AcasăSOCIALHaiducie pe invers. MApN fură de la români ca să dea la...

Haiducie pe invers. MApN fură de la români ca să dea la britanici

Ministerul Apărării Naționale a fost prins de Curtea de Conturi după ce a efectuat o ”donație” de peste 12 milioane de euro unei societăți engleze. Afacerea nu a fost deslușită, în totalitate, de inspectori, însă ea a constat în transferul gratuit a două turbine Olympus ale Fregatei F22- Regina Maria către o firmă privată din Marea Britanie, fără a se cunoaște scopul donației, contrar prevederilor legale. Totodată,  donații de produse militare în valoare de 6 milioane de euro au fost înregistrate, eronat, ca vânzări.

Dintre toate entitățile controlate de Curtea de Conturi, cele mai mari nereguli au fost depistate la Ministerul Apărării Naționale. Printre acestea, cea mai gravă este dispariția din gestiune a două turbine care aparțineau Fregatei F222 – Regina Maria. Inspectorii au constatat menținerea eronată în debitul contului contabil 302.0400 – ”Piese de schimb” a sumei de 61.319.064 lei, reprezentând contravaloarea a două turbine care figurează și în Inventarul de complet al Fregatei F222 – Regina Maria, precum și a altor două turbine predate din anul 2021 unei societăți engleze, fără a se cunoaște scopul predării, contrar prevederilor legale.

”Au fost constatate deficiențe care privesc ieșirile și intrările de piese de schimb din Inventarul de complet al Fregatei F221 referitoare la modul de înregistrare în contabilitate în ordine cronologică, sistematică și cu documente justificative, a elementelor patrimoniale (piese de schimb nave maritime), precum și aspecte care privesc modul de efectuare a inventarierii pieselor de schimb din gestiunea entității în concordanță cu înregistrările în Inventarul de complet”, se arată într-un raport de audit la MApN al Curții de Conturi. Instituția a cerut ministerului clarificarea situației celor 2 turbine Olympus predate în Marea Britanie și luarea măsurilor în consecință.

Totodată, verificările au depistat înregistrarea, contrar legii, de către UM 01541, pe seama rezultatului reportat, a unor ieșiri de bunuri materiale care fac obiectul valorificării la intern și la extern, conform contractelor de vânzare-cumpărare încheiate de către CN Romtehnica SA în numele Statului Român cu partenerii interni/externi, precum și a unor donații efectuate prin CN Romtehnica SA, cu consecința subevaluării cheltuielilor raportate în situațiile financiare încheiate pentru anul 2022, în contul de rezultat patrimonial cu valoarea de 11.947.513 lei.

Au ”uitat” să vireze banii

Ca urmare a analizei unui număr de 8 contracte selectate din Situația centralizatoare privind închirierea unor imobile sau părți din acestea aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale la data de 31.12.2022, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost evidențiate în situațiile financiare întocmite pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2022 și nici virate sumele datorate bugetului de stat, încasate în baza unor contracte de închiriere.

Astfel, din evidența contabilă a UM 02547, UM 02517, UM 02444 și UM 02468 rezultă că aceste entități au virat la bugetul de stat doar un procent de 50% din sumele încasate în baza acestor contracte, contrar prevederilor legale. La UM 02517 au fost identificate acte adiționale încheiate cu același locatar în care deși se menționează că termenul de închiriere se prelungește cu 5 ani, la detalierea efectivă a perioadei de închiriere se specifică o perioadă de 6 ani.

Dezmăț la achiziții

În patrimoniul și în evidența contabilă a UM 02550 au fost găsite, la data de 31.12.2022, echipamente/componente/subansamble/elemente în valoare de 123.517.289 lei, achiziționate de această entitate în calitate de autoritate contractantă, în folosul unităților militare din S.M.F.T., S.M.F.A. și S.M.F.N., nepreluate de către structurile de forțe beneficiare pentru care s-a derulat achiziția.

În prezent, bunurile materiale respective sunt în custodie/depozitare la terţi (operatori economici integratori ai programelor majore de înzestrare/unităţi militare din subordinea categoriilor de forţe beneficiare sau din subordinea structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale), constituite în loturi al căror stoc nu a înregistrat mișcări pe perioade îndelungate (peste 17 ani).

Pentru unele dintre aceste bunuri s-a constatat necesitatea efectuării de demersuri pentru inițierea și derularea în regim de urgență a activităților de întreținere, conservare și protejare împotriva deprecierii continue, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
11.238 afisari

17 COMENTARII

 1. MAI TALHARILOR ,MAI TRADATORILOR ,DUPA CE ATI ARUNCAT O CARUTA DE BANI PENTRU CELE DOUA FRECATE DE RUGINA DE LA ENGLEZI ,ACUM FURATI DIN AVEREA ARMATEI SA FACETI CADOU LA ENGLEZI TURBINELE CARE LE-ATI PLATIT CU BANII ROMANILOR.
  PARCHETUL MILITAR CE PAZESTE ??,ORI URMASII LUI VOINEA LA PRESIUNEA PSIHICA AU UITAT SA SCRIE RECHIZITORIUL !.
  INCA O DOVADA CA AVEM O JUSTITIE DE FORMA SAU DE PAIE !.

  • Pai este simplu, mai trebuiesc cumparate încă odata. Si ce sa vezi le vom cumpara chiar pe cele doua turbine donate cu bani multi si adevărați din buzunarele noastre.

 2. De zeci de ani tot fura astia sa dea la toti care apoi transforma tot in rau !! Ia de la ortodocsi sa de la toti necredincisii sa nu le zicem pe nume!!

 3. Și nu au dosar penal încă? Mai procurorilor militari,în afara de mii de euro pe luna salariu ,mai faceți și treaba?

 4. Hai măi că știm că România este doar o colonie a altora,nu britanici,ruși,americani ori mai stiu eu ce țară,ci de corporații,de oameni care au puterea de decizie,pentru ei suntem furnici

 5. Pana la reintroducerea pedeapsei capitale, tara asta va fi delapidata continuu de tot felul de hoti si pungasi, militari si civili. Pana atunci, macar de s-ar face aplicarea punctului b din art. 394 Cod Penal (tradarea): ‘subminarea economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului’ pentru ca astfel de nenorociti sa infunde puscariile. Dar cine sa faca asa ceva? Magistratii care au fost imbuibati intentionat cu munti de bani ca sa inchida ochii la aceste fapte si sa faca scapati hotii? Of Vlad, unde esti Doamne? Mai vino inca odata!

 6. probabil chestii contabile – au trimis turbinele la reparat si le-au scos temporar din inventar, posibil operat in mod gresit in contabilitate.

  rapoartele astea ale contabililor de la curtea de conturi nu trebuie luate prea in serios.

 7. Și-o fi trimis lepra la studii în londra sau poate rea voință sa la se fara motor principal de rezerva nava o fi de-a lui putin

 8. Întotdeauna la Departamentul pt Armamente (înzestrare) s-a furat la greu și la ordin. Toți știu și execută considerând că ordinul care se execută ii apară de acuzații. La schimb primesc deplasări în străinătate pt așa zise recepții, discuții tehnice, școlarizări care nu sunt decât plimbări cu diurne babane și haleala la greu.

 9. Ceeace se uită de menționat este că fregatele lui pește prăjit NU au nici un sistem de armament la bord in afară de tunulețul apa de la prova oentru vare , să vezi belea , nu 0rea ma8 au nici muniții. Fregatele sunt niste carcase goale vopsite in gri pe urma carora 474843 de putori in uniforme se avansează unii pe alții in grade de ofițeri superiori iesind la 50 de ani la pensie precum nevasta plutonier/ maior a lui Mă Ciucă

 10. Am publicat pe rețele acum un am că MApN și CPJ Iași achita lunar o pensie de 199 lei unui colonel în retragere de justiție militară cu peste 45 de ani vechime in muncă, în condițiile în care se șifonează bani din bugetul de apărare.A fost informat și Dl Gen Nicolae Ciucă cana a fost Ministru și Dl Angel Tâlvar și Dl Ciolacu și nu s-a făcut nimic, decât s-a promis o viitoare lege a pensiilor.Despre ce vorbim?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri