AcasăSOCIALGuvernul se pregătește de marele cutremur. Societățile și instituțiile publice, obligate să-și...

Guvernul se pregătește de marele cutremur. Societățile și instituțiile publice, obligate să-și încheie polițe de asigurare

Ministerul Dezvoltării bagă spaima în populație. Vine cutremurul?

Ministerul Dezvoltării a emis un regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de cutremur, în care sunt prevăzute atât măsuri preventive, cât și măsuri post-catastrofă, cu atribuții clare pentru fiecare autoritate. Printre acestea se numără obligativitatea instituită, pentru societăți și instituții publice, de a-și încheia polițe de asigurare. În ce privește proprietarii de locuințe, aceștia vor trebui să acționeze pentru punerea în aplicare a măsurilor pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.

Gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremure reprezintă o activitate de interes național, prin dimensiunea efectelor negative asupra elementelor expuse la risc și a consecințelor economice, sociale și psihologice, și de mediu, susține Ministerul Dezvoltării.

Obiectivul Regulamentului elaborat de minister constă în reglementarea modului de organizare a componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în caz de cutremur, în scopul limitării pierderilor de vieţi, a pagubelor materiale şi a efectelor negative asupra mediului, printr-un ansamblu de măsuri și acțiuni în domeniile prevenire, pregătire, răspuns, investigare/evaluare post eveniment, respectiv refacere/reabilitare. Astfel, Regulamentul instituie obligativitatea, pentru operatorii economici și autoritățile publice, de încheiere a unor polițe de asigurare adecvate. Totodată, aceștia vor avea obligația de a întocmi planuri de continuitate a activității, de a analiza riscurile, prin identificarea ameninţărilor şi vulnerabilităților, de a stabili măsuri de protecție fizică a personalului și de a organizarea de cursuri de instruire a personalului. În același timp, societățile și instituțiile publice trebuie să-și asigure securitatea datelor şi strategia de back-up și să întocmească un plan de răspuns în cazul incidentelor critice.

Lucrări de reabilitare, pe banii populației

Proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare construcții, vor acționa pentru punerea în aplicare a măsurilor pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, se mai arată în Regulament. De asemenea, titularii de autorizație/proprietari de instalaţii sunt obligați să dețină resursele financiare și/sau aranjamentele financiare care să acopere eventualele pagube material, să evalueze amploarea reală sau potențială a avarierii bunurilor și să ia măsurile necesare pentru a reduce consecințele acestora. Aceștia trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea asistenței autorităților publice și organizațiilor de răspuns la urgență privind pregătirea și răspunsul la situația de urgență, inclusiv informarea populației în zonele de intervenție în caz de situații de urgență și să furnizeze recomandări scrise pentru comportamentul în caz de situație de urgență, asigurând și pregătirea continuă, testarea și exersarea modalităților de răspuns pentru situațiile de urgență.

Scenarii înfiorătoare

Potrivit Ministerului Dezvoltării, evaluările efectuate în cadrul RO-RISK în cazul unui cutremur cu interval mediu de recurență IMR=100 de ani au evidențiat că pierderile economice probabile în sectorul locuințelor pot depăși 7 miliarde Euro, cca. 210.000 clădiri ar putea fi avariate și peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate. Pentru un scenariu de cutremur cu acoperire națională de adâncime intermediară din sursa Vrancea (Mw= 8.1), impactul este unul deosebit de grav, afectând peste 2/3 din suprafața țării și generând importante pierderi în vieți omenești, materiale și financiare, fiind estimate: peste 42.000 de morți, aproximativ 300.000 de răniți, un procent mediu de 14% clădiri afectate la nivel de fiecare localitate din țară, peste 850 de km de infrastructură de transport distrusă, și pierderi materiale directe de peste 25 miliarde Euro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.163 afisari

10 COMENTARII

  1. Grozav!!! Se repetă identic ca la autoturisme: plăți zdravene de la oameni, firma strînge bani Grei, apoi hop! faliment, fuga afar’ din țară, și proștii păgubiți?? Păi,prostul de popor…. Cine alții vreți??? ( doar Nu guvernanții!!!).

  2. Or fi vorbit cu ăia de-au „organizat” cutremurul din Turcia să ne mai rărească. Vorba aia: mai puține pensii, alocații, salarii. Mai mult pentru pensii speciale și alte chestii „speciale„….

    • Vrancea la un anumit număr de ani da cutremure mari.de intensitate .Citiți istoricul cutremurelor din România.1802 etc

  3. Pai…Guvernul Colonial de la Bucuresti a cheltuit miliarde de dolari pe masti, manusi si vaccinuri ca sa lupte impotriva teribilului virus de Tuse Magareasca.

  4. Vedeti ca sau va baga de saptamana aceasta amerlocii nazisti in razboi, sau vine Marele Cutremur, de data asta pe bune !! Si normal ca ciukanezul dobitoque si gasca lui de hoti stiu ca vine, si ca tot Bukale va fi facut praf, numai acolo vor da coltul minim 200 de mii de zei aka cimpanzei, mai ales din sectorul lui nea-coita, cel care a plantat bananieri, ca sa se poate urca maimutzele din sector in el, si sa ramana in copac 🙂 Scapa numai care poate !! Bai ciukanezule umflat, atentie, comanda la mine: Drepti, Culcat, Drepti, Culcat 🙂

  5. firma care va vrea sa imi ceara bani pt asigurarea apartamentului din bloc in ca ca pica multe blocuri sa faca bine sa prezinte dovada ca are banii necesari repararii
    tuturor blocurilor ce vor cadea la un cutremur mare. ca cel din 77 De unde vor scoate banii respectivi? ha? raman cu banii dati de locatari si cu asta basta?

  6. Nu faceți asigurare sa îmbogățiți hotii care în caz de cutremur sau alte calamități fug din tara.Si dacă la cutremur mori ce se intimpla c casa darimata,cine o mai repara și pentru cine.Cum dovedești ca ai asigurare dacă documentele sau pierdut la cutremur? Alta hotie marca,,Cum sa-l mai jecmanim pe roman”.

  7. Asigurarile se fac în format electronic și se arhivează și păstrează 10 ani, plus ca o aveti și dvs cu număr și serie, chiranta sau bon fiscal care în toată lumea civilizata reprezinta ceva. Va rog citiți sau întrebați dacă nu știți un lucru sau abtineti-va ca va faceți de ras

  8. Ca și garanție fiecare societate contribuie cu un procent din polițele încasate la Fondul de Garantare care a plătit atunci când au fost falimente la Astra, Carpatica, City și acum Euroins. Apoi fiecare societate trebuie sa depună intr-un cont și sa prezinte ASF-ului trimestrial dovada ca are rezerva de solvabilitate actualizata politelor încasate. Apoi fiecare societate când se înființează și autorizeaza la noi în tara trebuie sa încheie contracte de Reasigurare cu minim doi reasigurări de regula din alta tara di ultima garanție este ca la polițele de asigurare obligatorie PAD garant este și Statul Roman.

    Ca atare nu știu ce garanții mai mari ar putea aduce cineva. Ce garanții va da Telekom, Engie, spitalele, Omv, dar si alte instituții carora le dați banii vostri luna de luna ca roboteii în cursa soarecilor…

    Asadar Cetățean Roman daca nu știi întreabă, daca ai pe cine, daca nu citește în loc sa îți pierzi timpul postând aiurea, nu de alta da te faci de ras…sau de asta nu ai pus numele tău de rușine ca spui tâmpenii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger