AcasăSOCIALGuvernul trece la raționalizarea concediilor medicale. Se reduc indemnizațiile

Guvernul trece la raționalizarea concediilor medicale. Se reduc indemnizațiile

Alexandru Rafila anunță economii din banii Sănătății

Guvernul a adoptat un raport al ministerului Sănătății în care se prevăd măsuri de reducere a cheltuielilor din acest sector. Cea mai importantă este raționalizarea concediilor medicale, prin reducerea indemnizațiilor. Alte două măsuri cu impact negativ asupra populației sunt majorarea categoriilor care vor contribui la sistemul de asigurări, cel mai probabil cu includerea pensionarilor, și reducerea listei de medicamente compensate.

medicamenteDeși România înregistrează cele mai mici cheltuieli de sănătate pe cap de locuitor la nivelul UE, Guvernul vrea să le reducă și mai mult. În Raportul de analiză și eficientizarea cheltuielilor publice în domeniul Sănătății, prezentat de ministerul de resort în ultima ședință de Guvern, este prevăzută raționalizarea cheltuielilor cu concediile medicale, prin stabilirea unui cuantum realist al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate aferente concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă, precum și a celor aferente concediilor medicale acordate în anumite situații speciale.

Potrivit Ministerului Sănătății, persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate, astfel că, s-a ajuns în situația în care cuantumul indemnizațiilor, pentru care legea stabilește un procent de calcul a indemnizației de 100% din baza de calcul, să depășească nivelul veniturilor din salarii realizate în mod normal, dacă nu ar interveni situația pentru care se acordă concediu medical. În acest sens, Guvernul va lua măsuri de modificare a procentelor actuale de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, pfrecum și de stabilire a indemnizației de asigurări sociale de sănătate pentru primele 10 zile de concediu medical, în cotă unică, pentru toate situațiile în care se acordă concediu medical.

Crește numărul contribuabililor

Un alt obiectiv important anunțat de Ministerul Sănătății este creșterea resurselor bugetului FNUASS, prin creșterea gradului de colectare a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori și asigurați, și reanalizarea scutirilor de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru categoriile exceptate, care însă beneficiază de serviciile furnizate în cadrul sistemului public de sănătate.

Potrivit raportului, alături de persoanele angajate, există categorii de persoane asigurate, fără plata contribuției, printre care se numără copiii până la vârsta de 18 ani sau tinerii cu vârsta până la 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenții, femeile însărcinate și lăuzele, în anumite condiții, șomerii, pensionarii, persoanele care beneficiază de prestații sociale, persoanele deținute care nu înregistrează venituri etc.

”Din totalul populației care beneficiază de serviciile de sănătate, doar o treime plătește contribuții la sănătate. Dintre categoriile scutite de plata contribuției, cel puțin două categorii realizează venituri regulate, și anume muncitorii în construcții (500.000 persoane) și pensionarii (5,5 milioane persoane). Cetățenii străini, inclusiv cetățenii ucraineni sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care intră pe teritoriul României din Ucraina, beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programe naționale de sănătate curative”, se arată în raportul Ministerului Sănătății.

Mai puține medicamente compensate

Pentru reducerea cheltuielilor din sistem, Guvernul intenționează să optimizeze modul de prescriere și decontare a medicamentelor cu sau fără contribuție personală (atât de către medicii de familie cât și de către medicii de specialitate), inclusiv prin modificarea procentului de compensare a medicamentelor din Lista de medicamente.

Principalele obiective urmărite de această măsură sunt creșterea, anuală, începând cu anul 2024, a prescrierilor de medicamente biosimilare și a volumelor eliberate pentru medicamentele generice, cu 5% față de anul precedent, precum și reevaluarea procentelor de compensare, aferente medicamentelor cuprinse în Lista de medicamente. Astfel, sumele aprobate în bugetul FNUASS vor fi utilizate progresiv, într-o proporție mai mare, pentru decontarea medicamentelor cu sau fără contribuție personală, prescrise pentru tratarea afecțiunilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.543 afisari

5 COMENTARII

  1. Toate medicamentele contin sânge de om…..eu n-am mai înghitit medicamente de peste 25 de ani.

  2. Înainte vreme asigurarea noastra de boala era DUMNEZEU…..acum statul ne jumuleste bine de bani…..

  3. Eu cred ca cel mai bine desfiintam ministerul sanatatii si rezolvam tot. Oricum ptr ceva serios mergem in …”afara”’ unde ne trateaza medici romani. Sa ramana doar dispensare cum erau la stat. Si alea private.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger