AcasăSOCIALIlie Bolojan a găsit cele 2 soluţii prin care poate fi rezolvată...

Ilie Bolojan a găsit cele 2 soluţii prin care poate fi rezolvată problema gunoiului din Sectorul 1

sectorul 1Ilie Bolojan a găsit cele 2 soluţii prin care poate fi rezolvată problema gunoiului din Sectorul 1

Ilie Bolojan, cel care este preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a găsit cele 2 soluţii prin care poate fi rezolvată problema gunoiului din Sectorul 1. Deşi spune că nu a apucat să vadă gunoaiele din acea zonă a Bucureştiului, susţine că a identificat variantele de „stingere” a scandalului.

Cere sunt cele 2 variante? Din punctul său de vedere, este necesară ori o renegociere de contract cu firma de salubrizare, ori o reziliere de contract.

Nu am apucat să trec prin Sectorul 1, dar ştiu tema salubrizării care este în toată media. Nu ştiu exact cifrele legat de acest 14 ori mai mare preţul, dar este clar că se plăteşte mult mai mult per cap de locuitor.

Trebuie verificat şi în ce constau anumite prestări de servicii, dar este cât se poate de clar că sunt nişte probleme care sunt generate de două- trei componente de bază”, a spus Bolojan.

Cetăţenii trebuie încurajaţi să recicleze

Bolojan este de părere că atunci când oamenii au servicii gratuite, nici nu au motive să recicleze.

În momentul în care faci servicii de salubrizare fără ca cetăţenii să plătească, deci primesc ceva gratis, vă daţi seama că acel serviciu nu mai are valoare pentru tine.

Niciodată un cetăţean căruia i se ridică gunoiul gratuit, nu o să colecteze selectiv, el nu percepe că este un cost diferit dacă colectează la grămadă sau colectează pe două sau trei fracţii.

Prin urmare, nicăieri în lume nu există servicii gratuite şi nelimitate. Pot fi nişte măsuri cu caracter social pentru anumite categorii, dar această chestiune nu există nicăieri”, a declarat Bolojan.

Cea de-a doua componentă este una de fond, spune Bolojan şi priveşte contractul încheiat în anii anteriori.

A doua problemă de fond este un contract care a fost încheiat în anii anteriori, unde tarifele, după câte se pare, datorită volumului lor, arată că nu sunt în regulă”, a declarat Ilie Bolojan.

La Oradea, mult mai ieftin decât la Sectorul 1

Oradea şi Sectorul 1 sunt UAT (Unităţi Administrativ Teritoriale) similare din România ca populaţie, buget, suprafaţă şi nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv.

Preţul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus faţă de Oradea. Preţul unitar pe metru cub pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea.

Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, faţă de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferenţe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1″, se arată în documentul prezentat de primarul Sectorul 1, Clotilde Armand.

author avatar
Andrei Ștefan