AcasăSOCIALHidroenergia, interzisă țărilor din Europa de Est. ONG-urile atacă proiectele naționale

Hidroenergia, interzisă țărilor din Europa de Est. ONG-urile atacă proiectele naționale

Bătălie pe hidroenergie în UE. Țările sărace, eliminate

Proiectul inițiat de Ministerul Energiei privind finalizarea și execuția a nouă hidrocentrale în România a fost atacat în presa străină de ONG-rile de mediu care activează în țara noastră. Atacul nu este izolat, ci face parte dintr-un plan concertat la nivelul UE, care urmărește interzicerea hidrocentralelor noi în Europa Centrală și de Est, pe motiv că râurile ar fi ”saturate”.

Bankwatch România, ONG-ul finanțat de Ministerul Mediului din Germania, care acționează în instanță aproape toate proiectele energetice din țară, pe motiv că ar distruge mediul, a atacat și proiectul Ministerului Energiei, prin care urmează să se finalizeze nouă amenajări hidroenergetice. De data aceasta, Bankwatch s-a adresat unui site de presă din Marea Britanie, Emerging Europe, unde s-a dezlănțuit împotriva proiectelor.

”Ordonanța reînvie hidrocentrale controversate începute cu zeci de ani în urmă, printre care uzina Bumbești-Livezeni, din Parcul Național Cheile Jiului, și centrala Râstolița, din Parcul Național Călimani-Gurghiu, iar toate centralele sunt promovate de Hidroelectrica, deținută de stat. Ordonanța va scuti hidrocentralele de la evaluări de mediu și va permite Hidroelectrica să aprobe propriile analize de fezabilitate. Pe lângă cele două parcuri naționale, plantele ar afecta grav douăzeci de situri Natura2000, un sit Ramsar și zeci de râuri, dintre care unul este singurul loc de reproducere cunoscut al somonului de Dunăre, pe cale de dispariție din România”, notează site-ul Emerging Europe. Totodată, site-ul critică planurile guvernamentale de finanțare a centralelor prin folosirea fondurilor publice ale UE, prin intermediul noilor capitole ale planului de redresare care urmează să fie depuse în curând ca parte a pachetului REPowerEU.

Presiuni la Comisia Europeană

Conducerea Bankwatch România a declarat, pentru site-ul Emerging Europe, că susținerea proiectelor hidroenergetice ale Hidroelectrica este ilegală și constituie un abuz flagrant al crizei energetice. „Chiar dacă construcția ar fi reluată mâine, proiectele nu ar fi gata pentru cel puțin încă trei ani, mult prea târziu pentru a ajuta la securitatea imediată a aprovizionării. Comisia Europeană trebuie să se asigure că nu sunt folosite fonduri publice pentru această abominație. Lipsa analizelor tehnice și economice actualizate înseamnă că proiectele nu pot funcționa niciodată conform planului, având în vedere modelele hidrologice din ce în ce mai imprevizibile cauzate de schimbările climatice”, a precizat Ioana Ciuță, președintele Bankwatch România, pentru site-ul londonez Emerging Europe.

Mai mult, conducerea Bankwatch România arată că, având în vedere impacturile prognozate ale schimbărilor climatice asupra zonei de sud a României, cu scăderea nivelului de precipitații și deficitul de apă, este de așteptat ca deversarea râului Jiu, printre altele, să scadă, în timp ce cererea de apă din partea tuturor consumatorilor (gospodării, turism) va crește, reducând eficiența producției de energie. Totodată, Pippa Gallop, coordonatorul energetic al Europei de Sud-Est la CEE Bankwatch Network, a afirmat că ceea ce plănuiește România este complet ilegal și Comisia Europeană trebuie să reacționeze prompt.

Energia ieftină, stopată în țările sărace

Grupurile de mediu din UE militează pentru interzicerea finanțării noilor proiecte hidroenergetice, pentru a proteja râurile din Europa Centrală și de Est, despre care spun că sunt deja saturate cu hidroenergie. Fiecare nouă instalație hidroenergetică are efecte negative suplimentare asupra ecosistemelor de apă dulce din Europa, care pot fi atenuate doar într-o măsură limitată și nu pot fi gestionate de natură, susțin activiștii de mediu din UE. ”Bulgaria, Ungaria, Slovacia, România și Ucraina la un loc au deja peste 1.000 de hidrocentrale, cu aproximativ 400 mai multe planificate sau în construcție”, susțin reprezentanții World Wildlife Fund (WWF) Europa Centrală și de Est.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.452 afisari

26 COMENTARII

  1. Tot neam de jeguri nemtii. De fiecare data cand ii calca pe cap americanii imi produce cate o mica bucurie chiar daca nu am nimic de castigat, macar le mai taie din aripi, ii mai disciplineaza cate putin. O sa ii sature polonezii de smecherie pe nemti acuma cand o sa inceapa actiunea pentru 1350 de miliarde de euro despagubiri, mai ales ca din ceea ce pare Unchiul Sam si-a dat acordul pentru aceasta actiune, pentru ca din cele 1350 de miliarde de euro 2-300 de miliarde se vor duce catre Unchiul Sam sub forma de comenzi de armament.

      • Se zice retardati, nu retarzi. In rest… subscriu. O gasca de trotinetisti dobitoci, de Piata Victoriei, jeguri globaliste. Ce muiane te asteptai sa aiba?

        • Asa cum spui: o gasca de retardati, finantati de mortaciunea Soroș sa faca pe „gigi-contristii”, gasca care ar trebui contestata in bloc in instanta ptr subminarea statului!
          Labele triste din aceasta gasca se inscriu in alta gasca de slerozati finantati de „Oculta Mondiala”, recte U.S.R…
          CONCLUZIA:
          SUNTEM NOI ROMANII FRAIERI CA NU-I DAM NOI PE EI IN JUDECATA! Dar ne-am obisnuit sa lasam lichele gen cele pozate, sa-si faca de cap…
          Desigur, UE contribuie serios la perpetuarea acestor specii de „lichele umane”, bucurandu-se la fiecare pas de faptul ca Romania este condusa de tembeli care TOLEREAZA actiunile „gastilor” ONG, zise de „protectia mediului”, permitandu-le -fara sa-i controleze la „interese”; sa se infiinteze ca ciupercile dupa ploaie, pe banii ocultilor anti-romani!
          DIXIT!

        • CE SPUN ZIARE.COM SI CE UREAZA CITITORILOR ?

          stanchi

          rank 2

          valy9 fùtte-o pe matta in gura moarta in sicriu zdreanta

          sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti

          Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti .

          Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit

          valy9 fùte-o pe mãta-n galtan scrofa mùista inghititoare de copii vivanti Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Rușii mobilizați trimiși în Ucraina se bazează pe pachetele cu alimente trimise de familii. Au ajuns să mănânce porumb de pe câmp https://ziare.com/ucraina/ucraina-razboi-rusia-invazie-iarna-soldati-mobilizati-echiamente-hrana-rude-1776323?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

    • Cu exceptia lui laura nazare, toti sunt niste avortoni care sug bani de la straini pentru a-si sabota proprii parinti si conationali! Probabil rolul cainelui fridolin din echipa este sa le linga pe uratele alea, sigur sunt si cu ,,valorile europene” lgbt la zi! Asteptam un conducator demn su iubitor de romani care sa dea cu slugile tradatoare de pamant! Sunt multi romani care li s-ar alia! Energia obtinuta de hidrocentrale este cea mai curata si ieftina, de aceea ceausescu a construit atatea baraje pe raurile interne!

      • Subscriu la coment cu o observatie: da’ L.Nazare ce are? Doua perechi de c… si nu stim noi? Este in gasca asa ca vorba aia: „cum îi turcu’ si pistolu”-LICHELE!

    • YES! Chiar dacă îs neamț aici îți dau dreptate 🤣🤣

  2. Deja se poate vorbi despre un atentat la siguranța națională a României și despre subminarea economiei naționale, mai ales de către o persoană cu cetățenie română !!!

  3. Inteligentii de la Ministerul Energiei nu iau in calcul ca nedezvoltarea puterii energetice a tarii va duce la stagnarea industriala si ca nu vom putea dezvolta noi capacitati industriale? Ce firma externa va mai investi in Romania daca nu are capacitate energetica sa sustina puterea energetica pentru productia de volum mare? Se scria in presa ca va veni un partener asiatic pentru constructia unei fabrici noi de autoturisme. Acea fabrica consuma si atunci Romania va trebui sa importe curente electric de la straini in conditiile lor. Cine investeste intr-o tara fara orizont. Cu politica dusa de acel ministru Popescu, Romania este condamnata la stagnare economica si de aici decurg toate cele in scaderea PIB, nivel de trai, etc.

  4. Clonați și microcipați de alde soroș&Co. Dați cu DDT oameni buni, să scăpăm de clica asta de păduchi/paraziți!

  5. Avea dreptate NC cand spunea: „neamestecul in treburile interne….”
    Aceste ONG-uri ar trebui interzise in Romania.
    Cum se fac exproprierile de terenuri pentru constructia de autostrazi impoteiva dorintei proprietarilor, asa sa se faca si hidrocentralele peste dorintele ONG-urilor, care au un caracter antinational!

  6. CAND ROMANIA ERA GUVERNATA SE FACEAU INVESTITII SI NU DICTAU INTERESELE TARII ONG, ESTE UN NON SENS ! organizatii non guvernamentale interzic hotararile guvernului sau legislatia emisa de parlament !.As intelege daca opozitia ar fi cea care ar boicota proiectele nationale.
    Cand energia este cea mai ieftina din sursa hidro ,este o crima sa bolchezi investitii facute deja si sa chetui resursele financiare pe proiecte mult mai scumpe si cu impact privind consumul de combustibili fosili !.
    Ce plan UE ?,ce presa ? , HOTARARILE PRIVIND INVESTITIILE IN ENERGIE CURATA LE IA GUVERNUL ROMANIEI !,DACA ESTE GUVERN SI NU-I O ADUNATURA DE GURA CASCA !

  7. Cata mue trebuie data unor astfel de ong uri!Le muma-n cur de occidentali,dupa ce ei au facut ce-au vrut cu natura ,ne pun pe noi sa respectam natura!Ptiu ,javrele dracului! sa cumparam de la voi !

  8. Ne-a trebuit uniunea europeană,acum o avem dar e nu ne mai vrea pe noi,doar ca să ne folosească resursele,în rest totul interzis în a face din țara noastră ceva să conteze pentru poporul român 😭

  9. Noi ar trebui să ieșim din mizeria asta de UE, cu imperialismul lor mascat sub „bunele lor intenții”.
    Noi suntem buni doar de exploatat pe toate planurile, prin coruperea tractoriștilor de la conducere, care execută strict ce vrea UE. Așa sună prevederile contractului încheiat cu UE? Uite că eu știu altceva.
    Noi ne vom descurca excepțional fără exploatatori.

  10. Trebuie ruptă pisica și declarate înafara legii toate ONG -urile care subminează economia și statul de drept din România.Dar cine să facă dacă parlamentul, guvernul și președintele Iohannis stau cu capul plecat mai jos de genunchi…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger