AcasăSOCIALHalucinant! Polițiștii, infectați de propriii lor șefi

Halucinant! Polițiștii, infectați de propriii lor șefi

Secțiile de poliție, în pericol să devină focare Covid

Sindicaliștii din Poliție avertizează asupra faptului că tot mai mulți șefi din MAI au ajuns, din inconștiență sau ignoranță, să-și infecteze cu noul coronavirus propriii subalterni. Mai mult, polițiștii sunt obligați să intre în contact direct cu bolnavii Covid, riscând, astfel, să devină ei înșiși cei care împrăștie virusul.

Legea nu se aplică șefilor din poliție. Cel puțin aceasta este concluzia după semnalarea a tot mai multe cazuri în care șefii nu respectă reglementările din starea de alertă și ajung să transmită virusul polițiștilor din subordine. ”Am aflat de cazuri grave în care polițiști, chiar șefi, știind că sunt suspecți de infectare cu coronavirus, au ignorat dispozițiile legale și au participat la activități comune cu alți polițiști în perioadele în care ar fi trebuit să intre în autoizolare. Organizația noastră a intervenit punctual, pe plan intern, dar nu am făcut publice aceste cazuri pentru a nu strica mai rău imaginea instituției, care oricum nu este cea mai bună. Polițiștilor le adresăm rugămintea de a face tot ce le stă în putere pentru a se proteja, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână și prin păstrarea distanței, deoarece virusul nu ocolește pe nimeni”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Încătușări și arte marțiale

Lucrurile stau chiar mai grav decât cele scrise în comunicat, având în vedere inconștiența unora dintre șefii din MAI. ”Un șef de secție de Poliție din Capitală, după ce și-a făcut testul Covid, fără să mai aștepte rezultatul, și-a luat polițiștii din secție și a jucat fotbal cu ei. Ulterior, rezultatul testului a fost pozitiv, iar consecința este că acum 10 polițiști sunt infectați. Mai avem focar la SAS Ploiești, cu foarte mulți trimiși în izolare și cu vreo 10 infectați. După aceea, aveam focar la IPJ Timișoara, unde se stă cu ușile închise ca să nu contacteze virusul.

Cel mai grav lucru în această perioadă este însă faptul că se fac pregătiri sportive, cu polițiști adunați din tot județul și, chiar dacă sunt câte 20, aceștia fac încătușări și arte marțiale. Și atunci să nu se întrebe cineva de ce va deveni Poliția un focar de infecție. Nu mai spun că mai sunt câțiva șefi prin țară care fac ședințe cu polițiștii. Mi se pare de domeniul absurdului. Acum ar trebui să se lucreze cât mai mult individual și să păstreze aceeași oameni în patrule, fără să-i mai schimbe, ca să reducă riscurile de contaminare”, ne-a declarat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Neprotejați, în prima linie

Conducerea SNAP a mai semnalat și continuarea expunerii polițiștilor la riscuri majore de infectare, prin trimiterea acestora în contact direct cu bolnavii Covid. ”Suntem în continuare în plină pandemie, starea de urgență a fost înlocuită cu cea de alertă, apoi prelungită, pericolul infectării cu noul coronavirus persistă, fapt demonstrat de statisticile zilnice, iar în toată această perioadă polițiștii s-au aflat în prima linie. Ne referim la acei polițiști care si-au luat în serios menirea, care își riscă viața la datorie, nu la acei șefi care stau feriți prin birouri și care dau ordine prin stație sau telefon de teamă să nu se infecteze.

Nu aceasta ar fi cea mai gravă problemă, dar nici măcar nu i-a interesat de oamenii din subordine, cei din stradă, pentru care trebuiau elaborate și aplicate proceduri de stopare a răspândirii bolii în rândul angajaților. Din păcate, nici cei aflați la conducerea Ministerului Afacerilor Interne nu au înțeles importanța asigurării unor echipamente performante de protecție, condiții speciale de cazare și tratament pentru angajații suspecți de Covid 19, iar de stimulentele financiare nici nu mai vorbim.

În aceste condiții extreme, atragem atenția factorilor decidenți din Poliția Română să dispună toate măsurile care se impun, pentru ca polițiștii să nu devină emisarii Direcției de Sănătate Publică, să fie trimiși la subiecții confirmați pozitiv, fără echipament de protecție, așa cum ne-au fost semnalate cazuri de la membrii noștri din țară”, a mai afirmat președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, Iulian Surugiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.