AcasăSOCIALGuvernul recunoaște. Planul de relansare trebuie refăcut integral

Guvernul recunoaște. Planul de relansare trebuie refăcut integral

Cîțu mai are doar 40 de zile ca să creeze Planul Național de Redresare și Reziliență

Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de România la Comisia Europeană trebuie schimbat în totalitate. Guvernul a admis faptul că planul urmează să fie elaborat din nou, într-o formă coerentă, care să asigure corelarea proiectelor cu țintele specifice cuprinse în recomandările de țară. 

România mai are la dispoziție doar 40 de zile ca să construiască Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a accesa cele 30,4 miliarde de euro de la UE. În momentul în care toate statele europene au transmis deja planurile, Guvernul Cîțu abia începe să traseze prioritățile pentru următoarea perioadă. ”În cadrul PNRR, investițiile și reformele trebuie prezentate ca un pachet coerent, pornind de la Recomandările Specifice de Țară (RST) 2019-2020. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că este necesar ca investițiile și reformele aferente planului să contribuie în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare. Astfel, se propune ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie 2021 într-o formă coerentă, în conformitate cu prioritățile stabilite in cadrul Programului de Guvernare, asigurându-se în același timp corelarea proiectelor ce ar urma să rezulte în baza PNRR cu cu țintele specifice cuprinse în recomandările de țară”, se arată în memorandumul prezentat în ultima ședință de Guvern.

Planul de acțiuni, imposibil de pus în practică

Pentru că până la sfârșitul lunii aprilie trebuie finalizate negocierile cu Comisia Europeană, Planul Național de Redresare și Reziliență va fi trimis la UE până la data de 28 februarie. Timpul este extrem de scurt, iar termenele fixate în planul de acțiuni sunt absolut nerealiste. Astfel, între 22 ianuarie și 23 februarie este prevăzută convocarea la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a echipelor tehnice în vederea prezentării modalității de lucru, a rolului echipelor și a stadiului procesului de elaborare. Echipele tehnice se vor întruni la sediul MIPE săptămânal sau ori de câte ori este necesar pentru coordonarea activităților. La toate întâlnirile tehnice vor participa și reprezentanții Ministerului Finanțelor, precum și cei ai Ministerului Afacerilor Externe în calitate de observatori. În ziua de 24 februarie trebuie transmise propunerile aferente fiecărui minister, iar până în 4 martie trebuie organizate întâlniri cu partenerii de dialog, reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, sindicatele, pentru colectarea și analizarea recomandărilor și propunerilor acestora, precum și colectarea, analizarea și armonizarea propunerilor transmise de ministere pe baza recomandărilor formulate de partenerii de dialog, urmând ca planul să fie actualizat până în 5 martie.

Sindicatele cer să fie consultate la elaborarea planului

Până la acest moment, sindicatele nu au fost contactate de reprezentanții Guvernului în vederea consultării privind elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Blocul Național Sindical a solicitat Guvernului în repetate rânduri consultarea partenerilor de dialog social, având în vedere importanța vitală a banilor europeni pentru economia României. ”Ar trebui să valorificăm oportunitatea alocărilor semnificative pentru reducerea decalajelor, dar și pentru o dezvoltare sustenabilă. Următorii doi ani vor fi ani extrem de dificili. Ritmul de creștere a datoriei publice este de-a dreptul halucinant, până la finalul anului 2022 datoria publică va depăși 60% din PIB. De asemenea, deficitul bugetului public continuă să crească, urmând să ajungă în 2022 la 12,5%. Agenda națională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică și de partenerii sociali. Până la urmă care este strategia de dezvoltare a României? 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clase politice și a societății civile, în special a partenerilor sociali, această oportunitate nu va putea fi valorificată”, se precizează într-un comunicat al BNS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
533 afisari

2 COMENTARII

  1. & Ia ziceți bă, ce face vaccinul pentru ăia care se vaccinează și pentru ăia care nu se vaccinează, că majoritatea celor ce au diplome ce le prezintă calificarea și au și funcții publice din care să zică despre combaterea virușilor, afirmă că vaccinarea nu previne transmiterea virușilor de la vaccinați la nevaccinați și că vaccinați ar putea fi și transmițători ai virușilor către persoane nevaccinate și care nu au virus, ăștia care s-au vaccinat și au funcții în domeniul sănătății afirmând că nici nu știu pe ce perioadă are efect de protecție vaccinul, unii lăsând senzația că vorbesc ca despre vaccinul antigripal, ca durata de eficiență, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger