AcasăSOCIALGuvernul va mări salariul minim de la 1 ianuarie la 3.000 lei?...

Guvernul va mări salariul minim de la 1 ianuarie la 3.000 lei? Ciolacu: „Mă bucur că partenerii de coaliție au înțeles că majorarea e esențială”

salariu romaniCu câţi lei va mai rămâne un angajat în mână după ce creşte salariul minim, în 2024. Statul ia şi mai multe taxe

Marcel Ciolacu, liderul PSD, susține că majorarea salariului minim la 3.000 de lei este ”esențială pentru a susține și proteja locurile de muncă”.

„Este o măsură care se sincronizează cu proiectul salariului minim european și care oferă companiilor românești un sprijin în încercarea de a-și asigura forța de muncă necesară, una dintre cele mai dificile provocări ale momentului!”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Salariul minim pe economie de 3.000 de lei

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat din nou de ce trebuie crescut salariul minim în România. El a dat exemplul țărilor din Vestul Europei.

„O treime din români au salariul minim pe economie. E un pic diferit față de țările dezvoltate din Europa. Atât în Italia, cât și în Germania, a fost mărit salariul minim. De ce? Ca să-și mențină forța de muncă. De exemplu, în construcții, au venit și ne-au spus că 3000 de lei e prea mic, ei ar prefera 4.000 de lei. Așa se face.

Aşa se face în orice economie, dacă vrem să ne ţinem plusvaloarea în România şi românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim pe economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat şi cei de la IMM-uri, şi cei din industrie. Sunt ferm convins că împreună cu ministerul de Finanţe, vom lua decizia, dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie”, a declarat miercuri Marcel Ciolacu.

Sindicaliștii au făcut solicitarea pentru majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, încă din luna iulie din cauza scumpirilor în lanț, însă nici până în noiembrie nu au văzut niciun ban. Oamenii cer Guvernului să majoreze urgent salariul minim brut la 3 mii de lei, pentru că, spun ei, orice majorare până la această sumă este nesemnificativă.

La acest moment salariul minim pe economie este de 2550 de lei, iar cheltuielile depășesc cu mult veniturile. De altfel, o familie formata din 4 membrii, 2 adulți si doi copii are nevoie de 8600 de lei lunar pentru un trai decent.

author avatar
Andreea Vlad