AcasăSOCIALGuvernul, obligat să ridice restricțiile. Rata de infectare a scăzut zdrobitor

Guvernul, obligat să ridice restricțiile. Rata de infectare a scăzut zdrobitor

Guvernul Cîțu, în impas. Prelungirea stării de alertă nu se mai justifică

Autoritățile române se află într-un mare impas. Peste scandalul dozelor de vaccin insuficiente, a apărut o mare problemă. Numărul de cazuri Covid scade odată cu creșterea numărului de teste, județe întregi intrând la incidențe de sub 1,5%, fapt care, potrivit legii, impune ridicarea restricțiilor.

Bombardamentul cu știrile despre mutația periculoasă a virusului Covid, care a impus lockdown în unele state europene și măsuri extreme în altele, nu schimbă cu nimic situația din România, unde numărul de cazuri scade de la o zi la alta, pe fondul creșterii testării. Oficialii din domeniul Sănătății încearcă cu disperare să ne transmită că numărul de cazuri este mult mai mare, dând vina pe testele rapide făcute de oameni acasă și neraportate. În Capitală cu greu s-au ridicat restricțiile, și doar parțial, contrar prevederilor legislative, autoritățile insistând că situația este mult mai gravă decât pare. De la începutul pandemiei, cu sau fără număr mare de teste, singurul reper al situației reale a infectărilor l-a constituit, însă, numărul de cazuri grave, adică pacienții internați la ATI. Și iată că, după o lungă perioadă de timp, numărul acestora a scăzut, în 22 ianuarie, la sub o mie. În spitale, potrivit managerilor și medicilor din aceste unități, lucrurile s-au relaxat, iar presiunea pe locurile Covid nu mai este la același nivel. Dar, cu toate acestea, nimic nu se schimbă. Purtatul măștii în are liber a devenit obligatoriu indiferent de incidența numărului de cazuri, fiind impus prin modificări la prelungirea stării de alertă. În fapt, restricțiile s-au extins cu fiecare prelungire a stării de alertă, iar Guvernul a anunțat că acestea nu se vor ridica până la vaccinarea a 70% din populație. Dacă însă numărul de cazuri continuă să scadă în acest ritm, autoritățile vor avea o mare problemă, pentru că o nouă prelungire a stării de alertă nu se va mai justifica.

În Europa se propagă, din nou, frica

Așa-zisa mutație a noului coronavirus a băgat spaima în statele europene. Și poate nu este vorba despre spaimă, ci despre pretextul guvernelor de a lua noi măsuri restrictive. Peste tot se propagă știri prin care se arată că virusul face ravagii, însă, statistic, nu se întâmplă mare lucru. Creșteri ale cazurilor Covid s-au înregistrat doar în Spania și Portugalia, în restul țărilor panta este cât se poate de descendentă. Mutația, despre care se spune că este cu 70% mai contagioasă, fără a se stabili dacă este și agresivă, este foarte posibil să se fi manifestat în România. În octombrie 2020 numărul de cazuri a explodat, menținându-se, timp de două-trei săptămâni, la 10.000 de infectări pe zi. Ulterior, încet, încet, numărul a început să scadă. Președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Doina Azoicăi, spunea atunci, într-un interviu acordat ziarului Național, că ”asistăm la o schimbare de comportament al virusului, care a devenit mult mai contagios, dar mai puțin agresiv”. Evaluarea de risc trimisă în toate țările UE la sfârșitul săptămânii trecute de Centrul European pentru Prevenirea Bolilor anunța că, pentru a controla răspândirea și impactul variantelor emergente ale SARS-CoV-2 cu transmisibilitate crescută sunt necesare măsuri de restricție mai dure, consolidarea capacității de detecție a cazurilor și supravegherea epidemiologică a contacților. ”Deoarece grupele de populație care determină transmiterea nu vor fi vizate la vaccinare timp de câteva luni, statelor membre li se recomandă să fie foarte prudente în privința relaxării restricțiilor. Mai mult, având în vedere dovezile unei transmisibilități substanțial mai mari a noilor variante care determină îngrijorare, autoritățile naționale ar trebui să fie gata să aplice măsuri și mai stricte, comunicând și angajându-se împreună cu populația, pentru a încuraja respectarea acestor măsuri”, se arată în evaluarea de risc a ECDC.

În România, virusul va fi ”sezonier”

Comunicarea autorităților sanitare din România nu încetează să sfideze logica. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, după imunizarea a 70% din populație, Covidul va mai reveni doar în sezonul rece. Afirmația este cu atât mai absurdă cu cât noul coronavirus s-a dovedit total atipic față de orice alt virus respirator, fiind prezent în toate lunile anului. ”Eu cred că nu vom mai avea o altă campanie de vaccinare (la anul) şi, chiar dacă va fi nevoie de continuarea vaccinării împotriva Covid-19, cred că acest lucru poate să intre pe structura normală a Programului Naţional de Vaccinare, prin reţeaua de medicină de familie, pentru că la acel moment sperăm să avem suficiente vaccinuri care să nu necesite condiţii speciale de păstrare şi de distribuţie. La nivel global există un demers de accelerare a vaccinării colective şi de atingere a imunizării colective. Dacă vom reuşi, într-un an-un an şi jumătate, să avem 5 miliarde de persoane imunizate, circulaţia virusului va scădea şi se va reduce la nivel de cazuri sporadice, sezoniere şi nu mai are impactul acesta epidemic să impună vaccinare. Foarte probabil că acest virus va rămâne un virus circulant în populaţie, mai ales în sezonul rece” a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
960 afisari

1 COMENTARIU

  1. Creste o pilulă in Spania. Se minte și în Spania ca la balamuc, niște nenorociți, media de aici e mai odioasă decât cea din România, cred. În România tot mai răzbate adevărul, aici, nimic, toți sunt setați și teleghidați de la același centru de comandă. Ți-e scârbă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger