AcasăSOCIALHalucinant! De ce vrea MAI să angajeze civili în Poliție

Halucinant! De ce vrea MAI să angajeze civili în Poliție

Polițiștii cu experiență, un pericol pentru interesele sistemului

Deși pe cele 412 posturi de ajutor de șef de post scoase la concurs pentru încadrare directă s-ar putea angaja polițiștii disponibilizați în 2010 sau cei proaspăt pensionați de frica modificărilor legislative, conducerea MAI nici nu vrea să audă de așa ceva. Motivul este lipsa de docilitate a acestora, în comparație cu civilii care se vor trezi polițiști peste noapte fără niciun fel de pregătire, susțin sindicaliștii din sistem.

În pofida aparențelor, funcția de ajutor de șef de post la o poliție comunală este cea mai dificilă și complexă din sistem, având în vedere că ea cumulează ordine publică, rutieră, investigații criminale și cam toate structurile dintr-un inspectorat de poliție. Deci experiența pentru un  astfel de post este nu necesară, ci vitală chiar. În loc să cheme pe aceste posturi foștii polițiști, disponibilizați sau pensionați, care au și pregătire și expertiză, Ministerul Afacerilor Interne a preferat să aducă oameni de pe stradă, care habar nu au de sistem. Sindicaliștii de la Europol ne spun că au foarte multe mesaje venite din partea polițiștilor care au fost disponibilizați în 2010, dar și a celor care s-au pensionat de frica modificărilor legislative, dar care au spus că ar fi dispuși să revină la muncă, să nu mai primească pensie, dar cu condiția conservării dreptului la pensie.

”Nu-i bagă absolut nimeni în seamă. Se putea crea un cadru normativ, exact cum s-a făcut pentru piloții care s-au pensionat, să permită polițiștilor trecuți în rezervă și care îndeplinesc criteriile de ocupare a posturilor să lucreze în continuare. Era cea mai bună variantă, cu un aport consistent în interiorul colectivelor, unde avem foarte mulți tineri, dar nu au vrut să audă de așa ceva. De ce? Eu am auzit mai multe explicații neoficiale, printre care și ușurarea că au scăpat de <<milițienii>> ăia aproape de pensie sau cu pensia în buzunar care nu mai sunt docili, care fac figuri, care ridică probleme și spun ce nu merge. Ei se gândesc probabil că, dacă i-ar chema pe cei care ar fi dispuși să renunțe la pensie pentru a activa pentru o perioadă de timp la investigații criminale, unde lucrează cu informații sensibile, nu ar mai fi docili ca să înțeleagă că trebuie să o lase mai ușor cu un dosar, pentru că ar avea siguranța pensiei și ar face ce consideră ce este drept și necesar”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Arme de foc, după o pregătire sumară

Sindicaliștii spun că este cel puțin ridicol să iei civili de pe stradă, să-i pui să completeze un  test grilă și apoi să-i îmbraci în uniforma de poliție și să-i trimiți să aplice legea. ”Eu am făcut o școală de poliție foarte bună la Cluj, cu oameni care au venit din sistem și care ne-au predat și partea teoretică, dar, mai ales, partea practică, și tot mi-au trebuit doi ani de zile ca să spun că sunt stăpân pe mine și că indiferent ce s-ar întâmpla știu cum să procedez. Mai mult, aceștia vor primi și arme de foc în dotare. Ei spun că vor face pregătire la rece, în care le vor arăta cum se încarcă și cum se ține arma și vor trage 10 gloanțe la poligon. La școala de poliție, înainte de instrucția tragerii, 3 luni de zile am făcut numai teorie și manipularea armei”, ne spune președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica. După ce au fost încadrați pe posturi, acești polițiști din sursă externă trebuie să urmeze un curs de inițiere de 3 luni, la care trebuie să participe în primii 2 ani de la intrarea în sistem. Ceea ce înseamnă că pot participa chiar spre sfârșitul perioadei de doi ani sau chiar deloc, dacă invocă diverse motive.

Civili îmbrăcați în polițiști, în zone rău famate

Cele 412 posturi scoase la concurs sunt cele mai neatractive de la nivelul unui județ, pe care nici pilele nu le doresc. Și asta pentru că sunt ori poziționate la distanțe foarte mari de municipiul reședință de județ, ori au condiții groaznice de muncă, fără toalete și apă, ori se află în zone cu foarte mulți romi sau cu un nivel de infracționalitate foarte mare, susțin sindicaliștii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.365 afisari

11 COMENTARII

  1. De ce vrea civili? PENTRU CĂ SUNT MULT MAI INTELIGENȚI? Mai integri? Mai normali? De aceea vrea.
    De când milițienii pot fi asimilați oamenilor?

    • Lasa „mancati asi” ca pot si altii sa de inscrie.Nu trebe carte, nici grad, doar un pistol, sa se dea mare prin sat.Si sa moara dusmanii de frica.

      • Fă, care ar fi diferența între un „mancati asi” și unul ca Goarnă, Coarnă, Șoric sau Godină?
        Zi, fă!?

    • Domnule, dacă îți pot spune așa ești complet ieșit de pe orbită.
      Ești orbit de ceva sau ai făcut facultatea unde nu trebuie.
      Dvd. ați fost în conflict mare cu legea și bunul simț, ai fost apărat de cei pe care îi denigrezi sau ești la coada societăți.
      Deja am spus prea multe lăsăm OAMENII să se judece, ridică capul pe unde vei merge.
      Drum bun.

      • Ești beat ori așa gândești tu? Sau doar un milițian?

        Mai știi care-i unitatea de măsură a inteligenței la oameni? Și ce submultipli are?

  2. Tache selectează materialele, ăștia sunt oameni de nimic, dar nu știu cine discută.
    Mai taie din asemenea exprimări, care nu au nimic cu bunul simț.
    Ăștia sunt oameni care nu merită atenție și nici jigniți.
    Nu știu pentru cine lucrează dar lucrează prost.
    Doamne ferește să te pui cu ei, au mintea odihnită.
    Așa să-i ajute Dumnezeu.

  3. Exprimarea astora doi de la final seamănă cu exprimările ălora care l-au trădat pe impuscatu.
    Așa să-i ajute Dumnezeu!

  4. Oameni fără caracter care nu tv luați în seamă decât de organele în drept.
    Dumnezeu să fie cu voi și să vă călăuzească pașii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger