AcasăSOCIALIată cum s-au aruncat banii împrumutați de Cîțu

Iată cum s-au aruncat banii împrumutați de Cîțu

Cîțu s-a împrumutat și banii s-au risipit aiurea

Achizițiile Guvernului liberal, făcute fără discernământ sau fără vreo analiză temeinică, s-au dovedit a fi extrem de păguboase pentru bugetul de stat. Una dintre acestea este cumpărarea a 3 milioane de vaccinuri antigripale, o cantitate dublă față de sezonul trecut, din care peste un million vor fi aruncate.

Aproape 15 milioane de euro au fost risipiți pe o cantitate exagerată de vaccinuri antigripale cumpărate de Guvernul liberal, care a socotit simplist că spaima indusă românilor față de întâlnirea Covidului cu gripa va genera o dorință masivă de vaccinare. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, autoritățile nu au luat în calcul faptul că vaccinurile comandate vor veni foarte târziu, așa cum s-a întâmplat și în sezonul trecut, când dozele au ajuns prin decembrie. Mai mult, Ministerul Sănătății nu a prevăzut că există o posibilitate reală ca virusul gripal să nu mai circule atât de intens, așa cum s-a și întâmplat, de fapt. Dacă la începutul lui octombrie lumea căuta disperată prin farmacii și pe la medicii de familie vaccinul antigripal, după mai bine de trei luni cu sub 40 de cazuri de gripă la nivel național, nimeni nu mai vrea să se vaccineze. În prezent, medicii de familie au ajuns să-și pună afișe uriașe pe uși, în care anunță populația că au vaccin antigripal, însă, pentru români, gripa este deja istorie. Medicii spun că unii dintre cei aflați în categoriile de risc nu au mai așteptat aducerea în țară a vaccinurilor, care a întârziat foarte mult, și le-au procurat din farmacii. Alții, însă, au observat că epidemia de gripă nu mai există, fapt confirmat și de absența mesajelor din partea autorităților care să-i îndemne să se vaccineze. Iar peste toate acestea, atenția a fost direcționată spre campania de vaccinare anit-Covid, existând și o contraindicație de imunizare pentru cele două virusuri la intervale apropiate.

Cantitate dublă de doze

În sezonul 2019-2020, doar 1,5 milioane de români s-au vaccinat antigripal, însă Ministerul Sănătății a decis ca în acest sezon să cumpere o cantitate dublă de doze. Acestea urmau să fie administrate gratuit persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Din categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în acest sezon, specialiștii au recomandat vaccinarea, cu prioritate, a copiilor cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel, și care necesită 2 doze, la interval de 30 de zile, gravide, persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, personal sanitar. Însă, dacă s-ar fi uitat pe statisticile Institutului Național de Sănătate Publică, autoritățile sanitare ar fi observat că solicitările pentru vaccinul antigripal nu au fost niciodată prea mari, în rândul personalului medical, de exemplu, doar 7-8% acceptând acest tip de imunizare.

Gripa a dispărut

În ultimele săptămâni, numărul total al cazurilor de gripă la nivel național nu a depășit 40, nefiind înregistrat niciun deces. În săptămâna 21 decembrie-27 decembrie 2020, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinica, IACRS și pneumonii) a fost de 27.633, cu 34.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 25.1% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară. Totodată, numărul de cazuri de gripă în această perioadă a fost de doar 17, comparativ cu 484, în aceeași perioadă a sezonului trecut. În săptămâna 28 decembrie 20202-3 ianuarie 2021, numărul de infecții respiratorii a fost cu 39% mai mic decât în aceeași perioadă a sezonului precedent, cu doar 15 cazuri de gripă față de 487 înregistrate în aceeași săptămână a sezonului trecut. Potrivit Institutului de Sănătate Publică, până la data de 03.01.2021 au fost vaccinate antigripal 1.697.583 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.831 afisari

5 COMENTARII

  1. Adevarurile astea la modul general ma deprima,,, Mai, cine (nume, prenume, CNP) a hotarat, cine le-a adus, cine le vinde… ca sant sigur ca pe unii ipochimeni i-au votat romanii la ultimele alegeri, ca doar nu era sa ramana fara stampila in buletin… Altfel e stire pe care orice analfabet funtional (cum sant numiti acum repetentii) o putea insaila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger