AcasăSOCIALHemoragie de CEO în lumea corporațiilor

Hemoragie de CEO în lumea corporațiilor

Lumea corporatistă se confruntă cu o hemoragie fără precedent de manageri. Tot mai mulți CEO aleg să se retragă din funcții, lăsând companii gigant, fonduri, instituții descoperite taman în cel mai important punct – la vârf, acolo unde se iau deciziile! Datele arată că plecările au legătură fie cu noi provocări profesionale, dar unele mai „ecologice”, fie cu dorința șefilor de a face „azi” un pas în spate, când Marea Resetare bate la ușa omenirii.

Pe măsură ce plecările din această zonă (manageri) precipită apele în alta, declanșând chiar reacții în lanț, amploarea renunțărilor ar putea exacerba o piață a muncii deja strânsă.

Mulți experți spun că hemoragia de CEO, cunoscută și ca „Marea Remaniere”, nu se va opri prea curând.

Trend în creștere: managerii fac un pas în spate

Datele sunt oficiale și verificate din mai multe surse, iar informațiile au început să fie vânturate și prin birourile de conducere ale multinaționalelor din România.

Furnizorul de analize People Visier a constatat că ratele de demisie în rândul managerilor de top au crescut de la 3,8% în prima jumătate a anului 2021 la 5% în prima jumătate a anului 2022. Gusto, poate cel mai mare jucător pe nișa HR (oferă servicii de salarizare și software de gestionare a resurselor umane pentru marile corporații din SUA), a constatat că ratele de renunțare în rândul managerilor au rămas și în iunie la același nivel de vârf ca anul trecut, semn că încă nu se poate vorbi despre un trend descendent. Din contră!

Mai mult, o analiză LinkedIn arată că, în lumea corporațiilor, rata demisiilor la nivel de CEO a crescut mult mai repede decât la orice alt nivel.

Plecarea managerilor de top a fost evidentă și pe platforma de job-uri ZipRecruiter. Aici, anunțurile privind locuri de muncă pentru funcții de conducere cresc într-un ritm mai rapid decât orice alte căutări și reprezintă în prezent 12% din totalul tuturor postărilor pe secțiunea „Angajări”. Este o creștere semnificativă, de trei procente (9% în 2021).

Haos pe piața muncii

Pentru a fi clar, demisiile rămân la un nivel ridicat la toate tipurile și în toate locurile de muncă. Iar angajații cu salarii mai mici reprezintă în continuare procentul majoritar în cazul celor care renunță.

Dar lucrurile încep să se schimbe, iar acum o nouă bătaie de cap apare pe piața muncii. De fapt, aici e un haos total; pe măsură ce consecințele pandemiei, precum și tendințele existente (îmbătrânirea forței de muncă, de exemplu) continuă, compoziția demisiilor s-a schimbat și a început să includă și angajați titulari și mai bine plătiți. Iar de un an de zile, și manageri cu roluri de conducere, inclusiv mulți CEO!

„Demisiile la vârf se înmulțesc. Vorbim despre șefi salarii mai mari, care probabil au investit mult în acreditări educaționale, în formare sau în construirea unei carier în lumea multinaționalelor. Sunt manageri de top care părăsesc corporațiile, iar asta ar trebui să fie ceva îngrijorător pentru companii”, spune Joseph Fuller, profesor de Management la Harvard Business School și șeful grupului (think-tank) Managing the Future Of Work.

„Este ca și cum armata ajunge să se sprijine pe subofițeri”, a tras concluzia renumitul profesor de la Harvard.

Motivele pentru care managerii părăsesc corporațiile sunt diverse și particulare, dar există și un numitor comun – mulți CEO acuză noile schimbări produse în piață și mai ales planul de „resetare totală” pregătit de „Elită” și anunțat la Davos. Alții au ales să facă un pas în spate din cauza epuizării psihice sau la presiunile familiei, în timp ce doar câțiva au punctat ca motiv proiectele individuale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.054 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger