AcasăSOCIALHidroelectrica face pasul înapoi. Se acceptă clienți noi, dar contractarea este blocată

Hidroelectrica face pasul înapoi. Se acceptă clienți noi, dar contractarea este blocată

hidroelectrica

După apariția articolului din ziarul Național, care atrăgea atenția asupra efectelor secundare ale Ordonanței Guvernului privind reglementarea parțială a pieței energiei, conducerea Hidroelectrica a precizat că va continua, totuși, să ia clienți noi. Când, cum și la ce tarife, nu se știe încă. Și asta pentru că și în prezent contractarea este blocată, iar ”cel mai bun preț de pe piață”, despre care vorbea directorul companiei de stat, Bogdan Badea, poate însemna o creștere a tarifului chiar și cu un leu.

Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, ne spune că nu avea cum să dea Guvernul o ordonanță care să aibă ca efect interzicerea clienților noi pentru Hidroelectrica, pentru că această companie este un instrument politic pentru oricine s-ar afla la guvernare. Și totuși, actul normativ are un asemenea efect, pentru că producătorii sunt obligați să pună la dispoziția pieței OPCOM energia necontractată.

Astfel, potrivit OUG 153/2022, producătorii de energie electrică au obligaţia de a transmite la Transelectrica şi OPCOM, până la data de 24 noiembrie 2022, situaţia privind prognoza cantităţii de energie electrică ce va fi livrată în sistem în anul de aplicare, cantitatea de energie electrică care a fost deja contractată la vânzare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă și cantitatea de energie electrică disponibilă pentru anul de aplicare. Din aceste cantități prognozate, 80% vor merge spre OPCOM, pentru a fi vândute furnizorilor la prețul de 450 lei/MWh. Teoretic, la Hidroelectrica ar trebui să rămână disponibilă 20% din cantitatea necontractată și nelivrată către OPCOM. Ce înseamnă acest procent? Mai nimic, dacă luăm în considerare faptul că Hidroelectrica are încheiate multe contracte la termen cu consumatorii industriali, la care se mai adaugă și cei 450.000 de clienți casnici preluați de această companie.

Ce nu spune Bogdan Badea?

Mai degrabă forțat să ofere un punct de vedere după îngrijorarea provocată de materialul ”Presiunile multinaționalelor au avut efect. Hidroelectrica, interzisă clienților casnici”, din ziarul nostru, directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, nu a reușit să lămurească mare lucru. În principiu, comunicarea sa a fost menită să liniștească spiritele.

“Vom continua să facem oferte și pentru clienții casnici și pentru clienții non-casnici la cele mai competitive prețuri din piață și după 1 ianuarie 2023. Vom face și fidelizare, vom continua și cu clienții cărora le expiră contractele”, a declarat Bogdan Badea. În schimb, și în acest moment și probabil până în luna ianuarie a anului viitor, contractarea este blocată, în sensul că Hidroelectrica nu primește clienți noi. Din cauza implementării noilor softuri, spun reprezentanții companiei. Eu spun însă că blocajul va ține până la noi ordine. Și că scandalul provocat de ipoteza interzicerii clienților casnici a cam întors lucrurile. ”Sistemul este blocat din motive tehnice. Hidroelectrica nu a fost pregătită să aibă un număr atât de mare de clienți casnici. I-a obligat ministrul Energiei și vor face contracte în continuare, dacă e obligație de la minister”, ne-a precizat Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.

Problema multinaționalelor

Tarifele energiei la Hidroelectrica variază între 0,67 lei și 0,76 lei kWh, în funcție de zonă, cele mai apropiate de acestea fiind tariful de la Electrica Furnizare serviciu universal, de 1,68 lei, și cele de la Grenerg SRL și de la Enel, de 1,91 lei. În rest, tarifele pornesc de la 2,76 lei și ajung la 16,45 lei kWh. Pe lângă prețul foarte mic la Hidroelectrica, marele avantaj pentru consumatori, dar și pentru Guvern, este că nu există limită de consum, tariful fiind același pentru orice cantitate, iar Executivul nu plătește companiei niciun leu compensare, pentru că are tarifele sub cele plafonate prin acte normative. Și atunci este clar că orice consumator casnic ar dori să își mute contractul la Hidroelectrica. Din păcate, românii s-au prins mai greu, dar, când își luaseră avânt și asaltaseră Hidroelectrica cu cereri de contractare, totul s-a blocat. Din câte înțeleg, compania de stat chiar face investiții importante în softuri pentru serviciul de furnizare. Dar rămâne problema multinaționalelor, care, dacă se reia contractarea la Hidroelectrica, vor ajunge, în scurt timp, să nu mai aibă clienți. Riscul cel mai mare este ca, pentru a da satisfacție multinaționalelor, Hidroelectrica să majoreze tarifele de la 1 ianuarie 2023, până la 1,30 lei, valoarea plafonată anunțată de Guvern. Și atunci, cu 1,30 lei tarif unic, nimeni nu va mai dori să își mute contractul la compania de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
50.140 afisari

39 COMENTARII

    • Pare ca aveti dreptate.
      Dar, poate ”se pregateste” ceva bun pentru noi.
      Aveti vreo idee ?

    • Oricât ar fi prețul toată lumea să facă contract cu Hidroelectrica iar Italienii sau alte nații sa plece in tarile lor să facă afaceri cu energie la ei acasa

    • Enelului ar trebui sa i se blocheze toate activele declarate care în mare parte se bazează pe facturi umflate la nesimțită și emise eronat. ANRE-ul sta și freacă menta în loc sa-i pună cu botul pe labe, iar statul roman în lic sa confiște asa-zisele active a acestei „companii” și înainte de a-i lasă să vândă sa impună plata tuturor datoriilor, inclusiv a celor materiale și funcționale de tipul „modernizarea retelei”. Dacă acești birocrați plătiți gras din banii noștri si-ar face datoria, Enelul (Enel Distribuție + Enelul furnizor de facturi) ar deveni rapid, ușor și legal proprietatea României.
      Metoda de a vinde altora după ce au făcut fraude imense si simt ca se impute situatia, nu e nouă. Ei își iau banii, arunca pisica în fapt pe spatele clienților actuali fără a clarifica situația, iar clienții lor actuali se vor judeca ani de zile cu o entitate care este în fapt o societate de recuperatori cămătari.

  1. Astazi, pe Portalul Hidroelectrica apare ca se poate depune documentatia pentru contractare si este functional, cu acelasi pret pana la 31.12.2022, doar ca se vor procesa dupa ce se va finaliza noua aplicatie informatica, estimata la 1 decembrie.

  2. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţii băncilor cu care a discutat posibilitatea de a contracta un credit de 500 de milioane de lei pentru a putea achita datoria către Termoenergetica reprezentată de diferenţele între preţul real şi tariful stabilit de ANRE. „Deşi termenul este extrem de strâns, iar suma este destul de mare, sunt optimist că vom găsi soluţii în piaţă pentru a împrumuta aceşti bani atât de necesari pentru a trece cu bine de această iarnă”, a adăugat edilul, citat de News.ro. g4media 22.11.2022

  3. Ideea care ar trebui retinuta este aceea ca se poate produce energie la costuri mici, care sa asigure profit producatorului si care sa fie vanduta catre consumatori la preturi mici FARA ca sa mai fie nevoie de subventia platita de stat, iar in felul asta nu mai pierde nici statul! Pe modelul Hidroelectrica ar trebui sa functioneze si ceilalti producatori de energie electrica SI DE GAZE, adica SA VANDA DIRECT CONSUMATORILOR fara sa mai treaca productia prin burse unde actualmente pretul este crescut de cateva ori de catre traderi! Acea crestere datorata traderilor este suportata atat de catre consumatori cat si de catre stat, practic prin obligatia vanzarii energiei pe bursa falimentam si noi cetatenii si evonomia si statul, pentru ca sa le umplem conturile acestor paraziti. Trebuie eliminata obligativitatea vanzarii pe bursa a energiei.

    • EXACT! Este singura modalitate pentru un trai decent și în România din acest punct de vedere…
      ELIMINATE CĂPUȘELE!

      • Sunteți TOTAL PE DINAFARA și meritați un DOSAR PENAL !!!
        Contractarea funcționează excelent începând cu 18.11.!!!
        Ca va scuip Hidroelectrica în ochi și nu vrea sa va plătească pentru rahaturile pe care le publicați e alta poveste !

    • Tranzacționarea pe bursa da facilitatea furturilor legale și a dezvoltării căpușelor numiți furnizori care în fapt sunt doar niște agenți furnizori de !!!facturi!!!.
      Sa nu va închipuiți ca furnizează altceva sau ca măcar produc sau serviseaza ceva.

  4. P.S. In acest fel se domoleste si inflatia, produsele romanesti vor deveni competitive, si se pot reporni ramuri ale economiei cum ar fi productia de aluminiu, dar mai ales de ingrasaminte chimice care vor putea duce la o recolta bogata si la scaderea preturilor la alimente.

  5. Nu prea am facut eu bine acordurile, ca sunt doar un biet muncitor la bancul de produs foraibare, dar sper ca ati inteles ce am vrut sa spun. Sa auzim de bine!

  6. Vai ce ma fac? O sa raman fara serviciul de cititor de contore la bisnitarii energetici. Cat a fost moca fara sa investeasca nimic doar jupuiala Romania a fost buna de muls cu acordul palavraviilor doctori de paie din casa sinistrilor. Acum trebuie soft dupa soft in functie de moftul guvernamental si contore inteligente ca doar nu vor plati bisnitatii locali si nepalezi…vietnamezi energie cu buletinul. Mai plezneste un transformator mai cade un stalp…. si cine platestw asta ? Poate le trece a primarie ca alde firea.nicusor clocotilde….piedone se pricep mai bine ca popescu la aburit si infasurat in vorbe fara sens.Ultimul Craciun cu leduri urmeaza luminita de la capatul tunelului ca ratoiul in beci.

  7. da, se pregateste intoarcerea acasa… cum e normal sa fie. s-or mai fi trezit unul altul si au reusit sa treaca dincolo de orizontul vizibil… il stiu pe unul care isi roade de sub unghii. are 1m si 20 cm poarta tocuri al tribuna, poarta ochelari si incearca prin discrusuri rare sa faca pe desteptul cind nu e cazul. ii place sa aspire din esapamentul lui iohannis care, la rindu-i, inspira adinc din alte multe esapamente.

    era clar ca enel nu rezista pe piata. si nu e singurul. romgazul ce face , doarme in papuci? urmeaza apanova… pas cu pas pina ce falitii lui iohannis il vor lua cu ei.

  8. Să de ducă că niciunul nu a mișcat ceva pt români.
    Și-au umplut buzunarele si se tireaza.

  9. Și primul articol a fost dezinformare,a doua zi după publicare am făcut contract cu Hidroelectrica și a funcționat softul. Se induce eronat ideea că nu se pot face contracte ca să nu mai plece clienții de la hoții de la Eon ,Enel sau alții care vor să ia moka bani de la stat prin ordonanță. Deh, și ziarul Național trebuie să mănânce o pâine, chiar daca prin dezinformare…..

  10. Dacă umbla și la Hidroelectrica pentru a mări prețul curentului doar că să nu-și piardă ceilalți clientii,e clar că statul nu tine la popor ci doar la interesele și punga lor.In fond rămânem niște pioni de care ei se folosesc atât timp cât dormim liniștiți și ne place para mălăiață scumpită periodic și firimiturile…

    • Asta acum ați observat?
      Trădătorii de la guvernare ar trebui bătuți cu parul și sa li se confiate toate averile, inclusiv a prepusilor lor. În plus sa li se ridice în persuasiune cetățenia Română.

  11. Voi cand scrieti ceva va documentati? Sau scrieti doar de dragul click bait-ului? Contractarea nu este deloc blocata. Am depus actele online acu 3 zile, fix in prima zi in care au dat drumul la sectiunea de contractare din aria de clientm o zi mai tarziu aveam pe mail toate actele semnate. Si am mutat 3 contracte de pe enel pe hidro…

  12. Astazi am incarcat documentele pe site la Hidroelectrica Contractare si intr-o ora mi-au venit inapoi semnate

  13. Minciuni. Eu am făcut contract cu ei acum două zice. 5 minute a durat. Trebuie doar să ai un pdf cu ultima factură pe toate paginile și buletinul.

  14. Foarte bine sa procedat cu Nicușor. Dan. De ce să plătească tara vădită și apă caldă a Bucureșteanului ?

  15. Liberalizare?? Sunt liber sa aleg. PSD-PNL-UDMR. Nu te lasă să alegi.Nu vreau ENEL, vreau Hidroelectrica. Cu politicienii ăștia Ciuca, Ciolacu, Grindeanu etc. vom avea parte de Hidra(electrica).

  16. Am plătit factura la Enel și m-am transferat la Hidroelectrica, iar după 2 săptămâni am primit aceiași factură să o plătesc încă o dată cu toate că aveam datorii achitate și nu mai figuram la ei.Niste mizerabili.Sa se ducă dr…….

  17. Sa dorit liberalizare,acum nu mai este buna liberalizarea ? Este mai buna jegmanirea ? Stat de hoti ,aceasta este o dovada cea mai clara.

  18. Unde sunt aia 10,000 mii de tineri, care au iesit la guvern ptr Ordonanta 13. Ordonanta despre care nu aveau habar ce scrie in ea. Unde sunt ei acum cand guvernul isi bate joc si de ultima farama de energie a statului fiindca fac scandal multinationalele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger