AcasăSOCIALHaos decizional. Virusul se răspândește cu acordul autorităților

Haos decizional. Virusul se răspândește cu acordul autorităților

Șefii pandemiei au permis circulația pe străzi a infectaților Covid

Procedurile și planurile de măsuri întocmite de șefii pandemiei au omis o măsură extrem de importantă, fapt care a condus la răspândirea necontrolată a virusului. De la începutul pandemiei, persoanele infectate surprinse că au încălcat măsura izolării sau a carantinării au fost sancționate de polițiști și apoi lăsate să-și continue drumul, acestea împrăștiind Covidul în rândul populației.

Un caz petrecut săptămâna trecută la Aeroportul Otopeni a scos la iveală un vid legislativ al autorităților care a permis răspândirea noului coronavirus fără niciun fel de restricție. Odată depistate că încalcă izolarea sau carantina, persoanele infectate cu Covid nu pot fi decât sancționate, nu și oprite să mai împrăștie virusul.

”La Aeroportul Otopeni, săptămâna trecută, un polițist a verificat un pasager care pleca în străinătate și a văzut că este confirmat de 5 zile cu Covid și trebuia să fie în izolare acasă. Polițistul a luat legătura cu DSP-ul din Aeroport care i-a spus că nu are treabă cu oamenii care ies din țară, ci doar cu cei care intră, așa este planul de măsuri pe care ei îl au. A sunat apoi la DSP Ilfov, iar cei de acolo i-au spus că nu au ce face cu pasagerul, că nu au mașini și că nu este treaba lor și să încerce la ambulanță. De la Serviciul Județean de Ambulanță Ilfov i s-a spus că nu se justifică venirea unei mașini acolo, atâta timp cât pasagerul se simte bine. Polițistul a început apoi să-și sune șefii, șeful nemijlocit, șefii ierarhici, Poliția Transporturi, IGPR, MAI, DSU, Comitetul pentru Situații de Urgență și nici până acum nu l-a sunat nimeni să-i spună ce trebuia să facă. Și asta pentru că nu există nicio procedură și niciun protocol între instituțiile implicate în combaterea pandemiei. Mai mult, am aflat că situația nu este singulară, că și alți polițiști s-au confruntat cu așa ceva. Este clar că și pe stradă polițiștii au identificat oameni infectați care nu au respectat izolarea, le-au făcut acte premergătoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar mai departe nu au putut să-i oprească din deplasare, nici să-i preia la sediu, pentru că nu exista nicio procedură în acest sens”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Carantina, inutilă

Decizia de carantinare a unor localități din care aproape toți oamenii pleacă la serviciu în altă localitate este o absurditate, susțin reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol. ”Care este rolul acestei măsuri de carantinare în condițiile în care, din populația activă a județului Ilfov, peste 80% lucrează în București? Ceea ce înseamnă că ei își petrec prima parte a zilei în București, unde interacționează cu ceilalți, după care se întorc acasă, în Ilfov. Când vorbești despre carantină, vorbești despre închiderea unei zone, dar când vorbim despre o zonă metropolitană nu poți să iei o astfel de decizie. Soluția ar fi fost, ca și în cazul zonelor de lângă Timișoara, să se testeze masiv și să se izoleze persoanele infectate. Problema este că nu avem o procedură a carantinării, ci doar li s-a spus polițiștilor să verifice toate persoanele care intră și ies. Când s-a pus problema că se va bloca circulația, șefii au acceptat să se verifice mașinile în măsura în care pot fi procesate. Și atunci între 2 mașini s-ar putea să mai treacă 10-15 care nu sunt verificate”, ne-a precizat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

75 de patrule și sute de căi de acces

Răspunzând la acuzațiilor ministrului Vlad Voiculescu, referitoare la vinovăția angajaților MAI pentru creșterea infectărilor în localitățile carantinate, sindicaliștii de la Europol arată că, în Ilfov, sunt doar 75 de patrule care trebuie să acopere sute de căi de acces. ”Ilfovul este o zonă metropolitană și, plus de asta, există localități care sunt lipite de București și care pe partea stângă a trotuarului ești în zona carantinată, iar pe cealaltă parte ești în Capitală. Și vorbim despre străzi care au zeci de kilometri. Din cauza acestei configurații a teritoriului și a răspândirii rețelelor de străzi, este imposibil să asiguri verificările pentru respectarea carantinării”, a mai afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
948 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger