AcasăSOCIALGuvernul renunță la pedeapsa pentru neplata impozitelor și contribuțiilor

Guvernul renunță la pedeapsa pentru neplata impozitelor și contribuțiilor

Guvernul dă liber la neplata contribuțiilor pentru salariați

Introdusă inițial de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici, pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc la stat contribuțiile pentru salariați a fost reluată anul trecut de actualul guvern. Prevederea legislativă ar fi urmat să intre în vigoare la 1 martie 2022, însă Executivul a decis să scoată, efectiv, orice sancțiune pentru administratorii rău-platnici ai companiilor.

Sigur că măsura de a-i pedepsi cu închisoarea pe patronii care nu achită contribuțiile pentru salariați în termen de 60 de zile, vehiculată inițial de fostul ministru Eugen Teodorovici și impusă de actualul guvern, a fost excesivă și contraproductivă. De cele mai multe ori, din cauza legilor proaste, administratorii au de recuperat bani de la alte firme, pe care, de multe ori, nu-i mai văd niciodată. Mai mult de atât, statul cere prioritar taxe și impozite, în timp ce statul s-a dovedit a fi cel mai rău-platnic dintre toți. Problema achitării contribuțiilor ar putea fi însă rezolvată foarte simplu, printr-un sistem informatic bine pus la punct, care să urmărească la zi plata acestor sume, iar autoritățile să se sesizeze atunci când sistemul emite alerta.

În ultimii 30 de ani, abuzurile firmelor împotriva salariaților, care s-au trezit, atunci când au ieșit la pensie sau au intrat în șomaj, că lipseau ani de zile de contribuții, micșorându-le substanțial veniturile, s-au petrecut fără nicio consecință pentru societăți. Amenințarea cu închisoarea nu a fost nicidecum o măsură care să urmărească, neapărat, protecția salariaților, ci doar o colectare rapidă și completă la bugetul de stat. Astfel, potrivit Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, de la 1 martie 2022 ar fi urmat să intre în vigoare pedeapsa cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă pentru reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor la bugetul de stat.

Efectele pandemiei

Executivul a decis să modifice această prevedere, dat fiind semnalele primite din spațiul public referitoare la absurditatea sancțiunii. Astfel, Guvernul a constatat că există foarte multe situații în care contribuabilii nu-și pot achita obligațiile fiscale, inclusiv cele pe care sunt obligați, potrivit legii, să le rețină la sursă și să le plătească, din cauza neîncasării la scadență sau într-un termen rezonabil de la scadență a unor creanțe deținute de ei sau de achitarea de către aceștia a unor datorii sau efectuarea unor cheltuieli necesare continuării activității, în special pe fondul greutăților economice cu care se confruntă ca urmarea efectelor pandemiei de coronavirus.

”De asemenea, contribuabilul se poate afla într-una din situațiile prevăzute la art.157, alin.(2) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în care obligațiile lor de plată nu sunt considerate a fi obligații fiscale restante (au în derulare înlesniri la plată, au plan de reorganizare judiciară aprobat si confirmat în condițiile legii, etc.)”, se arată într-un proiect legislativ al Ministerului Finanțelor Publice.

Toată lumea scapă

Potrivit modificării legislative, pedeapsa cu închisoarea nu se mai aplică administratorilor companiilor care au depășit termenul de 60 de zile pentru plata impozitelor și contribuțiilor dacă aceștia dovedesc că au achitat alte datorii sau au de încasat bani de la beneficiari. ”Sesizarea formulată conform Codului de procedură penală pentru neplata la termen a impozitelor și contribuțiilor se depune de organele de control fiscal sau alte organe competente, numai după analizarea de către acestea a situației contribuabilului, analiză în urma căreia se constată că neplata sumelor la expirarea termenului de 60 de zile nu se datorează neîncasării creanțelor, achitării unor datorii sau efectuării unor plăți aferente unor cheltuieli, necesare continuării activității acestuia”, se arată în proiectul de act normativ.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.643 afisari

2 COMENTARII

  1. articol prost , amestecat , contradictoriu , varza . pe de-oparte se spune ca salariatii au de patimit ca nu figureaza cu taxele platite la pensie sau nu pot beneficia de servicii medicale , pe de alta parte le plinge de mila patronilor ca vai saracii nu pot plati din cauza statului . daca nu pot plati sa se lase de afaceri si sa-si faca mai putine vile si plimbari in dubai .

  2. Vedeti ca este unu’ Citu prin politica. Are de plata 1,2 miliarde dolari ca a hotarat de capul lui ca noi trebuie sa ne intepam de 7-8 ori cu ser pfizer. De ce nu-l luati la puscarie?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger