AcasăSOCIALGuvernul pregătește restricționarea gazului. Mai frig în case pe timpul iernii

Guvernul pregătește restricționarea gazului. Mai frig în case pe timpul iernii

Românii, lăsați în frig în numele solidarității cu țările europene

Executivul a decis că, în caz de perturbare a furnizării de gaze, în sezonul rece, companiile de termoficare trebuie să reducă temperatura în casele românilor. Măsura este absurdă, chiar și într-un scenariu al întreruperii importurilor, având în vedere că România poate produce, fără gazele din Marea Neagră, 90% din necesarul intern. Cel mai probabil însă frigul din casele cetățenilor va fi provocat de obligativitatea de a ceda producția de gaze statelor UE.

Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România nu ar fi trebuit să existe în țara noastră. România poate produce 90% din consumul intern, dacă Ministerul Energiei dă drumul la producția de gaze din zăcământul de la Caragea și dacă OMV va renunța la politica de reducere a cantității extrase.

Chiar și așa fiind, o stopare bruscă a importurilor de gaze nu ar trebui să afecteze populația, dat fiind faptul că în acel moment se scot din sistem marii consumatori din industrie. Cu toate acestea, scenariul Guvernului a inclus și impactul probabil al unei perturbări a furnizării de gaze în sectorul termoficării.

”În ceea ce privește încălzirea urbană produsă din gaze naturale (instalații de termoficare), companiile care realizează serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat trebuie să ia măsuri pentru a reduce calitatea serviciilor (de exemplu, temperaturi garantate mai mici furnizate utilizatorilor), dacă astfel de acțiuni sunt considerate utile în reducerea consumului de gaze naturale”, se arată în Planul de urgență elaborat de Executiv. Pe de altă parte, potrivit aceluiași plan, furnizarea neîntreruptă de gaze naturale este considerată o componentă esențială a asigurării securității energiei pentru consumatori în ceea ce privește încălzirea rezidențială, în special în timpul sezonului rece când temperaturile exterioare sunt scăzute.

Firmele, somate să reducă major consumul de gaze

În cazul în care se declară nivelul de urgență în aprovizionarea cu gaze, companiile vor fi somate să-și reducă consumul de gaze naturale, pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu gaze naturale la nivel național, cu precădere a clienților protejați.

”Clienții finali neprotejați vor adopta măsuri de limitare a consumului, în conformitate cu prevederile Planului de urgență, în măsura în care este tehnic posibil, fără a pune în pericol funcționarea sigură și fiabilă a rețelelor de gaze și integritatea instalațiilor tehnologice afectate de reducere. Pentru clienții finali neprotejați care nu respectă restricțiile privind consumul de gaze naturale se vor aplica penalități financiare și vor fi decuplați tehnic în măsura în care este tehnic posibil, fără a pune în pericol integritatea instalațiilor tehnologice. Restricțiile nu vizează centrale electrice alimentate cu gaze naturale, atunci când nefurnizarea de gaze către respectivele centrale electrice ar putea duce la o deteriorare gravă a funcționării Sistemului Energetic Național”, se arată în Planul de urgență.

Solidaritate cu statele UE

Potrivit Guvernului, în cazul în care un stat UE nu își poate acoperi un deficit major în furnizarea de gaze naturale, în special pentru clienții săi protejați, în virtutea principiului solidarității, și a epuizat toate măsurile bazate pe piață și toate celelalte măsuri nebazate pe piață, prevăzute în planul de urgență, autoritatea competentă a acestui stat are permisiunea să solicite utilizarea mecanismului de solidaritate. Țara respectivă va trimite o cerere de solidaritate explicită către Comisia Europeană și către autoritățile competente ale tuturor statelor membre cu care sunt conectate direct sau prin intermediul unei țări terțe. Cum România este al doilea producător de gaze din Europa, nu este deloc dificil să observăm cine va trebui să răspundă cererilor de solidaritate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.845 afisari

19 COMENTARII

  1. Ceausescu nu facea la fel? Economisiti gazul dragi cetateni ca au nevoie ungurii si austriecii de el! Nu va sugereaza licheaua politica sa treceti pe lemne ptr ca: de unde lemne? I-au adus pe austrieci la barbierit de paduri. Degeaba l-am impuscat pe ceasca.

    • Putin e vinovat! F… mama… si ranitii… Este ca parca o sa se mai incalzeasca daca il injuram? Ieri unui trol ii era frica ca vin rusii si i fura ceasul. Problema lui era de fapt faptul ca rusilor nu le place „checul”. Cumparati ruble. Combustibilul se vinde pe ruble. Vrei sa iti permiti factura la iarna? Faci sanie vara. Cu revolut se pot face schimburi valutare in ruble. Daca cumperi de acum in fiecare luna de cateva sute de lei, la iarna te doare in rubla. Sfatul meu nu e pentru ipocriti. Desigur voi fi facut in toate felurile. MI SE RUPE! Cum era vorba aia: nu astepta ce poate face statul pentru tine, ci ce poti tu face… pentru semenii tai!

  2. Cum va spuneam dragi tovarasi comunisti cu atributii speciale, la iarna punem doua paturi pe noi, ca liberalii doresc conservarea natiei si a starii de fapt si de aceea tin tara in frig.
    Comunistul liberal, cum este domnul profesor, un adevarat luptator pentru sine
    Trebuie sa urmam neabatut calea comunistilor liberali, ei vor duce tara spre cele mai inalte culmi ale neantului din care ei se adapa

  3. Statutul de pașalâc turcesc era mult mai profitabil și mai onorabil decât acesta de stat sklav, membru al uniunii ieoropene. Și fanarioții erau mai cumsecade decât membrii comisiei ieoropene.

  4. Noi nu am fost niciodata pasalac turcesc,Edmond.Abia in zilele noastre am ajuns pasalac euroatlantic.Dupa ce vom castiga eroic razboiul cu Putin vom muri de frig,mai repede vom muri de prosti.Daca nu suntem morti deja.

  5. Bai, voi ce asteptari aveti de la niste ciurukuri ca Maciuca, Bode, Prafila, Arahat, Gheorgitza Muitza si compania ? Deci, ramane cum am stabilit, la iarna scapa numai cine poate, restul o sa se simta ca in Siberia acasa la ei !! Ha ha ha 🙂 Bai, mai aveti vara asta, care e ultima de acest fel, apoi din iarna vine si Foametea, ce mai, o sa fie un balci national de toata frumusetea !! Bai anonim, esti pregatit sa faci pe maimuta nebuna de la toamna, cica asa o sa zica Arahatul, ca daca nu te vaxxinezi in cap simultan cu 2 vaxxinuri, nu esti destul de responsabil nou-anormal !! Ha ha ha 🙂 Bai kurkubeistilor si bai usereilor nazisti, vedeti ca v-au luat astia ai lui Kill Bates la tainta, poligon de trageti o sa faca pe kurkubeul vostru, cat de curand !! Ha ha ha 🙂

  6. ROEXIT IMEDIAT, NATOEXIT, NAȚIONALIZARE IMEDIATA. AFARA CU STRĂINII DIN TARA MEA, ROMANI VENIȚI ACASĂ SA MUNCIM PT ROMÂNIA. TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA

  7. Solidaritate e un fel de egalitate. Noi Românii am mai trecut și știm despre ce e vorba. Trebuie să ajungem cu salariile occidentale să putem vorbi de solidaritate și egalitate.

  8. Aștept corul anti comuniștilor, pe cei care nu au auzit de experimentul de la Pitești dar își aduc aminte ca la 3 ani stăteau ziua întreaga la coadă sa-i prindă pe fratii Petraus. Unde sunteti tovarăși? Cântati ode comandantului suprem, tovarășului Schwab? Bă! Voi ati auzit? Va programează tovarășul Popescu mai marele peste jefuitorii sistemului energetic o perioadă înfloritoare de frig controlat sub conducerea înțeleaptă a coaliției stânga-dreapta-ciobitori de țară, supervizata de cel mai apreciat servitor, trădător cu studii internaționale. Cizmarul ăla, oricât s- a straduit n- a fost in stare sa va livreze calitatea perioadei glaciară care v-a urma. Unde sunt odele?

  9. Dima ai absoluta dreptate, dar cozile de topor ce isi zic politicieni si dau impresia ca conduc Romania, or sa dea gazul la nemti, austrieci, unguri, etc., numai romanilor nu. Macar daca l-ar vinde pe bani frumosi.

  10. Mai este loc de bine,in lumea asta,pentru Romania si pentru romani?Asa cum arata lucrurile,nici un gand,nici o speranta…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger