Cauta

Guvernul vrea să scape de companiile de stat. Se invocă, din nou, PNRR-ul

Guvernul Ciucă pregătește vânzarea companiilor de stat

Pentru că așa s-a decis în PNRR, Guvernul vrea să înființeze un nou Oficiu pentru Privatizare, cu alt nume, care, sub pretextul monitorizării performanțelor întreprinderilor publice, să vândă companiile de stat. Noua instituție va putea nu numai să vândă activele întreprinderilor publice, ci să le și listeze la bursă, doar cu informarea prealabilă a Executivului.

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Guvern, funcția de reglementare va fi separată de funcția de coordonare a proprietății statului sau a unităților administrativ-teritoriale în calitatea lor de acționari. Astfel, funcția de coordonare a întreprinderilor publice va fi preluată de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, o instituție nou- înființată, care va avea, de fapt, rolul de a privatiza companiile de stat. Și asta pentru că unul dintre atribuțiile acestei instituții va fi de adoptare a deciziilor privind înstrăinarea participațiilor la întreprinderile publice aflate sub controlul său direct sau indirect, precum și listarea pe piețele reglementate, cu informarea prealabilă a Guvemului.

”Planul Național de Redresare și Reziliență al României impune revizuirea reglementărilor pentru îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, monitorizării eficiente și controlului, cu accent pe performanță și responsabilitate. Astfel, în cadrul componentei C14 -Buna guvernanță, se urmărește îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice și restructurarea companiilor și participațiilor statului, inclusiv cele de la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Totodată, jalonul 440 prevede operaționalizarea grupului operativ din cadrul Centrului Guvernului pentru coordonarea și monitorizarea politicilor de guvernanță corporativă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, care a ajuns deja în Parlament.

Politica de proprietate

Proiectul de lege stabilește și elaborarea unei politici de proprietate prin care să se definească rațiunea deținerii de către stat sau de către unitățile administrativ-teritoriale a întreprinderilor publice de la nivel central și local. Totodată, se propun măsuri care să reglementeze elaborarea și revizuirea politicii de participare a statului în economie.

”Politica revizuită de participare a statului în economie va delimita în mod clar rolurile și responsabilitățile tuturor entităților implicate. Politica revizuită poate fi, de asemenea, actualizată pentru a ghida procesul de luare a deciziilor și pentru a ajuta la protejarea întreprinderilor publice de interferențele politice”, se mai precizează în proiectul legislativ. Guvernul subliniază că, prin proiectul de act normativ elaborat se asigură implementarea principiilor guvernanței corporative cuprinse în Ghidurile OCDE, printre care justificarea proprietății de stat. Ce înseamnă acest lucru? Că statul exercită dreptul de proprietatea asupra întreprinderilor în proprietatea sa în interesul publicului general și că statul ar trebui să evalueze cu atenție și să facă publice obiectivele care justifică proprietatea de stat și să le supună unei revizuiri recurente.

”Întreprinderile în proprietatea statului, în conformitate cu justificarea proprietății de stat, ar trebui să asigure condiții de concurență echitabile și o concurență loială pe piață, în cazul în care aceste întreprinderi desfășoară activități economice”, se mai precizează în proiectul legislativ.

Profituri cu orice preț

Unul dintre rolurile principale pe care le va avea nou-înființata Agenție pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice va fi acela de a garanta faptul că orice întreprindere publică urmărește obținerea profitabilității. Astfel, statul va avea ca obiectiv pentru activitățile economice desfășurate de întreprinderile publice creșterea performanței și profitabilității, similar cu activitățile întreprinderilor private din același domenii de activitate.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version