AcasăSOCIALGuvernul omoară ultimele afaceri românești

Guvernul omoară ultimele afaceri românești

Năsui, de la Economie, nici nu vrea să audă de firmele românești de turism

ANAF-ul a început în forță anul, cu peste 170.000 de somații și blocări de conturi bancare, în special pe cele din industria turismului. Reprezentanții acestui sector spun că măsurile aberante luate de statul român nu fac decât să îngroape ultimele afaceri cu capital românesc.

Hotelurile și restaurantele au primit lovitura decisivă chiar de la Guvern, prin Ministerul Finanțelor, care s-a grăbit să le blocheze conturile pentru neplata dărilor către stat, în condițiile în care statul nu le-a plătit concedii medicale, TVA și banii din măsurile de sprijin.

”Acest lucru face parte dintr-un atac bine pus la punct și pe mai multe căi împotriva turismului românesc, singurul care mai are la ora actuală capital majoritar românesc. Adică ne interzic să lucrăm, dar ne iau toate taxele. Noi am cerut Guvernului să facă acele compensări, între banii pe care îi avem de încasat de la stat și banii pe care îi datorăm, dar nu se vrea acest lucru. Este o gândire de bugetari jepcari, pentru că este japcă pe față ceea ce fac”, ne spune Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Acesta arată că lista rușinii publicată de ANAF, în care sunt trecute 130.000 de firme care au primit somații și 42.000 de firme cărora li s-au blocat deja conturile, nu este relevantă și nici corectă având în vedere situația de criză pandemică în care ne aflăm.

”Vorbim aici despre obtuzitatea angajatului de la stat care se bucură atunci când mai închide o firmă pentru că el întotdeauna a avut salariul asigurat. Statul cere bani de la niște firme a căror activitate a închis-o. Premierul, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor nu înțeleg cum merge economia, nu înțeleg că dacă oprești o activitate trebuie să o despăgubești sau să spui că vrei să desființezi turismul și să-i trimiți pe oameni să se apuce de altceva”, ne-a declarat prim-vicepreședintele executiv al FPTR, Dragoș Răducan.

Citația și poprirea, în același plic

Graba cu care Ministerul de Finanțe blochează conturile este destul de suspectă, având în vedere faptul că nu se mai respectă cele 15 zile între citație și poprire, semnalează reprezentanții turismului românesc. Angajatul de la stat este foarte punctual și pune popriri pe conturi în câteva zile, însă nu la fel de punctual este și statul, care are de dat bani, susține Dragoș Răducan.

”Am observat că a început să vină citația odată cu poprirea, nu se trimite citația și abia apoi, după 15 zile, poprirea, așa cum este prevăzut în lege. Probabil că fac economie de hârtie, de plicuri și de cheltuieli poștale. Și de blocat contul este ușor, dar de deschis este mai greu. Pentru că aștepți la mâna unui inspector să trimită adrese la toate băncile la care ai conturi sau te duci tu la fiecare bancă. Este lupta angajatului de la stat, începând de la primul ministru, ministrul Finanțelor și ministrul Economiei, cu omul de afaceri, pe care îl consideră un dușman. Fără să înțeleagă că acest mecanism, acest motor al economiei naționale, din care face parte și turismul, nu înseamnă numai hoteluri și restaurante, ci toate afacerile adiacente, covoare, mașini, spălătorii, produse alimentare etc. Este o lipsă de înțelegere a mecanismului în macro. Sau este doar un plan bine pus la punct de distrugere a economiei românești începând cu turismul”, ne-a mai precizat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Lovituri în cascadă

Reprezentanții firmelor din turismul românesc mai arată că loviturile date acestei industrii au venit în lanț. Voucherele de vacanță s-au anulat, banii din măsurile 1, 2 și 3 nu s-au dat, programul de sprijin pentru panourile fotovoltaice s-a blocat, iar despăgubirile din Ordonanța 224/2020 au fost amânate până anul viitor, susține conducerea FPTR.

”Acum vor să închidă și hotelurile, deși cele din orașe au maximum 15% ocupare. Ce distanțare mai mare poate fi decât o persoană cazată pe un palier? Și mai grav este că nu există predictibilitate. Au deschis cafenelele și restaurantele și apoi decid, peste noapte, să le închidă. Păi ce fac oamenii cu marfa pe care au cumpărat-o? Dacă ar fi știut, nici nu mai deschideau”, a mai afirmat Dragoș Răducan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.922 afisari

7 COMENTARII

  1. Firme cu tarife mai mari decit în Dubai, sau de aiurea.
    Asta datorită vaucherelor.
    Acestea nu sunt firme de HORECA
    Sunt capuse la buget.

    • Cugetase un trădător de țara si de romani. Un pupator de dosuri străine, ce vrea o țara ca afara, afara din casa

  2. Mentalitate de Ministru fecaloid dezastru, asa gandire de dreapta, ajutam starinii, noi la wc

  3. Eu sunt STARIN , un fecaloid dezastru stalinist caruia i-a venit rau de la stevie in brusturii din fundul curtii ca n-are wc .

    • Ba tu esti prost, ori prost si drogat? Mai lepra ce ai vândut-o pe ma-ta, pentru doi euro. Ti se pare ca guvernul asta face ceva pentru romani? Ca vreo 15 milioane azi de romani, vad ca acest guvern nu mișca un pai pentru romani, in schimb împrumuta miliarde ce sunt dăruite gratis multinaționalelor

  4. O fi pus „umarul” si tableta sts, dar marea vina este a votantului roman. Aveti ceea ce ati votat cu frenezie. O sa platiti si fumul de pe case.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger