AcasăSOCIALGuvernul trece la inventarierea bugetarilor. Instituțiile sunt obligate să comunice și salariile...

Guvernul trece la inventarierea bugetarilor. Instituțiile sunt obligate să comunice și salariile angajaților

Se face primul pas înainte de marea disponibilizare a bugetarilor

Executivul mai face un pas pentru accelerarea operaționalizării Sistemului electronic naţional de evidenţă a ocupării în sectorul public, care nu este altceva decât o inventariere a posturilor, funcțiilor și salariilor din sistemul bugetar. Datele astfel colectate vor putea fi utilizate pentru fundamentarea unei politici salariale cu privire la personalul plătit din fonduri publice, ceea ce nu sună a bine pentru acești angajați.

Ministerul Dezvoltării a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern privind normele referitoare la întocmirea, actualizarea şi administrarea Sistemului electronic naţional de evidenţă a ocupării în sectorul public, precum şi detalierea operaţiunilor necesare completării bazei de date. Sistemul era prevăzut în Strategiile privind Consolidarea Administrației Publice 2014-2020 și privind Dezvoltarea Funcției Publice 2016-2020, însă lucrurile se mișcă greu în această direcție.

Modificările aduse prin proiectul de act normativ vizează exceptarea de la obligația raportării salariilor și funcțiilor pentru personalul din sistemul de ordine publică şi securitate naţională și pentru funcționarii publici cu statut special, invocându-se necesitatea asigurării securității datelor și informațiilor care privesc capacitatea de apărare a țării. ”Până la împlinirea termenului pentru operaționalizarea Sistemului electronic național de ocupare în sectorul public, respectiv în 12 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a comunica Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici datele și informațiile despre funcțiile publice și funcționarii publici, domeniul/codul de activitate, instituția publică ierarhic superioară, situația postului ocupat, vacant, ocupat – temporar vacant/temporar ocupat, vacant – temporar ocupat, localitatea și județul de domiciliu, categoria postului, nivelul de studii, timpul de lucru, salarizare, situația judiciară și locația structurii”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Dosar de cadre

Practic, fiecare funcționar public va avea un fel de dosar de cadre, cu date de identificare gen nume, prenume, cod numeric personal, localitate și județ de domiciliu. În dosarul electronic al funcționarului public vor mai fi trecute numărul și data emiterii actului administrativ individual de numire, respectiv numărul și data încheierii contractului individual de muncă sau, după caz, a contractului de management, precum şi data începerii activităţii, funcţia, durata raportului de serviciu, a mandatului corespunzător funcției de demnitate publică, a contractului individual de muncă sau a contractului de management, respectiv nedeterminată/determinată, durata timpului de muncă şi repartizarea acestuia, în cazul raportului de serviciu cu timp parțial și al contractelor individuale de muncă cu timp parţial, precum și venitul salarial. Totodată, dosarul va mai cuprinde date și informații cu privire la modificarea, suspendarea și după caz, prelungirea raportului de serviciu, a contractului individual de muncă sau a contractului de management, data şi temeiul legal al încetării raportului de serviciu, a mandatului corespunzător funcției de demnitate publică, a contractului individual de muncă sau, după caz, a contractului de management, date despre situația disciplinară și date înscrise în cazierul judiciar, după caz.

Avertisment sau amenzi simbolice

Nerespectarea de către autoritățile și instituțiile publice a obligațiilor referitoare la interconectarea sistemelor informatice multi-instituționale și la transmiterea către Agenția Națională a Funcționarilor Publici a informațiile privind funcțiile publice și funcționarii publici din cadrul acestora constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în altfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, se precizează în proiectul de act normativ. Sancțiunile sunt însă simbolice, de la avertisment până la amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Scopul declarat al hotărârii de guvern este de a colecta informațiilor necesare pentru realizarea evidenței personalului plătit din fonduri publice, precum și pentru fundamentarea politicilor de resurse umane cu privire la personalul plătit din fonduri publice, susține Ministerul Dezvoltării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
29.870 afisari

33 COMENTARII

  1. sint o putoare de ți gan borât, urăsc munca.
    și eu sint bugetar ?

      • Rusinea Europei un sistem bugetar foarte stufos dublu la numar in comparatie cu POLONIA.RUSINE SA VA FIE CRESTINI ORTODOCSI DOAR CU NUMELE.PROSTIA LA ROMINI ESTE CA INFINITUL,NU ARE MARGINI

        • din toate religiile și cultele sunt bugetari bai nene. Ce te tot legi de ortodocși sectarule. La muncă cu tine invdiosule

          • Dan tampitule, inafara de ortodocsii majoritari si de catolici , penticostalii, adventistii, baptistii sunt culte crestine , nu sunt secte. Desigur ca bugetari sunt din toate religiile, problema este numarul lor

  2. Dați intr-o parte medici, profesori, judecatori, procurori, grefieri, politisti, servicii militare.
    Tot ceea ce rămâne, împărțiți numărul la 2, și dați afară jumătate.
    Ptr ca, mai mult de jumătate sunt pile politice, fără nici o competenta. Curve și nepoți.

  3. Rusinea Europei un sistem bugetar foarte stufos dublu la numar in comparatie cu POLONIA.RUSINE SA VA FIE CRESTINI ORTODOCSI DOAR CU NUMELE.PROSTIA LA ROMINI ESTE CA INFINITUL,NU ARE MARGINI

  4. Se fac liste cu restructurări de câteva săptămâni în așteptarea marii vești la MAI.

  5. au serviciu şi la stat ( primării) şi au şi pămînt ( afaceri şi neamuri) in hoție cu structurile statului( poliție judecători primari avocați parlamentari) am 80 de ani şi titlul de proprietate la părinții mei nu este😢

  6. Sa dea afara din nazistii aia teroristi de la luctari sociale, de la Militie, de la SRI.
    Cum isi permite un securist gradat si imbrcil pe deadupra sa foloseasca banu public fara nunar si logistica statului ca sa monitorizeze agresiv oameni si sa faca experimente pe ei?
    Bai nemernicilor suntem in Secolul 21 nu mai suntem pe timpul nazistilor lui Mengele?!?!

    Sa spuna Militia Romana cati romani are sub supraveghere acum si cu ce tehnologii Naziste Ilegale ii suptavegheaza fara ca mandatul clasic pe siguranta nationala sa le dea acest drept! La fel si SRIul securist!
    Afara cu nazistii astia de la banul public di mai fac si experimente pe oameni cum se lauda Gheneralul Rog!
    Democratie NU inseamna Dictatira Totalitara a Imbuibatilor din Structurile de forta!

    Auziti ce fac nemernicii, au racolat si preotii impotriva enoriasilor monitorizati, au pus preoti sa faca provocari si in timpul Sfintei Spovedanii si ei interceptau actul spovedaniei! Cainilor va vede Dumnezeu, pentru nemerniciile astea ajungeti la judecata grea! Au ajuns sa faca tot felul de provocari si amenintari ca nu le iese lucrarea operativa arunca cu sange la poarta, ameninta, blocheaza in trafic, alooo Specialilor Legea e Lege nu hartia voastra de Interes!
    Afara cu astia din structurile platite din bani publici!

    • @Anonim 2023-07-29 21:38 21:38:40
      Anonim…uite…sa intelegi…eram copil de vreo 9-10 ani,stateam la bloc prin 1985 si in RSR erau „alegeri”….ideea e ca se tineau si oamenii erau obligati sa mearga la vot…un rahat de copil ca si Mine atunci…ne povestea ce viteaz e tac-so ca a scris pe buletin „Jos Ceausescu”…aveam sa aflu mai tarziu ca tac-su era militian…de mici sunt jigodii…invatata sa te provoace…acum…ce se intampla in Bucuresti…de la nastase bombonel imparatul multe case se trage…cu „toma zaharia dumnezeu” si dudu ionescu au reinfiintat 0215/dgpi/dipi……v-am mai spus…sifoanele erau platite cu
      170.000 lei pe zi in 2001
      40 lei pe zi in 2016
      60 lei pe zi in 2018
      100 lei pe zi in 2020
      Ratatii din sri….asigura „suport informational”…ii vezi si pe aiai pe strada daca ai „ochiul format”….
      În aprilie 1999, ministrul internelor, Constantin Dudu Ionescu a semnat actul de naștere al Direcției Generale de Informații și Protecție a Ministerului de Interne – UM 0962 la conducerea căruia a fost instalat Virgil Ardelean[8][9]. La data de 5 octombrie 1999, în cadrul UM 0962 a apărut Divizia de Informații, care lipsea până atunci din organigramă[10]. Dintr-un serviciu strict specializat al unui minister, U.M. 0962 se transforma într-un serviciu secret cu acte în regulă și spărgea monopolul SRI pe piața informațiilor[10].
      În anul 2001, premierul Adrian Năstase a emis o ordonanță care autoriza UM 0962 să utilizeze „mijloace tehnice specifice” pentru obținerea informațiilor[11].
      Printr-o ordonanță de urgență din 23 decembrie 2012, șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Internă și adjuncții acestuia se numeau prin decizie a premierului, și nu prin ordin al ministrului de resort.[12][13]
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Departamentul_de_Informa%C8%9Bii_%C8%99i_Protec%C8%9Bie_Intern%C4%83
      https: //ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Dudu_Ionescu
      https: //ro.wikipedia.org/wiki/Toma_Zaharia

  7. În atenția autorului articolului. Nu este vorba doar despre funcționarii publici. Ci de aproapte intreg sistemul bugetar: preoți, mașiniști, actori, violoniști, medici, asistente, infirmiere, învățători, profesori, profesori universitari, acrobați, lenjeri, fotografi, redactori, muzeografi, nelectricieni…toți. Absolut toți din familile ocupaționale „învățământ”, „cultură”, „administrație”, „sănătate și asigurări sociale”.
    Practic, după ce intra asta în vigoare, toate școlile, toate universitățile, toate spitalele, toate policlinicile, toate teatrele și operele și filarmonicele, absolut toți trebuie sa raporteze la ANFP (CARE E DOAR PENTRU FUNCȚIONARI PUBLICI) salarii, posturi, fise de post, nu e, prenume, CNP, date despre TOTI ANGAJAȚII..inclusiv orele de predare, gărzi etc.
    GRAVVVVVVV

  8. Sa verificați cati șefi de servicii cu 1-2 subordonati sunt, cati șefi de birouri fara subordonați sunt , toti aceștia având salarii f mati. Nu mai vorbim de mașini pe cate le folosesc in scop strict personal.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger