Reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța România atrag atenția asupra unei anomalii legislative grave, care pune în pericol viața oamenilor. Potrivit unui ordin emis în perioada fostului ministru Eugen Nicolăescu, în cazurile de cod roșu, în care viața pacienților este în pericol, prioritare la intervenție sunt echipajele de prim ajutor formate din pompieri, ambulanțele cu medici fiind trase pe linie moartă.
Indexul de alertare, conceput de Raed Arafat și legiferat de prietenul acestuia, Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății, este un dezastru pentru sistemul medical de urgență. Practic, la intervențiile la care prezența medicilor este obligatorie, dat fiind faptul că viața pacienților este în pericol, se trimit pompierii, ca să acorde prim-ajutor.
”Indexul de alertare, stabilit de Comisia de Medicină de Urgență din Ministerul Sănătății, unde majoritari sunt cei de la SMURD, impus printr-un Ordin comun, prevede că la peste 90% din cazurile de cod roșu, adică, urgențe medicale care pun viața în pericol, se trimit direct pompierii, deși există resurse de la Ambulanță, care are personal medical. Aici este problema acută. Codul roșu se declanșează când este vorba despre un infarct, un stop cardiac, un accident cu o victimă, cu încadrare de risc de viață. De ce trimiți echipaj nemedical, când ai disponibilitate de personal medical la Ambulanță? Nu poți trimite echipaje de prim ajutor în situații critice, adică pompieri instruiți 3 săptămâni ca să acorde prim-ajutor”, ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța România. Acesta ne spune că SMURD-ul are două autospeciale cu medici în Capitală, și câte una în doar 20 de județe, iar pompierii din echipajele de prim ajutor nu au responsabilități de malpraxis și orice greșeală fac nu răspund penal. ”Degeaba vine Raed Arafat cu o statistică în care spune că SMURD-ul face 500.000 de cazuri de cod roșu și ambulanța doar 300.000. Păi dacă la codul roșu alertarea se face cu prioritatea pe SMURD este normal să aibă mai multe intervenții”, arată Gheorghe Chiș.
Ambulanțele SMURD, prioritare
La ora actuală serviciile de ambulanță mai au doar 20% din autospeciale în stare bună, cel puțin până anul viitor, iar restul, de 80%, ar trebui casate.
”Avem mașini cu peste un milion de km rulaj, în timp ce la SMURD, la 70.000 de km, se casează. Noi suntem blocați în ce privește investițiile, pentru că în 2006, când s-a făcut Legea 95, la sursele de finanțare pe partea de sistemul de urgență erau trecute bugetul de stat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, autorități locale, sponsorizări și orice alte surse, dar doar pentru SMURD, pentru că la serviciile de ambulanță a fost trecut doar bugetul de stat prin Ministerul Sănătății. Deci noi nu avem voie să primim nici sponsorizări, nici donații, nici contribuții de la consiliile județene, deși sunt multe care ar dori să finanțeze”, ne-a precizat Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța România.
Se pregătesc proteste ample
Federația Națională Sindicală Ambulanța din România anunță organizarea unor acțiuni sindicale de mare amploare, indiferent de consecințe, pentru a scăpa de sub ”tutela” nefastă a departamentului condus de Raed Arafat. Sindicaliștii au depus un memoriu la Președinție, Parlament și la Guvern în care u atras atenția că, începând din 1 ianuarie 2014, când s-a înființat Departamentul pentru Situații de Urgență la MAI, s-a constatat o scădere semnificativă a dezvoltării administrative, a resurselor umane, a bazei tehnice de transport și a aparaturii medicale, precum și a pregătirii profesionale continue, fapt care va determina ca serviciile de ambulanță să devină ruine ale medicinei de urgență. ”Raed Arafat trebuie să înțeleagă că nu poate să conducă peste tot”, a mai afirmat Gheorghe Chiș, liderul federației Ambulanța.