe care I-a furat drept chirii incasate hoteste,nercuvenit.Da ba banii inapoi,ca sa fie bani pt. pensii si alocatii,ca si-asa de 6 ani ,zi de zi,din zori si pana-n noapte dai alarma ca „nu are Tara bani”.

  4. ,,Prostii la butoane” un nou film Romanesc Regia johanus curdefer ,casting Sika Mandolaba.In rolurili principale :Babuina cu master fara diploma dar buna la rupt paturi,Anisia pepsiglas si 37,7 grade pe frunte,Sika mandolaba betivu somer,Catzu strigoiul hokus pokus cu 120 miliarde disparute la 1 saptamana de la imprumut,Baranga mi se rupe ranga ,diplome pe banda,prof universitar fara bacMaciu ministru cu liceu

  5. Sa vorbeasca altcineva , nu ilie serbanescu . Nu tot spunea el pe la Protv, avea o emisiune…. „Rataciti in Tranzitie” , ca trebuie musai sa vindem tot si sa lasam strainii sa faca productie in Romania ? Acu s-a sucit…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger