AcasăSOCIALGuvernul nu renunță. Morții Covid, tot în saci

Guvernul nu renunță. Morții Covid, tot în saci

Regula morților Covid în saci nu are nicio noimă

Decedații confirmați cu noul coronavirus vor fi înmormântați tot în saci, pe motiv că produsele biocide trebuie să distrugă Covidul. Singurul compromis acceptat de Guvern este permiterea îmbrăcării morților înainte de a fi băgați în saci. Însă, modificările ordinului ministrului Sănătății, care ar fi inclus și acceptarea în biserică a cosciugelor cu morți Covid, nu au fost încă finalizate.

Schimbarea Ordinului ministrului Sănătății privind regulile de înmormântare a decedaților Covid, deși discutată încă de la începutul anului, nu a fost finalizată nici până acum. Reprezentanții Secretariatului pentru Culte speră ca zilele acestea să apară ordinul modificat, având în vedere că se mai așteaptă doar avizul INSP și semnătura ministrului Vlad Voiculescu. Schimbările din acest ordin ar trebui să mai reducă în intensitate traumele rudelor celor morți, dat fiind faptul că firmele de pompe funebre vor fi obligate să îi îmbrace pe decedați. Regula sacilor rămâne însă neschimbată, deși faptul că sicriul este sigilat nu justifică deloc folosirea unor asemenea măsuri aberante. ”Din informațiile pe care le avem noi, modificarea ordinului se află într-o formă foarte avansată, probabil zilele acestea se va pune avizul INSP-ului și apoi va semna ministrul Sănătății. Potrivit proiectului de ordin, cei decedați vor fi îmbrăcați, dar sacul de plastic tot va exista, adică biocidele respective vor rămâne. Probabil că anumite substanțe trebuie să-și facă efectul împotriva virusului într-un anumit spațiu, fie el și închis. Sicriul va fi deci închis, dar se va putea introduce în capelă sau în biserică și se va putea oficia slujba, respectându-se toate tradițiile și regulile de înmormântare. Am cerut Guvernului, la solicitarea reprezentanților cultelor religioase, să se permită oferirea asistenței religioase în spitale. Aici va depinde și de managerul spitalului, în măsura în care se poate organiza activitatea religioasă”, ne-a declarat Cezar Păvălașcu, director adjunct la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Îngropați fără slujbă

Conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte a mai solicitat Guvernului să elimine din ordin obligația de a îngropa morții Covid în cel mai scurt timp posibil, dat fiind faptul că aceasta a dat naștere unor abuzuri din partea firmelor de pompe funebre. ”În ordinul care este în vigoare scrie că slujba religioasă se va realiza în cel mai scurt timp posibil și, de foarte multe ori, că aici este și o problemă, firmele de servicii funerare au luat niște decizii mai puțin înțelepte. Au dus direct la groapă persoana decedată, au îngropat-o și, când a venit familia și preotul să oficieze slujba, a oficiat doar în fața unui mormânt. Noi am cerut să se renunțe la formularea de <<cel mai scurt timp>> din ordin, acum să vedem dacă o să se accepte. Dar, până la urmă, chiar dacă rămâne formularea, suntem acoperiți conform tradiției cultului respectiv, care, la ortodocși, spune că se înmormântează a treia zi, iar decedatul poate rămâne în capela mortuară două-trei zile”, ne-a mai precizat directorul adjunct al Secretariatului de Stat pentru Culte, Cezar Păvălașcu.

Înmormântările nu au limită de participanți

În afara localităților carantinate sau a localităților unde se instituie măsuri speciale de către comitetele locale pentru situații de urgență, înmormântările nu au o limită de participanți, ne spun reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Culte. ”Nu există o limită de persoane care pot participa la înmormântare și la slujbă. Practic, în interiorul bisericii trebuie respectată distanța de 2 metri între persoane și în exterior de 1,5 metri. Slujbele de înmormântare nu sunt supuse regulilor adunărilor publice, tocmai ca să nu fie impuse restricții privind numărul de participanți, pentru că asta ar fi însemnat ca statul să încalce libertatea religioasă a cultului. Cum să facă selecția cultul cine participă și cine nu participă la o înmormântare? E absurd”, a mai afirmat Cezar Păvălașcu, director adjunct al Secretariatului de Stat pentru Culte.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
830 afisari

1 COMENTARIU

  1. Niște nenorociți, niște bestii! Distanțare de doi metri, în Biserică? Și, oriunde? Singura benefică, probată științific, e aia a voastră, tot de doi metri, dar în jos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger