Sub pretextul că i-ar ajuta pe șoferii păgubiți să-și încaseze daunele pe polițele RCA, Guvernul impune decontarea directă, adică să primești despăgubiri de la firma la care te-ai asigurat, scumpind, astfel, polițele. Introducerea executării silite în modificarea legislativă arată însă scopul real al acesteia: protecția multinaționalelor care se ocupă de asigurări.
Pentru scandalul perpetuu și zecile de mii de reclamații și procese împotriva firmelor de asigurări care refuzau să achite daunele pe dosarele RCA nu s-au găsit soluții. Reprezentanții ASF și ai guvernelor ridicau din umeri neputincioși, aplicând, sporadic, câte o amendă care nu schimbă cu nimic prosperitatea firmelor rău-platnice. Și iată că, brusc, Autoritatea de Supraveghere Financiară vine cu o idee, pe care Guvernul o transpune într-o modificare legislativă. Decontarea directă, serviciu care exista și până acum contra unor sume piperate, devine obligatorie pentru toți plătitorii de RCA. Ce înseamnă acest lucru? Că românii vor plăti dublu sau chiar triplu pentru o poliță RCA. Care a fost logica autorităților? Aceea de a renunța la asigurările ieftine de la cele două firme care dețin, neoficial, 85% din piață. Dar nici măcar acest lucru nu se va rezolva. Și asta pentru că cele două firme vor solicita mai puțini bani pentru decontarea directă, iar românii tot de la ele vor cumpăra polițele. ”Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieței și evitarea instituirii unei piețe cu structură de monopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat și asigurătorul RCA, se urmărește creșterea încrederii în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relație contractuală prealabilă”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.
Reguli noi doar pentru companiile de asigurări
Dacă la discuțiile avute înainte emiterii actului normativ companiile multinaționale care se ocupă de asigurări erau nemulțumite de obligativitatea decontării directe, iată că forma finală le-a adus avantaje incredibile. Astfel, potrivit proiectului legislativ care modifică Legea RCA, rambusarea daunelor plătite de asigurătorul care are decontare directă cu persoana păgubită trebuie să se facă în termen de 10 zile de la data notificării. După această perioadă, firma de asigurări va plăti 0,2% pe zi de întârziere. Și mai interesant este faptul că Guvernul introduce prin lege posibilitatea executării silite. ”Actul prin care asigurătorul RCA a persoanei prejudiciate a stabilit cuantumul despăgubirii și în baza căruia a efectuat plata constituie titlu de creanță. Titlul de creanță cuprinde sumele datorate către asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate și devine, la data scadenței ( împlinirea termenului de 10 zile), titlu executoriu, în baza căruia asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate are dreptul să pornească executarea silită pentru recuperarea creanței constatate prin titlu, conform dispozițiilor Codului de procedură civilă și prevederilor legale aplicabile înscrisurilor sub semnătură privată”, se prevedea în proiectul de modificare a Legii RCA.
Amenzi uriașe și retragerea autorizației
Mai mult decât termene scurte de plată și executarea silită, Guvernul introduce și amenzi de până la 5.000.000 de lei, față de maximul de 500.000 de lei prevăzut în legea actuală, pentru neplata despăgubirilor, precum și interzicerea, totală sau parțială, a activității companiilor de asigurări. Pentru cei care nu-și primesc despăgubirile și care nu sunt companii de asigurări nu există însă astfel de soluții. Românul amărât trebuie să se ducă în instanță și să se judece singur cu multinaționalele care nu i-au achitat daunele RCA. Pentru că executarea silită a rău-platnicilor este un privilegiu acordat de Guvern doar companiilor de asigurări.