AcasăSOCIALGuvernul României, obligat de UE să instituie ”blackout-ul” programat în orele de...

Guvernul României, obligat de UE să instituie ”blackout-ul” programat în orele de vârf

România, obligată să stingă lumina

Pe lângă introducerea contribuției de solidaritate pentru producători, traderi și furnizori de energie, Regulamentul (UE) 2022/1854 mai prevede și obligativitatea instituirii unor măsuri pentru reducerea consumului brut lunar de energie. Uniunea Europeană cere ca reducerea forțată să se facă în orele de vârf, pentru a minimiza impactul dezastruos al prețurilor gazelor în producția de energie electrică.

Toate statele UE sunt obligate să taie din consumul de energie în orele de vârf, potrivit Regulamentului (UE) 2022/1854. Scăderea cererii ar urma să aibă efecte pozitive în ceea ce privește reducerea riscurilor la adresa securității aprovizionării, se arată în Regulament.

Astfel, statele membre trebuie să depună eforturi pentru a-și reduce consumul total brut de energie electrică la nivelul tuturor consumatorilor, inclusiv al celor care nu sunt încă dotați cu sisteme sau dispozitive de contorizare inteligentă, care să le permită să își monitorizeze consumul în timpul anumitor ore ale zilei. Pentru a menține stocurile de combustibil pentru producerea de energie electrică și pentru a viza în mod specific orele în care prețul energiei electrice sau consumul de energie electrică este cel mai ridicat, atunci când generarea de energie electrică pe bază de gaze are un impact deosebit de semnificativ asupra prețului marginal, fiecare stat membru este obligat să își reducă consumul brut de energie electrică în timpul orelor de vârf identificate.

Pe baza profilului tipic de consum de energie electrică în orele de vârf, un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii cu 5 % în timpul orelor de vârf asigură faptul că statele membre îi vizează în mod mai specific pe consumatorii care pot fi flexibili prin oferte de reducere a cererii pe bază orară, inclusiv prin intermediul unor agregatori independenți. Prin urmare, o reducere activă a cererii de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor selectate ar trebui să contribuie la o reducere a consumului de combustibil și la o mai bună repartizare a cererii între ore, ceea ce ar avea impact asupra prețurilor orare de pe piață, potrivit Regulamentului UE.

Se limitează consumul neesențial

Documentul Consiliului UE, devenit obligatoriu pentru toate statele membre, stipulează că fiecare țară are libertatea de a alege măsurile adecvate pentru atingerea obiectivelor de reducere a cererii, ținând cont de particularitățile naționale. Printre măsurile indicate în Regulament se numără campanii naționale de sensibilizare, publicarea de informații specifice privind situația preconizată în sistemul de energie electrică, măsuri de reglementare care limitează consumul neesențial de energie și stimulente specifice pentru reducerea consumului de energie electrică.

”Atunci când identifică măsuri adecvate de reducere a cererii în timpul orelor de vârf, statele membre ar trebui, în special, să ia în considerare măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitațiile sau sistemele de ofertare, prin care ar putea stimula o reducere a consumului într-un mod eficient din punct de vedere economic. Pentru a asigura eficiența și punerea în aplicare rapidă, statele membre ar putea utiliza inițiativele existente și ar putea extinde sistemele existente pentru a dezvolta răspunsul părții de consum. Măsurile luate la nivel național ar putea include, de asemenea, stimulente financiare sau compensații pentru participanții de pe piață afectați, în cazul în care se obține o reducere tangibilă a cererii în plus față de consumul normal preconizat”, se mai precizează în Regulamentul UE.

Economiile din România aduc beneficii țărilor UE

Reducerea cererii de energie electrică la nivel național poate avea un efect pozitiv la nivelul întregii Uniuni asupra prețurilor energiei electrice, deoarece piețele energiei electrice sunt cuplate, iar economiile dintr-un stat membru aduc astfel beneficii și altor state membre, se arată în Regulamentul UE. Criza energetică necesită adoptarea unui set de măsuri urgente, temporare și excepționale de natură economică pentru a aborda efectele insuportabile asupra consumatorilor și societăților. Dacă nu este abordată rapid, situația de criză poate avea efecte negative grave asupra inflației, a lichidității operatorilor de pe piață și a economiei în ansamblu, susține Consiliul UE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
45.270 afisari

73 COMENTARII

      • MAI DA TE DRAQ DE NETERMINAT , DE FACUT IN PALMA SI DUS DE MUSTE IN ….HAZNA…SA LE SUGI POOW..LA RUSILOR , RUSOFILILOR SI HEMOROIZII TUTUROR MOSILOR CA BIDEU , SPALATI DOAR CAND PLOUA IN AFGANISTAN, LABAGIU TAMPIT SI OBSEDAT DE RUSI SI COMP..FOO.TE. O AI PE MA TA PANA N STOMAC, LIMBRIC ALTOIT INTR UN WC U PUBLIC, BELI MI S AR POOW.. LA PE MEMORIA MORTILOR TAI, DIAREE DE CAINE MAIDANEZ….

        • Alex e ceea ce se numea inainte Alecu sau sandu. Acum e nashpa sa te cheme asa, toti sunt Alex, fiind de fapt, niste parveniti care vor sa-si uite originile.

          • Nu crezi că exagerezi. E doar un alint nu uita că din cauza lui Alexandru cel bun a ajuns România la un punct. Iar din cauza altora la eșec.

    • I-am scris lui Popescu- min energiei cand inchidea si vindea termocentralele . Mi-a spus sa-l las sa faca energie ca se pricepe. Nu accept sa vina acum sa spuna ca……inchideti lumina!

    • Prostovane…te prinde sfârșitul anului fara să-ți iei venele cu lama ruginită la fostul wc public Hasdeu ?

    • Să-i primenești la căldura esofagului , preabelita pravoslavnică a vânjosului hierofant RASPUTIN .

    • SA NE PUPE IN DOS UE. EI POLUEAZA SI CONSUMA DE RUP SI PROSTII ROMANI SA FACA ECONOMII PENTRU PROSPERITATEA GERMANIEI, FRANTEI, AUSTRIEI, OLANDEI, SUEDIEI…..NISTE IDIOTI

      • Mizerabili de politicieni vând centralele energetice ca pe bomboane. Fac afaceri cum a făcut Păcală că dintr-o vacă o venit acasă cu o pungă goală. Cum să vinzi acum centralele electrice unor străini, ca să fim la cheremul lor? Înseamnă că eşti dus rău cu capul şi că proştii aştia nu învață nimic din trecut!

      • ZIARE.COM SCRIU CA PENSIONARII SUNT BOGATI SI FERICITI IN ROMANIA 2022-12-31 10:43 10:43:23
        ZIARE.COM SCRIU CA ROMANII O DUC BINE SI SUNT BOGATI SI FERICITI SI SLAVESC CU ODE SI LAUDE CONDUCATORUL SUPREM SI SLUGA LUI DE GENERAL ANALFABET
        ZIARE.COM SUNT SLUGILE SI LINGAII IN KOUR A CLASEI POLITICE , SCATOFAGI IMUNZI , DEJECTII IMPUTITE CE FAC PROPAGANDA CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU

        ACESTE JEGURI ALE PRESEI ROMANESTI ZIARE.COM SUN RUSINEA SI JEGUL PRESEI IN ROMANIA

        SUNTETI PLATITI BINE , FOOTU-VA’N GURA DE EXCREMENTE DE ZIARE.COM
        ROMANII SA-ASI BORASCA POOLILE IN GURA VOASTRA

    • De ce trebuie sa ascultam noi de cancerul UE,când ei ne tratează ca țară de mana 3 ,noi ne,am conformat în tot ce ne au cerut, iar ei nici în amărâtul ăla de Schengen nu ne,au primit.Roexit eventual daca nu va convine asta ar trebuii sa facem ,oricum UE în ritmul asta merge spre faliment cu pași repezi

      • Pt ca suntem o tara de mana a 13-a dar ue ne face onoarea cinstea si privilegiul sa ne trateze doar ca de a 3-a ca standard mai jos de atat nu au. De aceea trebuie sa facem tot ce ne zice UE si numai ce ne zice UE si numai la litera.

        • Cu UN SAS FALSIFICATOR PRESEDINTE SI UN GHERTOI DE GENERAL PLAGIATOR CU CAP DE PORC , INCA SUNTETI TRATATI BINE HOITURILOR
          SCLAVETILOR , SPARANGHELU E DE VOI

  1. Deși nu-mi place limbajul vulgar, te bag în piz… ma-ti, Alex – rahat. Alupigus la toți rusii, pe lângă kururile amerlocilor și ukropilor pe care le pupi la foc continuu. Jeg ordinar, asta este bunăstarea Occidentului lăsat de rusi cu degetul în gura, Occident care nu mai are de unde fura” sa asigure bunăstarea la care va mirați voi, crăcănati ca prostii. De o mie de ori Alupigus rușilor și mie!

    • Ba are. Din Rusia , care merita mult mai rau decat sa fie furata pentru ce au facut. Credeti ca hitler era tampit? Sau patton cu al sau „am invins dusmanul gresit”? Si romanica o sa fie din nou baza de aprovizionare si avanpost.

  2. Dacă nu ne cumpărăm unități UPS, unssula15% ne va arde calculatoarele, frigiderele și alte aparate din casă. Probabil că acesta este unul din scopurile blackouturilor pentru că onor guvernul râmă al României nu va face un program de blackout fix și anunțat dinainte, de exemplu 17.00 – 18.00. Nu. Când îi cade rău mâncarea lui Virgil Popescu, atunci apasă butonul și ne deconectează fără preaviz. Ca să ne cumpărăm frigider, centrală termică și calculator în fiecare lună.

    • Am scăpat de Ceaușescu și penele lui de curent ca să ajungem în 30 de ani la penele de curent ale unei scorpii-kurve germane

          • Ursula e de meserie Doctorita si are 7 sau 8 copii .
            Dar e smechera si fura nemteste , a invatat si milogu Klauss de la ea . Dar astia fura miliarde
            O sa aflati poate dupa moartea lor , sau poate niciodata daca nu fac abuzuri , nemti destepti

        • Și mai rău. A fost făcută-n incubator ca rezultat al frecării palmei și zborului muștei că ăia nu mai fac sex normal demult. De-aia a ieșit așa subnormală și tot de-aia intrăm în șenghen.

      • Dar macar Ceaușescu a fost cu sange in instalatie, a facut ceva pentru tara, a stiut sa zica Nu cand a trebuit, si tocmai de-aia fix cand a terminat cu datoria sa nu mai depinda de altii, a fost omorat. Nu convenea multora. Nu zic ca a fost bun comunismul, dar prin comparatie,,,, astia inca mai vand din ce sa facut pe vremea lui,,, raposatul,,. Aveam industrie pe toate domeniile, cercetare, scoli, spitale,, acum cate s-au mai făcut? Nu ne lada UE? Dar alte tari cum au? Politicieni de mare KK. Slugoi pusi de cine trebuie.

        • Bun comentariu !
          Ceausescu si comunistii au fost niste nenorociti dar acum e mai rau

          ” astia inca mai vand din ce sa facut pe vremea lui,,, raposatul,”. Bine spus

          • Cine si ce vinde? Mintia cu 93 de milioane euro adica 5% din valoarea reala? Asta se numeste distrugere nu vanzare!

  3. Țineți occidentalilor blackout-uri la voi acasă pân’ o-ți crăpa cu toții, CĂ ACUM E RÂNDUL VOSTRU😁 Noi am ținut destul pe vremea ăluia pe care l-ați omorât de Crăciun!

  4. Sa va iau familiile in pu la, unu nu aveti copii si sunteti căsătoriți ori cu o alta pu la, ori cu babe la menopauza

  5. Bai occidentalilor atei, decadenti si kurkubeisti, sa aveti parte de Un Black-OUT Fericit in tot anul 2023, non-stop, sa va vedem cat rezistati 🙂

  6. Ma piș pe UE. Mafioti, drogati, homosexuali si idiotii conduc aceasta organizatie (UE) ce are ca unic obiectiv distrugerea economica si sociala a statelor componente.

  7. NU U.E. POARTA VINA, CU SLUGI SPALATE PE CREIER CU SODA CAUSTICA…UITATI-VA LA RARES BOGDAN CARUIA NU II MAI E PIC DE RUSINE CA IA BANI DEGEABA SI LATRA MINCIUNI, CAINE DE CIRC!
    VINA ESTE A ACESTOR NENOROCITI CARE SUNT PROTAPITI IN FRUNTEA TARII, PRESEDINTE TRADATOR, PREMIER GENERAL SLAB SI ARGAT PROST CA ULTIMA RĂMĂ, FARA SIRA SPINARII, MINISTRI HOTI SI MAGISTRATI PLAGIATORI SI CURVE IEFTINE..CODRUT OLARU SI DANIEL MORAR! S-AU APUCAT DE LITERATURA DE GUNOI, CA AU ERADICAT CORUPTIA PANA S-AU IMBOGATIT DIN MINCIUNI SI DOSARE MERMELITE. DANIEL MORAR A UITAT DE COTERIILE DIN P.N.A CU CLAUDIU DUMITRESCU, PAPICI, TULUS, IORGA, MICROSOFT, RETURNARI DE T.V.A. AU TRAS DE TIMP PANA S-A INCHIS CASERIA. ADICA S-A MUTAT GASCA DE VAMUITORI CU KOVESI LA EPPO…CODRUT OLARU A AVUT GRIJA SA NU IASA ADEVARUL DESPRE MARILE LOVITURI DATE DEMOCRATIEI. ARMATA NU A TRAS IN 89, NU A CUMPARAT CASCARAVETE, NU A FACUT CONTRABANDA CU ARME, ARMELE FURATE ERAU DE FAPT VANDUTE, O RUSINE DE GENERALI SI O JUSTITIE FARA DEMNITATE SI FARA CARTE. L-AU LASAT SI MORAR SI OLARU, PE BOGDAN LICU, NEPOT DE SECURIST DE TELEORMAN, SA LE CONTINUE OPERA DE RUINARE A STATULUI ROMAN. PLAGIATOR SI CU AVEREA DUBIOASA, CUI NU VA FI SI ASTA SLUGA PREAPLECATA?! CE JUSTITIE! CE MINISTRU, PREDAT SI PREDATOR! CE RUINATI NE SUNT MAGISTRATII, CU FILME LA MISA SI ALERGAND PRIN PARCARI!
    U.E. ESTE CEEA CE LE TREBUIA TRADATORILOR SI PRADUITORILOR CARE AU DEVALIZAT ROMANIA. UN HUB CE OFERA PROTECTIE! PESTERA DE TALHARI…TOTUL ESTE PUS LA PUNCT! CINE DISTRUGE CAT MAI MULT TARA SI RUINEAZA POPORUL AJUNGE PRECUM KOVESI, MORAR, OLARU, LICU…SI TOTUSI, NU PESTE MULTA VREME SI PE EI OR SA-I MANANCE VIERMII PAMANTULUI. CACI NIMENI NU IA NIMIC CU SINE..DOAR CONSTIINTA LOR CERNITA DE TICALOSIE! TOTI AJUNGEM IN ACELASI LOC…LA JUDECATA LUI DUMNEZEU!

    • Asa este. ” Unde esti tu Tepes Doamne/ Ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete/ In smintiti si in misei” Sau badalai!

  8. Am citit ca pretul gazelor a ajuns la nivelul dinainte de razboi. Deci? Cine sa-i mai inteleaga pe prostii astia care se cred destepti si dau lectii? Nici ei nu inteleg nimic din ceea ce fac, dar se agita ca o musca pe banda lipicioasa.

  9. Ei ne iau profitul, gazele si curentul, dar cand vine vorba de pierderi si de strans cureaua, trebuie sa impartim. Ca deh, e solidaritate. De ce nu se produce curent din carbune cu termocentralele inca netranaformate pe gaz? Bine ca nu se vor face intreruperi si la gaze, ca le-ar da de lucru la pompieri.

  10. Se comanda black out ca si covidul ca o pizza sa bage spaima si sa poata tine fraierii la mana catorva dezaxati!!!

  11. Un „articol” de k.kt și doi „comentatori” platiti de ruSSia care folosesc mai multe nituri sa para mai mulți. Adică PROSTI, dar MULTI…

  12. Sintagma „Refugiații din Ucraina” a devenit, în ultima perioadă, similară cu „Salvați-l pe Gigel”, „Salvați câinii vagabonzi care mușcă tot ce prind” sau „Salvați satele românești” (n.n. de la CE, că nimeni n-a „salvat” nimic în afară de locul unde fostul prinț actual „rege” Șarls are ceva domenii și tot pute a bălegar acolo ca la balamuc, iar o apă plată mică costă 15 lei) din anii precedenți.

    Statul Român (adică noi) plătește 20 de lei pe zi pentru hrană și 50 de lei pe zi pentru cazare pe cap de vită ucraineană „refugiată”. Ia faceți un calcul, și-o să vă dea cam cu 500 de lei mai mult decât salariul minim pe economie al unui român care muncește.
    Unii din El Fugitivo ăștia s-au și angajat, că tot Statul le-a creat condiții favorabile pentru asta. Cu toate că umflă salariu, primesc și ajutoarele, în continuare. Să tot trăiești așa, neică. Bagi două salarii în buzunar, în timp ce românii pleacă din țara lor ca să spele de caca la fund bătrâni prin Austria sau Italia.

    Pleacă trenurile cu armament și echipament militar românesc înspre Ucraina într-o veselie, zici că ne mutăm, dracului, acolo, nu alta. Le vedeți poate, au pe vagoane băbăieți de la antitero, mascați, încliftați în kevlar, cu glonț pe țeavă. Ghici cum trec trenurile alea prin vamă: cu așa viteză, că le flutură vameșilor părul și cămașa în vânt.

    În timpul ăsta, „refugiații din Ucraina” trăiesc la noi ca belferii, pe bani frumoși, cu facilități, cu ajutoare, cu compătimire, cu țoale pe ei la care o grămadă de români doar visează, purtându-și plozii în cărucioare scumpe, băgându-se în față la cozi, având o linie specială de autobuz la Constanța, ce mai, le lipsește doar să facă cerere pentru acordarea cetățeniei de gradul unu (cea de gradul doi e rezervată românilor).
    Când îi vezi pe câte unii din speriații ăștia de război ți-e și frică să-i privești direct. Mari, solizi, cu umeri cât dulapul, unii cu armă de foc la ei – dar cu suflet sensibil de păsărică… suflet de refugiat, ce vreți… Pacifiști, na. La fel de pacifiști ca cei aproape 50% din români care-au zis că ar fugi din țară dacă România ar fi atacată. Dacă va fi vreodată, sper să muriți primii, cu neveste și copii cu tot, nemernicilor și trădătorilor!

    (Sursa: https://www.voceapoporului.ro)

  13. Nu este corect , după ce părinți noștri au muncit mult pe vremea lui Ceaușescu acum sunt bolnavii , mulți depind de aparatura medicală . După ce au pensii mizere , mai trebuie sa cumpărăm si generatoare de curent . Oare unde o sa ajungem ???

  14. Credeți că se rezolva ceva comentând cu mesaje…chiar nimeni nu aprinde „flacara” unui 10 august?

  15. Da rezolva comentariile, alții le citesc. Bun ucrainienii la munca să-și plătească chiria și alte utilități. Se pot caza în Lumina, SARICHIOI, Baia, și alte localități și nu în hotele. Nu au bani să-și vândă mașinile și asa alții le-au abandonat în parcările aeroporturilor, nu am nimic cu ei dar sa pună osul la treaba acum sunt limbrici. Curentul și ce spune UE, nu cine are curent bine restul să-l cumpere ce tot o băgăm cu economia. Moldova să-și ia curent sa deschidă ușile și geamurile. Suntem un popor de prosti, tara bogata dar suntem prosti, CEAUȘESCU A FOST SMECHER

  16. ROMANIA SABOTATA IN NUMELE UE !!!!!!!!!!!!!!!,DE LA PRESEDINTE LA ULTIMUL SPARLAMENTAR TOTI SABOTEAZA ROMANIA IN NUMELE GAURII NEGRE NUMITA UE !.
    MAI HAHALERELOR MAI IRESPONSABILILOR UE N-ARE DREPTUL DE A LEGIFERA !,UE CEL MULT POATE EMITE NISTE LINII DIRECTOARE ,NISTE REZOLUTII !,DAR LEGILE DUPA CARE SE GUVERNEAZA O TARA APARTIN PARLAMENTULUI TARII RESPECTIVE ,GUVERNELE DUC LA INDEPLINIRE ACELE LEGI ,IAR PRESEDINTELE TREBUIE SA VEGHEZE RESPECTAREA LEGILOR ‘ !!!!!!!!!!!!!!!!,SURPRIZA VINE DE LA ANGAJAREA TARII IN PROBLELE GRAVE CE AFECTEAZA SUVERANITATEA ,STABILITATEA ECONOMICA SI FINANCIARA A TARII .
    DE CAND UE STABILESTE :CAT ?CE ? SI CUM? SA NI SE DEA CU PORTIA ?.
    E UE O DICTATURA ???????????????????????????,AM SCAPAT DE DRACU SI AM DAT DE TACSU ???????????????.
    DACA NU SUTEM UN POPOR DE DOBITOCI! ,DE VITE DATE LA STRUNGA !,ATUNCI NE BAGAM PICIOARELE IN EA UE SI FACEM CE_AU FACUT ENGLEZII -RO EXIT !!!!!!!!!!!!!,
    SANDRAMAUA UE A INCAPUT PE MANA UNOR HAHALERE !.
    ORI SE TREZESC LA REALITATE ORI RO-EXIT !!

  17. & Se observă de ceva ani, îndeosebi pe la ,,decreței”, probabil și pentru că au fost mai mulți, de când cu aderarea la Uniunea Europeană, deci apusul, că dintr-ăia care au adunat ceva averi și pe pământ, însă îndeosebi prin ceruri, ca oamenii buni, că dispar mai de timpuriu spre destinația unde au adunat averea mai multă, pe pământ mai apărând și deficite de acumulare, rămânând pe pământ dintr-ăia mai puțin buni, mai puțin preocupați de averi, terestre sau celeste, ? Probabil că forța de atracție a acumulărilor celeste îi ia din sistemul terestru când apar dezchilibrele de forțe și de averi ce depășesc bariera gravitațională terestră, ?

  18. @ În mod clar dintre cei mai harnci și patrioți și făcători de bine comunității, ? De regulă chestiuni cardiace, cerebrale, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger