AcasăSOCIALGuvernul României, paralizat. Nicio măsură pentru salvarea economiei

Guvernul României, paralizat. Nicio măsură pentru salvarea economiei

România trebuie să se întoarcă la propriile sale resurse

Hipnotizat de conflictul din Ucraina și de criza refugiaților, Guvernul României pare să fi uitat complet de situația dezastruoasă din țară. Prețul combustibilului a luat-o razna, cursul valutar a depășit cu mult 5 lei pe euro, exporturile s-au prăbușit, iar importurile vitale pentru economie s-au sistat și ele, în mare parte. Cu toate acestea, Executivul nu a conceput încă nicio măsură de salvare.

Puținii bani ai țării se duc acum pe cheltuielile cu refugiații, în speranța că UE va deconta ceva. Atragerea de fonduri europene structurale este și ea blocată, autoritățile dovedindu-și incapacitatea de a mișca lucrurile. PNRR-ul a rămas doar un slogan gol de conținut, iar momentul în care România ar primi vreun euro în baza acestuia se îndepărtează tot mai mult, în loc să se apropie. Între timp, investițiile firmelor au înghețat, intrându-se pe modul de supraviețuire, în timp ce tot mai multe companii își închid porțile din cauza prețurilor la combustibili și la energie și, mai nou, din cauza blocării piețelor de export și import.

Analistul economic prof. dr Mircea Coșea vorbește deja despre conceptul ”economiei de război”, definit prin orice măsură care salvează economia este acceptabilă pe o perioadă determinată. ”Situația este gravă, pentru că, deși România este o țară mică în economia mondială, este conectată la toate, la absolut toate fluxurile internaționale de capital, de informații, de materie primă, de alimente, de orice, pentru că trăim într-o economie globală, facem parte dintr-o piață unică europeană. Acest lucru înseamnă că asupra noastră vor veni efectele indirecte ale acestei căderi pe care economia mondială o are. Pentru că orice sancțiune care se pune asupra Rusiei și asupra oricărui alt stat are un revers și asupra celor care pun această sancțiune”, afirmă prof. dr. Mircea Coșea. Acesta arată că trebuie să trecem la un nou concept de conducere a economiei, care presupune un accent extraordinar de puternic și rapid pe obținerea energiei și alimentelor prin resursele proprii.

Șocul cererii și ofertei

La nivel strict macroeconomic, consecințele economice ale unui război sunt similare cu consecințele economice ale unei pandemii mortale, mai spune prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina va genera atât un șoc al cererii, cât și un șoc al ofertei, iar șocul cererii vine în principal din reacția consumatorilor și a investitorilor la creșterea bruscă a incertitudinii.

”Consumul gospodăriilor este în scădere în favoarea economiilor. Investițiile sunt, de asemenea, în scădere, pe măsură ce companiile se mută într-o poziție prudentă și de așteptare, cu excepția sectoarelor legate de apărare. Evoluția piețelor bursiere europene de la începutul conflictului reflectă acest climat. Cererea netă din străinătate este, de asemenea, probabil să se deterioreze. În ceea ce privește exporturile, deteriorarea este determinată de aceeași logică ca și scăderea cererii interne. Pe partea de import, creșterea prețurilor la energie, minerale și anumite produse agricole va crește foarte mult factura”, susține prof. dr. Mircea Coșea.

Redeschiderea termocentralelor

Analistul economic cere redeschiderea urgentă a termocentralelor pe cărbune și instituirea unui program național de constituire a unor rezerve alimentare. Același lucru îl solicită și fostul premier Mihai Tudose, care consideră că România trebuie să înceapă imediat folosirea resursele proprii, de gaze, de petrol, de mâncare și de tot ceea ce putem să facem, pentru a limita cât mai mult dependența de exterior. ”Iar pe fondul acelei revizuiri a Green deal despre care se vorbește, în noul context geopolitic, în Europa, noi am putea folosi resurse de care dispunem, precum cărbunele, pentru că în situații excepționale cum este aceasta, interesul vital al societății poate fi mai mare decât interesul ecologic pe o anumită perioadă”, a afirmat Mihai Tudose.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.506 afisari

10 COMENTARII

  1. Coșa ăsta n-a făcut nimic atunci când a fost el pe cai mari. SĂ TACĂ!!!!

    Ăstea le știm și noi, ce naiba. Hai să fim corecți, moroiul față de porcușorul de guineea, ciolanu, măcar semăna a om. Cuțu nici măcar ca ciolanu nu seamănă a om….

    NE VA LUA DREAQU!

  2. razboiul asta ciudat este la fel ca si pandemia , un bun prilej pentru guvernul tradarii nationale sa faca praf aceasta tara . virfurile de lance , ciuca cia ,dancu din grupul tradatorilor de la cluj , ciolacu , o paiata securista si lista-i fara sfarsit .

  3. UN GUVERN DE IRESPONSABILI ,O ADUNATURA INCOMPETENTA ,O TURMA DE OI = GUVERNUL ROMANIEI.
    GUVERNELE LUI JOHANIS NISTE PARODII , ADUNATURI DE LEPRE SI NEISPRAVITI.
    PRIN GAFELE DE INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATE DUPA BATJOCURA DIN ASA ZISA PANDEMIE AU INTRAT IN DEZASTRUL PROVOCAT DE HOTIILE DIN ENEGETICA SI CA SA
    UMPLE PAHARUL NENOROCIRILOR TEMBELISMUL ACESTUI GUVERN ATRAG FURIA RUSILOR PRIN ACCEPTUL ELICOPTERELOR UCRAINIENE LA „O REVIZIE PROGRAMATA PRINTR-UN CONTRACT DE SERVICE ” DOAMNE FERESTE-I PE ROMANI ,CAND CEI CARE TREBUIE S-O APERE LE-A LUAT DRACUL MINITILE .

  4. Nu mai faceti propaganda fake,ca va aplica SoCatzu Legea lui Putin,15 ani de inchisoare. In ” realitate ” Ieconomia si reformele lui Socatzu duduie,zi de zi creste puterea de cumparare,buzunarele romanilor se umplu incontinuu cu bani.Cocotatul este f. multumit de cum ” lucreaza ” Guvernul meu. Asa ca ce puuuusca mea nu va convine ?

  5. Oricat de impartial, nepartizan ai vrea sa fii, nu poti sa nu constati ca de cand a inceput razboiul in Ucraina, la nivel guvernamental, parlamentar si presedential nu s-a mai abordat nimic cu privire la problemele acute de zi cu zi ale romanilor. Romania merge de la sine, mai mult din inertie. Avem concluziile privind la demnitarii tarii : Iohannis si adunaturi la Guvern si Parlament. Ne uitam in jur si-i admiram pe liderii polonezi si unguri. La noi……inflatie de cozi de topor si tradatori.

  6. Guvernul are cheltuieli pentru că este ocupat să-și lumineze clădirea în culorile drapelului Ukrainei și să arboreze peste tot același drapel. Asta e muncă în vederea ajutorării militarilor ukrainieni ca să câștige războiul. S-a observat, statistic vorbind, că de când palatul Viktoria e luminat ca drapelul Ukrainei, rușii pierd tot mai multe bătălii. Trebuie să continuăm. N-avem timp de România acum.

  7. Se gandesc la legi de criza auzi ptin care sa te oblige sa te trimita la razboi cand toti pe langa romania sa declara neutrii astia si cu general ca ptrm min fac tot felul de declaratii isr economia cade pe ei !!Jos cu tradatorii!!!

  8. Guwernerul nu este paralizat de criza din Ucraina, este paralizat de propria prostie. Guwernantii sunt niste tampiti, care nu stiu ce sa faca.

  9. STICLA SI BENZINA CARPA SI CHIBRIT… TRADATORII SA MEARGA LA LOCUL LOR … L
    2 METRI SUB PAMANT CU FLORI PARDON FECALE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger