Cauta

Halucinant! Județul Prahova a intrat în faliment

Președintele liberal al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, sacrifică populația Ploieștiului

Județul Prahova și municipiul Ploiești se află în colaps financiar. Consiliul Județean Prahova, unul dintre cele mai industrializate județe din țară, nu mai are bani în cont pentru a plăti închirierea unor cazane necesare pentru funcționarea energiei termice în Ploiești, lăsând peste 160.000 de locuitori fără apă caldă, dar și fără căldură în sezonul rece. Mai mult, Primăria Ploiești refuză să achite subvenția pentru serviciile prestate de operator, adevăratul motiv fiind lipsa banilor.

Reducerea cheltuielilor și reducerea consumului de gaz au fost aplicate, concomitent, în municipiul Ploiești, capitală a județului Prahova. Astfel, apa caldă a fost oprită în tot Ploieștiul, pericolul fiind ca, în sezonul rece care se apropie, locuitorii să nu aibă nici căldură în case. Bâlbele și deciziile stupefiante luate de conducerea liberală a Consiliului Județean Prahova și a Primăriei Ploiești au scos la iveală o realitate cruntă. Conturile celor două instituții sunt goale, iar Guvernul a decis să nu intervină, dat fiind că, prin oprirea energiei termice într-un oraș mare se fac economii importante la consumul de gaze, pe care le vor raporta la Bruxelles.

Noul operator de termoficare din Ploiești s-a lovit de lipsa interesului autorităților județene și locale, care refuză să pună în aplicare soluțiile. De la 1 august, apa caldă în Ploiești a fost oprită pentru cel puțin 30 de zile, motivul fiind reparația cazanului de apă fierbinte, a cărui stare de degradare era extrem de avansată. Noul operator și-a asumat, prin contract, să suporte reparațiile, iar pentru a nu opri apa caldă trebuia pusă în funcțiune turbina de gaz. Consiliul Județean Prahova și ADI Termo Prahova au refuzat însă să vină la CET Brazi pentru a se verifica dacă turbina este funcțională. O soluție alternativă găsită de operator era închirierea pentru un an a două cazane de apă fierbinte, care costa 857.000 de euro, însă Consiliul Județean, în a cărui proprietate este CET Brazi, nu vrea să plătească, pentru că nu are bani, bineînțeles. Primăria Ploiești a țepuit și ea operatorul, refuzând să plătească subvenția pentru serviciile prestate pe trei luni. De precizat că și fostul operator, Veolia, mai are de încasat de la autoritățile locale 250.000 de lei.

Un cerc vicios

Consiliul Județean Prahova a dat ordin de încetare a lucrărilor de reparații și a reziliat contractul cu operatorul de termoficare. ”Este un cerc vicios și ceea ce pe noi ne surprinde este că nimeni nu este orientat spre soluții. Am investit 7 milioane de euro și nu încasăm nimic din subvenție de la Primăria Ploiești. Dacă se pornea turbina, nu se oprea apa caldă și puteam să reparăm și cazanul. Turbina, care produce 20 MW, era foarte importantă și pentru la iarnă, pentru că acest cazan produce doar 100 MW, iar necesarul, cel puțin în ianuarie și februarie, este de 145 MW. Exista varianta închirierii celor două cazane, care costa 857.000 de euro pe an, care ar fi fost utile și pentru iarnă. Ele însumau 140 MW (20 MW, cu 20 MW turbina și 100 MW cazanul) și reușeam să acoperim consumul în oraș”, ne-a declarat Florin Chiru, director comercial al SC Termoficare Prahova S.A. Operatorul se angajase ca, începând din toamna aceasta, să investească în motoare de cogenerare de înaltă eficiență, pe care deja le negocia și care făceau, împreună, 70 MW, și, suplimentar, mai aveau de făcut o investiție în care să mai aducă încă 80 MW. ”Am fi făcut ceea ce am făcut și la Arad, instalații noi și moderne. Contractul este suspendat acum, pentru că am cerut în instanță suspendarea rezilierii contractului, până își achită obligațiile contractuale. Pentru cazanele închiriate Consiliul Județean ar trebui să dea banii. Noi ne-am asumat să achităm suma, dar trebuie să avem o garanție că ne vor da banii cei de la Consiliul Județean”, ne-a mai precizat directorul comercial al SC Termoficare Prahova S.A., Florin Chiru.

Bătaie de joc

Eugen Cristescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova, ne spune că ceea ce se întâmplă acum în Ploiești este o bătaie de joc la adresa cetățenilor, arătând că, de fapt, nici Consiliul Județean, nici Primăria Ploiești nu mai au bani. ”Recent, s-a întrunit Comisia Județeană pentru Situații de Urgență pentru a da o soluție și au dat cea mai proastă soluție. A venit președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, și a zis că, având în vedere că au decis rezilierea contractului, o să-i oblige pe cei de la firma concesionară să reia furnizarea apei calde, deși era prevăzut în contract acest lucru. Nu am văzut în viața mea o aberație mai mare, ăsta este analfabetism funcțional. Deci se întrunesc toți șefii de la conducerea județului și municipiului și stabilesc, prin vot, să notifice operatorul să dea drumul la apă caldă, când tot ei l-au blocat”, a afirmat președintele UAP Prahova, Eugen Cristescu.

Ultimele stiri

  • Minerale esențiale: acordul SUA-Ucraina, la fel de subțire ca hârtia pe care a fost scris
  • Călin Georgescu, întâmpinat de susținători la semnarea controlului judiciar: „Foarte curând, puterea colonială franceză va părăsi România” – VIDEO
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Aviația și ușa lui Păcală!
  • PNL lovește în femei și tineri: un partid de bătrâni care calcă în picioare viitorul României
  • S-a aflat! Ce atribuții vor avea cei CINCI vicepremieri din Guvernul Bolojan
  • ANUNȚ DE PRESĂ. EXTINDEREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE PENTRU ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.190 COD SMIS: 318730
  • SUA au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Ucraina/Decizia, luată „pentru a pune interesele Americii pe primul loc”
  • Comunicat de presă Aviația Utilitară București SA
  • A fost cutremur în România, miercuri dimineață/Magnitudinea seismului din 2 iulie
  • Exit mobile version