AcasăSOCIALIFN-urile, puse la colţ! Dobânzi plafonate şi limite pentru ratele bancare. Cu...

IFN-urile, puse la colţ! Dobânzi plafonate şi limite pentru ratele bancare. Cu cât îi mai pot îndatora aceste instituţii pe români

Exista dobanzi si de 9.000 la suta!

Românii care apeleală la creditele oferite de IFN-uri au de-acum o veste de salvare. Scapă de dobânzile uriașe pe care erau obligați să le plătească.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, marţi, o lege care impune un plafon pentru dobânzi și a restrâns creanţele cerute de recuperatori.

Limita maximă plătită de clienți, dublul sumei împrumutate

Astfel, limita maximă plătită de clienți va fi dublul sumei împrumutate. Iar firmele de recuperare nu vor putea cere de la debitori mai mult decât valoarea creanței.

În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi; în cazul celor cu valoare între 5.001 lei și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi; în cazul împrumuturilor între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.

Dobânzile zilnice corespund unor dobânzi anuale de 365%, 292%, respectiv 219%. Pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Alte prevederi importante:

  • ratele la creditele bancare nu vor putea creşte cu mai mult de 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract
  • DAE la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.
  • DAE la creditele de consum nu poate depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR
  • societăţile de leasing trebuie să ofere posibilitatea de a vinde maşina în 30 de zile pentru achitarea datoriilor

Cuculiş: „IFN-urile nu aveau stăpân”

Cea mai mare dobândă pe care am văzut-o este de 69,467% pe an. Doar într-o țară fără stăpân se poate întâmpla așa ceva. Foarte mulți dintre pensionarii României sau cei care se află în dificultate financiară apelează la INF-uri, mai ales că banca vine cu tot felul de condiții.

Unde vom ajunge? La o îmbunătățire a stării împrumutatului. Să nu mai vorbim despre cămătărie cu acte în regulă, ci despre o afacere care trebuie să fie echitabilă, atât pentru cel care împrumută, dar și pentru care se bucură de acești bani pe care îi ia de la IFN.

Există diferențe de le IFN-uri și bănci. Băncile sunt plafonate cu privire la tot felul de posibilități de a împrumuta, inclusiv cu referire la dobândă. În schimb, IFN-urile nu au niciun stăpân.

Mă bucur că și în România putem avea implementată o astfel de legislație”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.

author avatar
Andrei Ștefan
489 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger