AcasăSOCIALGuvernul pregătește introducerea certificatului verde. Documentul, obligatoriu după ce incidența depăsește 3...

Guvernul pregătește introducerea certificatului verde. Documentul, obligatoriu după ce incidența depăsește 3 la mie

certificatGuvernul pregătește introducerea certificatului verde. Documentul, obligatoriu după ce incidența depăsește 3 la mie

Autoritățile se gândesc la introducerea certificatului verde, după modelul altor state, pentru a nu mai închide activitățile economice la o rată de infectare de peste 3 la mie.

În primul rând, trebuie să fie adoptată hotărârea CNSU, ca apoi să fie hotărâre de guvern în ședința de guvern.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice peste 3 la mie și atunci, ca să rămână deschise aceste activități, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum avem și se poate verifica prin acest cod QR foarte simplu, este una dintre propuneri, încât aceste activități să rămână deschise. Deci restaurantele pot să rămână deschise, pe baza unui certificat verde – este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu, după ședința de guvern.

În ceea ce privește personalul din restaurant, acesta exemplu trebuie să poarte mască tot timpul. „Acum avem și vaccin, avem și un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, dacă a fost testat sau dacă a trecut prin boală, avem acest certificat verde. Este un mod de a menține economia deschisă, dar, în același timp, de a păstra și anumite reguli”, a mai spus el.

Certificatul verde, introdus de săptămâna viitoare

Introducerea certificatului verde ar urma să fie adoptată de executiv „cel mai târziu săptămâna viitoare”, a precizat premierul.

„Săptămâna aceasta vom mai avea discuții, în special cu INSP, cu Ministerul sănătății, să vedem care este cea mai bună formulă. Vă spun preferința mea: așa cum am spus și în ceea ce privește școala, că vreau să fie cu prezență fizică, să găsim măsurile astfel încât să avem școală cu prezență fizică, așa vă spun că nu vreau să închidem economia, nici înainte de valul 3, v-am spus că vom fi ține economia deschisă. Este una dintre variante. Cât mai curând trebuie să venim cu această decizie, pentru ca oamenii să știe exact care sunt măsurile pentru atunci când depășim un anumit prag sau 3 la mie”, a explicat Florin Cîțu.

author avatar
Andreea Vlad