AcasăSOCIALHalucinant! Polițiștii care nu dau amenzi, dați afară din sistem

Halucinant! Polițiștii care nu dau amenzi, dați afară din sistem

Angajații MAI sunt obligați să dea amenzi, pentru că altfel primesc calificativul nesatisfăcător, ne spun reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. La două calificative de nesatisfăcător consecutive, polițiștii sunt dați afară din sistem, susțin  sindicaliștii.

Polițiștii sunt extrem de supărați că au fost din nou trimiși să dea amenzi absurde cetățenilor, atrăgând și mai multă aversiune din partea populației. Sindicatele din sistem spun că cei mai mulți agenți nu vor să aplice astfel de sancțiuni, dar nu au încotro. ”Îi pune din nou pe polițiști în conflict cu societatea, lucru pe care noi nu ni-l dorim. Noi lucrăm în sprijinul cetățeanului, nu împotriva cetățeanului, așa cum dorește ministrul Vela, să creeze conflicte. Acea linie telefonică deschisă și acea recomandare de a-i semnala pe cei fără mască este o mare capcană și o mare instigare la conflict. Cum să le spui să-l filmeze pe ăla sau pe ăla? Păi ăsta este mesaj politic de adâncire a conflictelor din societate. În Bulgaria nu se poartă masca și nu cresc cazurile. Numai la noi cresc. Știu că oamenii ne înjură, dar polițiștii nu sunt vinovați. Iar ne duc în acea zonă a respingerii actului polițienesc în sine. Practic ne compromite prin această măsură. Vela sacrifică Poliția pentru interese politice. Am vorbit cu polițiștii cu funcții de execuție din țară și categoric nu sunt de acord cu aceste aberații. Și vorbesc aici de cei care sunt polițiști, nu despre cei care lucrează la Poliție, că este o mare diferență. Cei care lucrează la Poliție sunt de acord cu aplicarea amenzilor, iar cei care sunt polițiști nu sunt de acord. Există varianta aplicării avertismentului verbal, prevăzută în lege. Însă aici este o problemă. Seara, polițiștii trebuie să dea raportul, câte persoane au legitimat, câte contravenții au constatat, câte sancțiuni au aplicat. Decizia este politică. Cei care lucrează la Poliție o să-i forțeze pe cei care sunt polițiști să dea amenzi pe această chestie, a raportului de activitate zilnic. Pentru că, dacă nu dau sancțiuni, polițiștii vor primi calificativul nesatisfăcător, iar la două calificative de nesatisfăcător consecutive te dă afară din poliție, așa scrie în lege”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Siguranța publică, în pericol

Amputarea unui procent de 20% din efectivele de poliție pentru patrularea prin piețe a agenților în civil pune efectiv în pericol siguranța cetățenilor, avertizează conducerea SNPPC. ”Deficitul nostru de personal, în medie, este de 30%. Sigur că sunt zone unde deficitul este de 20% și zone unde deficitul este de 40%. De exemplu, Bucureștiul stă mai bine la acest capitol, dar sunt localități din zona rurală unde deficitul este de 50% și chiar de 60%. Și în condițiile acestea trebuie să asigurăm 20% personal pentru polițiștii în civil. Este clar că această măsură este total ineficientă pentru siguranța publică.

Din efectivele pe care le avem la dispoziție pentru siguranța publică și pentru prevenirea și combaterea stărilor infracționale în zonele rău famate, pentru prevenirea și combaterea contravențiilor de altă natură, se dizlocă forțe importante care sunt trimise în piață să vadă dacă oamenii au sau nu mască. Prostia asta cu polițistul în civil afectează și ea siguranța publică, pentru că s-a dovedit că prezența unui polițist în uniformă într-o zonă rău famată, care doar stă acolo și nu face nimic, diminuează starea infracțională cu peste 70%”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.038 afisari

11 COMENTARII

  1. are dreptate dl Coarnă
    PS cred ca la conducerea MAI ar fi cazul sa fie un meserias asa cum e dl Ciucă la MApN . !

  2. O sa iasa la pensii masiv cei mai vechi din sistem și o sa ramîneți cu polițiste ,,PISI” care nu sint bune de nimic! La alde Pisi , eu chiar daca nu opun rezistență dar fug am scapat de ele,ca la școala de miliție nu se mai da examen pe teste de sport, alergare. Daca le pui sa fuga în 50 m li se pune splina..Se alearga 5-10 m cu niște bidonașe și gata. Și polițiști din aia tineri de a fost nevoie de 5 sau 7 sa puna catușe unui batrăn de 70 de ani care nu vroia sa i se puna termoterul la cap (dreptul lui!) la intrarea intr-un supermarket strein. Iar cind o fi vreo interventie mai la bombardieri sa mearga direct numa mascatii.

  3. In MAI si SISTEMUL JUDICIAR (precum si alte componente ale sistemului social ANARHIST de dupa 1989)sunt create structuri pentru pt CLIENTELISMUL POLITIC DE TIP MAFIOT si CONTROLUL in scopul imburghezirii de catre clasa politrucilor si nicidecum pt necesitatea optimizarii OPERATIVE saa SATISFACEREA INTERESULUL GENERAL.
    INTR-O TARA NORMALA SITEMUL DE ORDINE PUBLICA SI CEL JUDICIAR TREBUIE SUPUS CONTROLULUI SOCIETATII CIVILE ORGANIZATE CARE AU CERTIFICARE ORNIS…..

  4. „Marele politician si om de stiinta american, Dwight Waldo (1913 – 27 octombrie 2000), in teoria sa sustine ca, in exercitarea atributiilor, cei ce detin functii publice, trebuie sa aiba in vedere 12 obligatii mai importante si anume, fata de: 1- constitutie; 2 – legi; 3 – natiune si tara; 4 – democratie; 5 – normele de organizare birocratica; 6 – profesie si profesionalism; 7- familie si prieteni; 8 – sine; 9 – colectivitatile cu care vin in contact; 10 – interesul public sau bunastarea generala; 11- umanitate sau lume; 12 – Dumnezeu sau religie.
    Waldo afirma despre aceste obligatii ca nu pot fi ierarhizate in functie de importanta, iar numarul lor poate creste, el face insa o trecere in revista a celor mai importante reguli etice existente in viziunea sa. El trateaza aceste obligatii la nivelul datoriei individuale, al datoriei fiecaruia fata de moralitatea personala si nu fata de organizatie.
    In conceptia lui Dwight Waldo ETICA in administratia publica este o problema complexa si complicata. Acest subiect este greu de explicat si inteles avand in vedere ca in secolul nostru codurile etice s-au schimbat intr-un ritm intens, iar sentimentul ca moralitatea este “relativa”(nimic mai fals) a crescut. Data fiind cresterea in diversitate a organizatiilor, se face simtita nevoia de noi repere etice si morale.
    Cu toate acestea nu se depun de catre cei cu obligatii in domeniul juridic-legislativ eforturile necesare in directia creerii de reglementari si coduri etice adaptate noilor nevoi obiective impuse de evolutia si modernitatea societatii.”
    I Puscasu

    • Etica profesionala este caracterizata in principal de independenta, integritate si competenta profesionala.
      INDEPENDENTA profesiei – implica independenta de spirit (de drept) si independenta în aparenta (de fapt).
      Independenta de spirit – reprezinta starea de spirit care permite lucratorilor sa emita judecati fara a fi afectati de influente si sa actioneze cu integritate, pentru a-si exercita cu obiectivitate competentele profesionale.
      Independenta in aparenta – se realizeaza prin evitarea situatiilor in care o terta persoana informata si rezonabila ar cunoaste toate informatiile relevante, inclusiv masurile de protectie aplicate in munca specifica, iar pe aceasta baza ar putea concluziona ca, integritatea, obiectivitatea sau competenta profesionala a lucratorilor sunt compromise.
      INTEGRITATEA – presupune ca lucratorul sa fie drept si onest in realizarea competentelor profesionale si in relatiile interpersonale.
      COMPETENTA profesionala – lucratorii din M.A.I. trebuie sa aiba si sa-si mentina cunostintele si aptitudinile profesionale la un nivel necesar si corespunzator pentru a asigura membrii societatii ca primesc de la acestia servicii in conformitate cu standardele aplicate sau elevate cunoscute in domeniile in cauza.

  5. „Polițiștii sunt extrem de supărați că au fost din nou trimiși să dea amenzi absurde cetățenilor, atrăgând și mai multă aversiune din partea populației.”

    FALS

    POLITISTILOR LE PLACE SA DEA AMENZI ABSURDE si mailes ILEGALE POPULATIEI!

    Uite aici comportament de militian care pretinde respectarea legii dar doar cand ii convine lui ignorand complet drepturile cetatenilor si legea acestui stat pretins suveran :

    https://www.youtube.com/watch?v=GjirfFIzr2s

    Asa ca aversiunea populatiei fata de organele de represiune, ca de ordine nu poate fi vorba, in general si brutelor tupeiste din politie si jandarmerie in special este indreptatita!

    Atitudini similare au generat raspunsul extrem de violent si sangeros – tortura , incendiere profanarea cadavrelor, atacarea familiilor – a unei parti a populatiei in 1989 fata militieni dovediti infractori pe timpul impuscatului si impotriva carora statul, comunist cum era el atunci, nu a luat nicio masura punitiva.

    Diferenta e ca acum armele de foc sunt mai usor accesibile si mai din timp, iar retelele sociale permit o mai buna si mai rapida organizare in teren!

  6. In Bulgaria nu e obligatorie masca si nu creste nr de cazuri pentru ca acolo guverneaza bulgari crestinortodocsi,iubitori de tara si normali la cap.De ce credeti ca guvernului Borisov i s-a pus de un maidan la care se pare ca au participat si niste scelerati #rezist de pe aici?

    • Pai la 80 de miliarde de euro cât ia dat Europa la Iohanis în lulie 2020, sa nu avem nici un caz de covid? Credeați ca acei bani sunt gratis? Probabil bulgarii au primit mai puțin și de aceea nu sunt asa multe cazuri

  7. Plan ca pe vremea COMUNISTILOR,astia or fi LIBERALI numa pe hartie, ca in actiune SUNT COMUNISTI GET BEGET, plan de amenzi, si dati afara din sistem, si tataucul tace ???

  8. Când un tembel conduce un minister care-l depășește intelectual astea sunt rezultatele

  9. Eminentul ca catu de la finante nu are alta solutie de a aduce bani la buget decat amenzi si imprumuturi cu dobanzi mari. Doar are studii de specialitate, nu? Sau nici asta nu o fi avand decat 4 clase? Cred ca la falsificatorii astia se referea klaun cand a zis despre Romania educata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger