Cauta

Guvernul se pregătește pentru ce-i mai rău. Multinaționalele, obligate să raporteze stocurile de hrană

Executivul bagă în inventar rezervele de hrană ale României

Ministerul Agriculturii a elaborat, în timp record, normele metodologice pentru aplicarea Legii care obligă hipermarketurile să raporteze stocurile de alimente. Potrivit acestuia, necesitatea actului normativ a apărut ca urmare a planificării pentru situații de urgență, generate de conflicte militare, pandemii sau alte amenințări hibride. Pe de altă parte, ministerul arată că datele obținute vor fi folosite pentru stoparea importurilor alimentare.

Sub amenințarea unor sancțiuni infime, între 5.000 de lei și 20.000 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii, hipermarketurile vor fi obligate să raporteze Ministerului Agriculturii stocurile de alimente pe care le au, precum și proveniența acestora. Normele metodologice ale Legii 105/2023 au fost deja elaborate, astfel că, după apariția în Monitorul Oficial a actului normativ, ministerul ar trebui să înceapă să primească datele statistice. Datele vor fi raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar și vor cuprinde  informații referitoare la stocurile de materie primă, stocurile de produse finite, stocurile de produse agricole și alimentare supuse comercializării, precum și stocurile aflate în depozite.

Totodată, potrivit actului normativ, trebuie raportată originea materiei prime, respectiv materie primă producție proprie, materie primă achiziționată din România, materie primă achiziționată din spațiul intracomunitar și materie primă achiziționată din import. ”Ministerul Agriculturii poate adopta măsuri administrative, organizatorice și tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzării, înstrăinării și distrugerii neautorizate a datelor statistice de evidență a stocurilor pentru produsele agricole și alimentare. Persoanele din minister, care iau cunoștință sau au acces, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de/la datele statistice de evidență a stocurilor furnizate de către operatorii economici, au obligația de a păstra confidențialitatea acestora, sub sancțiunea prevăzută de legea penală”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Planuri de mobilizare

Pe baza datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare centralizate, Ministerul Agriculturii vrea să elaboreze măsuri de sprijin în vederea creșterii producției interne de produse agroalimentare, precum și în vederea stimulării producției interne de produse procesate similare din import. Totodată, datele vor fi folosite pentru întocmirea planului de mobilizare pe timp de pace și război, pentru creșterea volumului de produse procesate cu valoare adăugată ridicată destinate exportului și pentru creșterea ofertei noi de produse agroalimentare românești destinate exportului. Operatorii economici vor furniza date statistice pentru legume-fructe, cereale și produse pe bază de cereale, semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, semințe certificate, carne și produse din carne, conserve de carne și mixte, lapte și produse din lapte, precum și produse de morărit și panificație.

Securitate alimentară

Ministerul Agriculturii susține că trebuie îmbunătățită planificarea pentru situații de urgență pentru a fi gestionate riscurile ce pot amenința lanțurile agroalimentare, respectiv securitatea alimentară în România, în perioada unor situații de criză generate de calamități naturale, dezastre, conflicte militare, epizootii, pandemii, raportate la întreg spectrul de amenințări, inclusiv hibride. ”Abordarea acestui plan esențial pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire pentru situații excepționale se bazează pe colaborarea dintre toate entitățile publice și private care fac parte din lanțul de aprovizionare cu alimente, în scopul cunoașterii stocurilor de produse agricole și alimentare de importanță vitală pentru populație, necesare elaborării de politici publice pe acest segment a securității alimentare. Prevederile din actul normativ contribuie la asigurarea securității alimentare a populației, preîntâmpinarea sincopelor în aprovizionarea cu alimente, a materiilor prime pentru industria alimentară, precum și la menținerea locurilor de muncă”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre de guvern.

Ultimele stiri

  • „Casa Iubirii” – televiziunea românească în cea mai jenantă formă de existență
  • Alege ce citești
  • China umbrește strălucirea diamantelor naturale
  • Bufonul de la ANPC, cu papion și live-uri pe TikTok, tras pe dreapta
  • Sistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri ciuntite din pix
  • Împrumuturi pe baza criptomonedelor? Planul JP Morgan Chase
  • Ucraina riscă să devină pentru Trump ce a fost Afganistanul pentru Biden
  • Toni Kroos recunoaște: “N-am fost niciodată fan Real”
  • Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: Bolojan trebuie să schimbe măsurile, altfel avem grevă generală în septembrie
  • Realitatea din teatru de operații ucrainian (drone rusești și rachete Patriot)
  • Exit mobile version