Cauta

Haos generalizat. Medicii nu știu ce tratament să dea pentru Covid

Tătaru nu a elaborat un protocol pentru tratamentul la domiciliu administrat bolnavilor Covid

Ministrul Sănătății a aruncat responsabilitatea tratării bolnavilor Covid în curtea medicilor de familie, fără a elabora vreun protocol de tratament. În afară de cei internați în spitale, care beneficiază de tratamente experimentale, nici pacienții cu simptome care ajung la spital și sunt trimiși acasă nu primesc vreo rețetă.

Din ce în ce mai mulți români au ajuns să aibă probleme hepatice serioase după ce s-au tratat singuri de Covid. Medicii de familie prescriu diverse medicamente, fiecare în funcție de experiența pe care o are, iar medicii din spital, atunci când îi trimit pe pacienți să se trateze acasă, nu prescriu niciun fel de rețetă. Adevărul este însă că nu există niciun tratament stabilit prin protocol al Ministerului Sănătății și toată lumea bâjbâie. În general, îndemnul medicilor pentru pacienți este să ia paracetamol și vitamine, pentru cele din urmă făcând precizarea că nu au cum să dăuneze. ”Am ajuns la spital și m-au pus direct să semnez că refuz internarea, după care mi-au făcut analize și m-au trimis acasă fără niciun tratament, deși aveam simptome destul de serioase. Am fost nevoit să sun diverși medici și prieteni și mi-am luat ceva medicamente care nu știu cât mă ajută, pentru că în continuare mă simt rău”, ne spune un pacient Covid. Dacă în spital se mai dau ceva tratamente, în funcție de medicamentele pe care le au, când te trimit acasă medicii de aici nu își asumă să prescrie rețete. Neexistând un tratament oficial și niciun protocol de la Ministerul Sănătății, doctorii se tem să-și pună parafa pe rețete, de teamă că vor fi trași la răspundere. În general, recomandările sunt verbale și atât.

Afară din spitale

De la explozia numărului de cazuri Covid tot mai puțini pacienți infectați au mai avut acces în spitale. Practica este ca aceștia să fie trimiși în unități sanitare aflate la sute de kilometri distanță de domiciliu și asta dacă sunt norocoși să prindă locuri. În tot acest timp, autoritățile dau asigurări că situația este sub control. Mai nou, Guvernul a anunțat că asimptomaticii și bolnavii Covid cu simptome ușoare sau medii vor fi tratați la domiciliu de către medicii de familie. Telefonic, bineînțeles. ”Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu ne opunem, că ajutăm deja, dar detaliile trebuie discutate. Trebuie să știm care este exact traseul, ce se întâmplă cu omul, ce are medicul de familie de făcut, ce are medicul de pe ambulanță de făcut, ce are DSP-ul de făcut. În plus, nu există un protocol pentru tratamentul Covid în fiecare stadiu al bolii.

În martie Ministerul Sănătății a emis un protocol de spital, pentru pacienții internați, pentru că multe dintre medicamente nu se vând în farmaciile obișnuite. Sunt spitale care și-au făcut ele protocoalele lor și am văzut zilele trecute cu parafa unui medic de medicină de urgență o rețetă cu vitamina C, Zinc, famotidină. Acesta este un protocol al unor medici din SUA, dar nu este protocol național în SUA. La medicii de familie, fiecare va prescrie după priceperea și experiența lui, până la apariția unui protocol. Până acum însă comisia de Medicină de Familie a Ministerului Sănătății nu a fost solicitată să elaboreze un asemenea protocol”, ne-a declarat dr.Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Abuz de antibiotice

Nu este normal să-i lași pe medicii de familie să se descurce singuri, mai ales în pandemie, susține dr.Raluca Zoițanu. ”Tu, ca autoritate a statului, trebuie să vii și să spui că asta aveți toți de făcut. Să știm ce medicamente le dăm bolnavilor Covid. Au ajuns oamenii să se trateze după ureche, cu ce au mai auzit sau au citit că se tratează alții, își iau singuri antibiotice. Tamiflu, de exemplu, poate să dea dureri de burtă, diaree și poate să dea și o stare de agitație, de nervozitate, sunt efecte adverse destul de frecvente. Nu se poate să ia toată lumea așa. Sau să ia azitromicină, care este un medicament pe care nu îl dăm de primă intenție, ci când alte antibiotice nu au mers. Nu poți lua azitromicină când ai simptome medii, că durerea de cap nu este gravă. În spital, pentru că noi avem o problemă cu infecțiile nozocomiale, există o practică de a se administra antibiotice puternice, ca să contracareze și eventualele infecții de acolo. Ceea ce nu este corect. În plus, de multe ori în spital se dau antibiotice puternice pentru că doar acelea au fost cumpărate de manageri. Și apoi când vin la medicul de familie nu mai ai ce să le dai”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie dr. Raluca Zoițanu.

Ultimele stiri

  • Ce soluţie a găsit Guvernul din Japonia ca să aducă în acelaşi pat un bărbat şi o femeie. Rata fertilității, un semnal de alarmă!
  • Câinele a muşcat, stăpânul are de tras! Ce se întâmplă cu proprietarul animalului care a atacat o femeie și pe fiica ei în Parcul Circului
  • Patru victime, în stare gravă după explozia de la Dedeman Botoşani. Doi pacienţi, intubaţi la Spitalul Floreasca!
  • Cum poţi să obţii o pensie de peste 7.000 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Premierul Danemarcei, atacat în plină stradă! Ce au văzut martorii şi ce a anunţat Poliţia
  • Ce a mai inventat Guvernul lui Marcel Ciolacu ca să scoată meditaţiile profesorilor la suprafaţă
  • Circ grotesc cu George Simion la Parchetul General. De ce a anunţat că intră în greva foamei
  • Horoscop – sâmbătă, 8 iunie 2024. O zi în care nativii trebuie să acţioneze raţional
  • Comunicat de presă GEMITE RO SRL
  • Legea „păcănelelor”, contestată la CCR de judecătorii ICCJ
  • Exit mobile version