AcasăSOCIALGuvernul, somat să plătească daunele pentru efectele adverse ale vaccinului

Guvernul, somat să plătească daunele pentru efectele adverse ale vaccinului

Guvernul Orban ar trebui să achite despăgubiri românilor care se vaccinează

Avocații din România cer ca, înainte de vaccinarea anti-Covid, Guvernul Orban să-și asume răspunderea că va plăti despăgubirile în cazul unor efecte adverse. Solicitarea a apărut în urma informațiilor referitoare la acordul de imunitate încheiat de compania Pfizer cu guvernele din Europa.

AvGheorghe Piperea Să și asume în scris că nu vor exista efecte secundare

Dacă însăși compania care produce vaccinul anti-Covid nu dorește să răspundă financiar pentru efectele adverse care pot apărea, atunci întrebarea care apare este cât de sigur poate fi un astfel de vaccin? Avocații spun că nu se vor opune vaccinării, însă vor garanții de la statul român că vor fi achitate daune în cazul efectelor adverse severe sau fatale care pot apărea în urma administrării acestuia. ”Dacă producătorii se tem de răspundere, înseamnă că noi cu atât mai mult trebuie să ne temem de efectele adverse, asta este foarte, foarte clar. Și nu știm dacă Guvernul României va plăti ceva, pentru că, pentru a primi bani de la stat trebuie să dai în judecată statul, iar procesele durează ani de zile. Ar trebui dat în judecată producătorul vaccinului și apoi pe cel care a administrat acest vaccin, spitalul, armata, nu știu, asta nu este foarte clar acum. Ceea ce este însă foarte clar e faptul că eu, dacă voi accepta vaccinul, primul lucru pe care îl voi face va fi să le cer celor care administrează vaccinul să-și asume în scris că nu există efecte secundare majore și că este eficient, altfel nu voi face niciun vaccin. După aceea o să le cer să-și asume răspunderea că vor plăti toate daunele în urma unor eventuale efecte adverse. Dacă producătorul nu-și asumă răspunderea și nici Guvernul nu-și asumă răspunderea și ne cer doar nouă să ne asumăm răspunderea atunci este ceva în neregulă cu chestia asta. În orice caz, voi face vaccinul după ce o să mă informez 14-15 zile în legătură cu prospectul, cu ce conține vaccinul, efecte adverse, lucruri pe care ar trebui să le facă toată lumea. Dacă ne-am transforma din pacienți în consumatori înseamnă că avem drepturile pe care le au consumatorii de a se informa asupra a ceea ce ingerează, a ceea ce li se injectează, asta ar trebui să facă toți cetățenii”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Experiență zero în fabricarea vaccinurilor

La fel cum sesiza și prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen, prof.dr.Vasile Astărăstoae arată că niciunul dintre producătorii de vaccinuri aflați în faza premergătoare autorizării nu au vreo experiență în fabricarea vaccinurilor. ”Moderna este un start-up, care a profitat de această oportunitate (cererea de vaccin), iar Pfizer/BioNTech și AstraZeneca nu au mai produs vaccinuri până-n prezent. Cu alte cuvinte, s-au calificat rapid și asta ridică un semn de întrebare. În afara unor comunicate vagi, rezultatele nu au fost supuse analizei în lumea științifică. Ni se comunică că este o nouă tehnologie de biologie moleculară, utilizată pentru prima oară în domeniul producerii vaccinului, dar nu ni se comunică efectele secundare, indicațiile/contraindicațiile, iar eficiența vaccinului a crescut de la o zi la alta precum aluatul la dospit (în decurs de o săptămână de la 85% la 95%). În producerea unui vaccin, există anumite faze,care au un anumit interval de timp și un anumit număr de voluntari pe care se testează. Aceste faze, în primul rând, evaluează toxicitatea, apoi, dozele terapeutice și în final, eficiența și efectele secundare. Calculând la minimum, apare imposibil ca să fie parcurse toate fazele într-un interval de 8 – 9 luni. Este adevărat că, într-un comunicat, firma Pfizer a anunțat că faza 2 și faza 3 s-au desfășurat concomitent, dar acest lucru nu este recomandat, mai ales la un vaccin nou”, susține prof.dr.Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași.

Inactivarea vaccinului, periculoasă

Specialiștii au mari semne de întrebare și față de temperatura ciudată de păstrare a vaccinului Pfizer, de minus 80 de grade, fiind singurul produs de acest tip care implică asemenea condiții. ”S-a comunicat că, dacă nu este păstrat la o asemenea temperatură, vaccinul se inactivează. Nu s-a spus ce se întâmplă dacă un vaccin inactivat este injectat unei persoane. Dacă nu ar avea niciun efect, ar fi doar o problemă de eficiență. Dar s-ar putea ca, dată fiind tehnologia genetică utilizată cu ARN-pur, vaccinul inactivat să producă efecte secundare importante. Nu știm dacă acest lucru a fost studiat.În lume, există patru mari corporații, care au obiect de activitate exclusiv producerea de vaccin. Din momentul apariției pandemiei, acele corporații (cu un personal cu vastă expertiză și experiență în domeniu) au anunțat că lucrează la un vaccin. Până-n prezent, nu au anunțat punerea pe piață a unui vaccin anti-Covid. Lucrul acesta ține de credibilitate și încredere: dacă aceste firme ar pune pe piață un vaccin insuficient studiat și acesta s-ar dovedi ineficient sau cu efecte secundare majore, ar intra rapid în faliment. Pentru Pfizer sau AstraZeneca nu există acest risc. Dacă ar da faliment divizia nou înființată de vaccinuri, ele vor rămâne pe piață prin celelalte produse medicamentoase pe care le comercializează. Un lucru, care atrage atenția asupra eticii, este faptul că în momentul în care Pfizer a anunțat noul vaccin și acțiunile la bursă au crescut la un nivel record, CEO-ul Pfizer și-a vândut acțiunile”, a precizat prof.dr.Vasile Astărăstoae.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.293 afisari

7 COMENTARII

  1. Asta-i o mega tampenie, care s-ar lasa schilodit pentru bani? Odata ce te-a nenorocit, pa, asa ramai cu toti banii din lume! Ca sanu mai vb daca mori!

  2. Efectul pervers consta ca ei – Liberalii – sunt pusi doar pe luat, aceiasi Marie, cu o palarie galbena

  3. De ce aduceti numai tampiti in emisii ca aia ce juca pokemon in emisie sa ne spuna de ceva ce nu a studiat?
    Raspunderea o are producatorul, asistentul vaccinist si doctorul seful lui.

  4. Deci pt vaccin aduci un microbiolog.
    Pt religie nu aduci pe nenea Gigi sau astrolog cititor in stele sau un ateu. Aduci un preot.
    Pt politica externa nu aduci unu pt politica interna si pt politica interna unu pt politica externa.
    Pentru agricultura nu aduci avocati. Aduci un agricultor.

  5. o sa dea flit nenorocitii astia de slugi la ppe si firmele farmaceutice care conduc toti papagalii omenirii!

  6. „În orice caz, voi face vaccinul după ce o să mă informez 14-15 zile în legătură cu prospectul, cu ce conține vaccinul, efecte adverse, lucruri pe care ar trebui să le facă toată lumea. Dacă ne-am transforma din pacienți în consumatori înseamnă că avem drepturile pe care le au consumatorii de a se informa asupra a ceea ce ingerează, a ceea ce li se injectează, asta ar trebui să facă toți cetățenii”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.”
    Ce garantie exista ca prospectul va contine informatiile corecte? Daca vor fi false, faceti vaccinul si apoi vine surpriza?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger