AcasăSOCIALGuvernul Orban dă lovitura decisivă producătorilor români

Guvernul Orban dă lovitura decisivă producătorilor români

Românii, condamnați de Guvern să cumpere doar mâncare din import

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, avertizează că ziua în care se vor închide piețele agricole va rămâne cea mai neagră zi din istoria țării. Lăsați fără niciun fel de sprijin în desfacerea produselor, fermierii își vor pierde și ultimele locuri în care își mai puteau valorifica marfa.

Vestea că se vor închide piețele i-a șocat pe producători, care refuză să creadă că Guvernul va merge până la capăt cu o asemenea măsură. ”Și noi unde o să ne vindem producția? Am plătit chiria la tarabe ca să închidă piața?, întrebau, cu disperare, țăranii din piețele agroalimentare. Motivația lui Orban a fost aceea că în piețe oamenii nu poartă masca și că se folosesc banii cash. Și asta în condițiile în care, de frica polițiștilor, care i-au asediat cu controalele, nimeni în piețe nu mai stă fără mască, iar banii cash se folosesc chiar foarte frecvent și la supermarket. Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, consideră măsura lipsită de orice fel de logică și crede că se dorește cumpărarea produselor doar din hypermarketuri, în detrimentul producătorilor români.

”Este singurul loc în care producătorii români își mai pot vinde produsele. Să nu uităm că în pandemie trebuie să ne alimentăm. Indiferent de incidența bolii, indiferent de gradul de periculozitate, hrana trebuie asigurată. Într-un an foarte greu și cu condiții excepționale, fermierii au produs mai puțin, nesusținuți de statul român, iar acum le luăm posibilitatea de a-și valorifica produsele. Este de neînțeles să se ia o astfel de măsură tocmai la sfârșitul anului agricol, tocmai când fermierul trebuia să obțină bani pe producție pentru a se pregăti pentru culturile de anul viitor.  6 noiembrie va rămâne o zi neagră, în care s-a început campania electorală și s-a anunțat închiderea piețelor agricole”, ne-a declarat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.

Importurile s-ar putea sista

În condițiile în care tot mai multe țări se închid, securitatea alimentară a României se află într-un mare risc, avertizează Petre Daea, care arată că trebuie luate și măsuri pentru depozitarea în condiții optime a produselor perisabile. ”Piețele nu trebuie închise, așa cum nici supermarketurile nu au fost închise. Trebuie să existe aceste culoare de aprovizionare în piețe, cu o singură direcție de intrare și una de ieșire. Soluții sunt, nu trebuie să închizi. Doamne ferește!, să te trezești cu o situație din asta de nemulțumire socială, pentru că oamenii sunt răbdători, dar până acolo unde limita este atinsă. Au dat frâu liber la importuri în condițiile în care România avea producție bună.

În primăvară, varza a fost dată animalelor, în timp ce importam varză din alte țări, pe care o găseai în supermarket. Pe mine mă înspăimântă o asemenea decizie a Guvernului, care nu are temei și care este împotriva interesului fermierului român. Și să privim la ce se întâmplă în celelalte țări europene, care încep să se închidă, trebuie să ne gândim și la securitatea alimentară a românilor. Trebuie luate și măsuri de genul depozitării acestor produse agricole, nu să le lăsăm să se strice pentru că țăranii nu au unde să le vândă”, a mai afirmat Petre Daea.

Spații comerciale pentru fermieri

În România nu se vor rezolva problemele în agricultură până nu ne vom face un lanț de comercializare propriu, care să fie în interesul fermierilor și care să aducă pe masa consumatorilor produsele românești, care sunt cele mai bune și cele mai sănătoase și mult mai ieftine decât în afară, susține fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. ”Casei de Comerț Unirea i s-a obturat posibilitatea de a dezvolta și de a aproviziona populația. Este absolut neproductiv pentru fermieri, pentru țărani, pentru noi toți. Sunt spații comerciale care pot fi puse la dispoziția fermierilor gratuit ca să-și poată valorifica produsele. Există în toată țara astfel de spații, iar Ministerul Agriculturii are inventarul lor. În fiecare județ era stabilit să facem cel puțin 80 de magazine. Se pot face pentru că sunt în spații comerciale funcționabile, care nu funcționează la această dată din diverse motive. Fie sunt luate de bănci ca urmare a intrării în faliment a deținătorilor, fie zac în paragină.

Magazinul Comtimului, din centrul Timișoarei, are toată dotarea și infrastructura necesară pentru a putea deveni un astfel de magazin. Lângă București este o fabrică nou-nouță, unde s-au investit 8 milioane de dolari, care nu a funcționat și care are posibilitatea să prelucreze legumele. Dar noi suntem mereu sub presiunea importurilor, iar anul acesta nu au mai fost subvenționate nici tomatele, nici alte programe care veneau în sprijinul producătorilor români”, ne-a mai precizat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.670 afisari

5 COMENTARII

  1. Guvernul Orban dă lovitura decisivă producătorilor români : pai numai de asta sunt in stare javrele astea LIBERALE, sa omoare tot ce-i romanesc in favoarea strainatatii, avem ce meritam, niste, o gasca de rapanduli la guvernare

  2. Tin producatorii romani in frig si ploaie…Sa.zburde virusul si bacteriile si gripa in plamanii lor.Producatorii nu mai mor de foame.O sa moara de frig si gripa.
    In market e cald si bine…si mai ales sunt spatii…ce sa vezi ? Inchise !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger