Situația în agricultură a devenit deja disperată. După tăierea a 800 milioane de euro de anul trecut, bugetul alocat acestui sector mai scade cu încă două sute de milioane de euro în acest an. Fermierii nu și-au primit despăgubirile pentru secetă și nici toate subvențiile la motorină, producția agricolă din acest an fiind în mare pericol.
Programul de guvernare al alianței PNL-USR-UDMR în ce privește politica Ministerului Agriculturii s-a dovedit un șir de promisiuni pe care nimeni nu avea de gând să le respecte. Bugetul agriculturii va fi și mai scăzut în acest an, surse guvernamentale anunțând o tăiere de peste 200 milioane de euro față de 2020, când sectorul a mai pierdut, din pix, 800 milioane de euro în favoarea serviciilor de informații și a celor din sectorul de apărare și ordine publică. Subfinanțarea profundă a agriculturii i-a adus pe fermierii români într-o situație dezastruoasă, mulți dintre ei fiind în imposibilitatea de a mai cultiva. ”Despăgubirile este clar că nu se mai dau. Pe lângă asta, fermierii au intrat în litigiu cu furnizorii de inputuri și cu băncile, care le cer penalizări și îi acționează în instanță. Acum, furnizorii de inputuri au crescut și prețurile față de anul trecut, la absolut tot, și îngrășământ, și sămânță, și pesticide. Mai mult, fermierii au devenit neserioși în fața acestor companii că s-au luat după promisiunile Ministerului Agriculturii, că îi va despăgubi, iar unii au dat și ordine de plată și file de cec drept garanție, bazându-se pe aceste promisiuni. Și vine ministrul Oros și spune că el a vrut să dea despăgubirile, dar nu au vrut cei de la Finanțe, însă el, la ora la care vorbim, sunt absolut convins că habar nu are de suma care trebuia acordată, pentru că niciodată nu a avut intenția să o dea fermierilor afectați de secetă. A promis doar pentru că era campanie electorală”, ne-a declarat președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.
Mâncarea se va scumpi
Fermierii nu mai au bani, iar lucrările pe care le-au făcut în toamnă au fost de foarte proastă calitate, ne spune Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. ”Pe lângă faptul că nu i-a ajutat nici vremea, că a fost secetă, la multe dintre lucrările solului nu s-a respectat adâncimea la arat, pentru că asta însemna un cost mai mare cu motorina. Iar riscul compromiterii acestor culturi este foarte mare, mai ales dacă mai vine iar o secetă. Deficitul de apă la ora actuală este foarte mare, eu astăzi am avut o lucrare și am săpat la doi metri adâncime și, după primii 50 de centimetri, pământul este extrem de uscat. În Moldova, deficitul de apă se duce undeva la 500-600 de litri. 10 centimetri la stratul de zăpadă nu înseamnă nimic pentru agricultură, ca să se acopere necesarul era nevoie de un strat de doi metri. În aceste condiții, un buget mai mic înseamnă o grea lovitură pentru acest sector. Domnul ministru Oros este campion în ceea ce înseamnă cedările. Iar România se va întoarce la scăderea masivă a producției și la creșterea importurilor, cu alimente mai scumpe”, ne-a mai precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Criză profundă
Parlamentarii au atras și ei atenția Guvernului că, dacă nu vor acorda despăgubirile pentru secetă fermierilor, aceștia vor fi în imposibilitatea de a începe însămânțările de primăvară, provocând, astfel, o criză alimentară profundă în România. Totodată, aceștia au cerut Executivului să emită o ordonanță de urgență prin care să se suspende executarea silită de către bănci a fermierilor și agenților economici din acest sector. Despre plata despăgubirilor, ministrul Oros afirma, la sfârșitul lunii ianuarie, că ar avea ordonanța scrisă și că mai este nevoie doar să fie prinsă în buget. ”În momentul în care e prinsă în buget o putem face şi notifica către Comisie. Acest lucru se va întâmpla numai după aprobarea bugetului, mai repede nu. Până nu avem buget nu putem face nimic”, a declarat Adrian Oros.
AGERPRES , ASTAZI , 02-02-2021 : ” APIA A AUTORIZAT PLATA REGULARA A 2,14 MILIARDE DE EURO PENTRU 767.907 DE FERMIERI IN CAMPANIA 2020 – 93, 54 % ” !
Ordine de guvernare din import.
Potrivit Agerpres, Produsul Intern Brut al țării noastre a fost anul trecut de aproximativ 223 miliarde de euro.Este vorba de 2019 an in care agricultura,silvicultura si pescuitul a avut o pondere de 4,1% din PIB care ar fi de cca.9,1 miliarde.
De ce se subventioneaza cu 2 miliarde? Este cumva painea gratis in ROU, sau macar cartofii? Cel ce produce ciorapi,prezervative,etc de ce nu este subventionat?
Ete ca avem si la National un securist acoperit care cenzureaza. Ce scriu securistii,cei care injura ziarul si pe ziaristi,si pe Costel sugiuc,cahir daca scrie totfelul de mizerii,nu-l cenzurezi.Sa te ia dracul.