AcasăSOCIALHaos total. Poliția Locală trece la MAI, iar jandarmii primesc ordine de...

Haos total. Poliția Locală trece la MAI, iar jandarmii primesc ordine de la primari

MAI va prelua Poliția Locală, dar pe banii primăriilor

Polițiștii locali vor fi, în continuare, plătiți de autoritățile locale, dar vor intra în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, se arată în programul de reformă a MAI. Totodată, intervențiile jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice vor fi făcute la ordinul primarilor.

Reforma sistemului de ordine publică, cuprinsă în noul program de guvernare, are prevederi halucinante și inaplicabile, totodată. Una dintre acestea este trecerea Poliției Locale în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, însă finanțarea instituției se va face din bugetele autorităților locale. Măsura este deja aplicată în prezent, pe fondul crizei sanitare, și a creat probleme în teritoriu, unii primari efectuând disponibilizări masive din Poliția Locală, pe motiv că nu prestează servicii pentru comunitatea locală. Din punct de vedere legal, preluarea polițiștilor locali de către MAI nu se poate face decât integral, adică inclusiv finanțarea acestora, altfel măsura nu va duce decât la desființarea Poliției Locale. Totodată, Legea Jandarmeriei va fi actualizată pentru eliminarea dublărilor de competențe cu alte instituții (cum e SPP), iar doctrina de intervenție în forță va fi actualizată pentru a include o consultare cu factorii de decizie locală (primarii) în locul reprezentanților Guvernului, se arată în programul de reformă al MAI. ”Acest lucru este fără precedent. Primarii se vor pronunța asupra modului în care vor interveni jandarmii. Este mai ceva ca la Poliția Locală, pentru că polițiștii locali sunt civili și pot refuza să răspundă la comenzi, dar jandarmii sunt militari și sunt obligați să execute ordinele”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Deficitul, fără soluții

Potrivit programului de guvernare, deficitul de personal din MAI este de doar 15%, deși tot ministerul este cel care a comunicat un deficit de peste 20%. În ce privește rezolvarea problemei deficitului, ”se vor depune diligențe”, iar soluțiile viitoare nu se vor limita doar la refacerea numărului angajaților încadrați, ci vor lua în considerare mai multe paliere: optimizarea structurilor dedicate unui anumit domeniu și redistribuirea resurselor între noile structuri astfel formate. ” Toate structurile Poliției Române sunt subdimensionate, nu funcționează nici măcar la minimul necesar în așa fel încât să asigure continuitatea servciului Poliției 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte. Există structuri în care sunt doar doi-trei oameni, care trebuie să asigure activitatea permanentă”, ne spune președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. Mai mult, MAI va reduce deficitul prin îmbunătățirea pregătirii profesionale și extinderea utilizării tehnologiei (aplicații software, dispozitive mobile) în activitățile curente. ”În acest context, este important ca reforma pregătirii profesionale să înceapă încă de la momentul recrutării. De aceea, va fi acordată o atenție deosebită modului în care va funcționa instituția de formare inițială a ofițerilor din MAI”, se arată în documentul citat.

Camere video pentru monitorizare

O altă măsură propusă pentru MAI este utilizarea sistemului de monitorizare a traficului deja existent pentru sancționarea șoferilor indisciplinați. ”România se situează printre statele europene cu cel mai redus grad de siguranță rutieră. Din perspectiva MAI, acest indicator poate fi îmbunătățit inclusiv prin adoptarea unor măsuri corecte în domeniul legislației rutiere. Astfel, va fi reevaluat modul în care sunt utilizate sistemele video de monitorizare a traficului (existente), care ar putea contribui decisiv la reducerea riscului unor accidente rutiere. Informațiile furnizate de acestea vor fi folosite la impunerea disciplinei în trafic și, în general, la prevenirea și combaterea încălcării legislației în domeniu”, se mai precizează în programul de guvernare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.627 afisari

7 COMENTARII

  1. in 2021 gruparile vor ramane fara logistica, in 2022 va fi creata o logistica unica judeteana iar in 2023 vor incerca sa reorganizeze jandarmeria dupa modelul frontierei

  2. Daca un militar ajunge sa asculte ordine din partea unui primar înseamnă că am ajuns rău de tot…unde în lume s.a mai pomenit ca un militar sa asculte de un civil. Guwernul lui pește prăjit vrea sa distrugă tot…Sictir mafioților

  3. toti tablagii care nu stiu nimic din legi la politie???????? si cine isi asuma o asemnea rocada sinucigasa?????astia nu mai fac diferenta dintre civili si militari.

  4. Primarii.comanda militar ?
    Primarii coordoneaza unitati militare inarmate ?
    Se incalca Constitutia…si legi organice…

  5. Sunt luate în considerare și se depun diligente o plua. Sunt foști lucrători care au plecat la demisie, ofițeri si subofițeri, care vor sa se întoarcă și capetele astea de guma in loc sa ii primească cu brațele deschise, îi refuza pt că îi consideră trădători. Mănâncă aia de la minister rahat cu polonicul și sunt la fel de porci și la fel de prosti ca orice milițian din vechime.

  6. Hai ca o sa fie bine!Nimeni nu o sa mai stie de nimic!Jandarmerie e militara,cum sa se subordoneze unui primar?Praful o sa se aleaga din institutiile statului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger