AcasăSOCIALIată dovada! Guvernul Orban dăunează grav sănătății!

Iată dovada! Guvernul Orban dăunează grav sănătății!

Românii decedați, pagube colaterale ale Guvernului

O sută de paturi ATI disponibile în cel mai modern spital modular din țară nu au fost folosite de Ministerul Sănătății din august până în noiembrie, timp în care pacienții au decedat. Funcționarea spitalului a fost blocată cu toate forțele guvernamentale, doar pentru că cel care s-a implicat în construirea lui nu era de la PNL.

În plină pandemie, autorizarea spitalului modular din Lețcani, județul Iași, care a costat 10 milioane de euro, a fost întârziată în mod deliberat timp trei luni de către fostul ministru al Mediului și de către ISU, ne spune fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Astfel, la documentația depusă pentru autorizația de mediu, fără de care conducerea Spitalului de Boli Infecțioase nu voia să trimită pacienți la spitalul modular, răspunsul ministrului Alexe a venit cu o întârziere de trei luni. Culmea este că în răspuns era scris că nu este nevoie de autorizație de mediu, spitalul fiind construcție modulară. De la ISU, în urma documentației depuse, răspunsul a venit după 45 de zile, că nu este nevoie de autorizare ISU. Când, în sfârșit, era nevoie doar de autorizarea de funcționare de la Ministerul Sănătății, lucrurile au mai fost tărăgănate, până când, actualul director al DSP Iași, dr.Vasile Cepoi, și-a asumat semnarea autorizației de funcționare, gest pentru care ministrul Sănătății i-a cerut acestuia demisia.

Guvernul Orban a împiedicat deschiderea unui spital modular Covid din motive politice

Au blocat, sistematic, deschiderea spitalului

Fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, al cărui contracandidat la șefia instituției era chiar ministrul mediului, Costel Alexe, învestit recent președinte CJ, ne spune că deschiderea spitalului a fost blocată sistematic de către Guvern. ”Dr.Vasile Cepoi și-a asumat răspunderea și a dat autorizație de funcționare, pentru că nu mai era nevoie de alte avize pe care le-au cerut ei, fiind construcție modulară și, deci, provizorie. Spitalul a fost proiectat cu 100 de paturi la Terapie Intensivă și 150 de paturi în secție. Când s-a făcut spitalul, am fost împreună cu toți epidemiologii din județ, cu DSP și cu ISU, dar a venit de la Ministerul Sănătății o doamnă și a mai scos din paturile de la ATI ca să folosească containerele ca magazine, cu toate că există containere specializate pentru magazine.

Dar nu a ținut cont de asta și a decis să rămână doar 50 de paturi la ATI. Autorizația de funcționare nu are treabă cu o țeavă de la containerul de spălat lenjerii, care nu se folosește. Instalația de încălzire funcționează până la minus 25 de grade, nu minus 15 grade, cum au spus ei. Au mai spus că nu este oxigen îndeajuns, deși sunt patru fabrici de oxigen care lucrează numai pentru acest spital și produc oxigen în exces și pot deservi toată Moldova. S-a pornit pe ideea că trebuie să găsească ceva în neregulă la spital”, ne-a declarat Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași.

Piedici, nu sprijin

Guvernul României nu a intervenit în niciun fel pentru transportul construcțiilor modulare din Turcia, pe care l-au trecut transport comercial, nu medical, în condițiile în care Turcia era în carantină. Consecința a fost întârzierea construcției spitalului cu peste o lună, fapt care a condus la o penalizare de aproape 3 milioane de euro din fondurile europene pentru Consiliul Județean Iași. ”Noi am făcut modelul matematic al răspândirii virusului cu specialiști din Germania și Franța, care a arătat că în lunile august-septembrie va veni primul vârf al pandemiei în România, ceea ce s-a și întâmplat. Cineva ar trebui să răspundă pentru aceste tergiversări pentru că, fără funcționarea acestui spital, bolnavii cronici au avut de suferit. Acest spital a fost pregătit să preia toți pacienții Covid cu forme medii și grave, iar celelalte spitale să funcționeze în regim normal”, ne spune Maricel Popa. Unitatea medicală modulară se întinde pe o suprafață de 14.000 de metri pătrați și are o capacitate de 256 de paturi, din care 103 de terapie intensivă. Spitalul dispune de sală de operații, radiologie (fixă și mobilă), laborator, farmacie, două generatoare, patru fabrici de oxygen și sterilizare.

Tătaru nu vrea să angajeze mai mulți medici

Fostul președinte al CJ Iași ne spune că i-a cerut încă din septembrie ministrului Tătaru să dea drumul la angajări, însă acesta i-a replicat că nu va face acest lucru, deoarece implică mai mulți bani pentru salarii. ”Acum sunt doar 5 pacienți la ATI internați și 40 cu forme medii în spitalul modular, pentru că nu există personal medical. Ministrul Tătaru, în loc să vadă dacă este izolată țeava la containerul de spălat vase, ar trebui să vadă de ce nu se pot angaja medici și asistente medicale decât două luni de zile. Niciun medic nu vine să se angajeze pentru două luni de zile. Avem 160 de cereri de angajare la Boli Infecțioase, dar nu vor să vină doar pentru două luni. Avem cereri de angajare și pentru ATI, dar nu pentru două luni. Din 13 august, când a fost gata spitalul, nu au reușit să modifice legislația pentru angajare.

I-am spus ministrului Tătaru în septembrie să dea drumul la angajări, că vor fi mari probleme cu personalul, dar nu a vrut, motivând că o să crească nivelul salarizării. Ministerul Sănătății nu s-a pregătit deloc pentru această perioadă critică. Timp de opt luni nu a reușit să pregătească medici și asistente ATI. Asta este o mare carență a sistemului medical din România la ora actuală. Lipsa personalului medical, nu că nu ar fi echipamente și paturi. Iar pacienții continuă să moară pentru că nu sunt locuri la ATI. Au murit până acum 23 de pacienți pentru că nu au avut acces la Terapie Intensivă. Plus cei care au murit dar care nu sunt înregistrați. Am adus 63 de ventilatoare în curte, din care funcționează doar 5 din cauza lipsei de personal”, a mai afirmat Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.