AcasăSOCIALGuvernul nu are bani pentru români, dar cheltuie pentru ucraineni 196 milioane...

Guvernul nu are bani pentru români, dar cheltuie pentru ucraineni 196 milioane de euro

Totul pentru ucraineni, nimic pentru români

196 milioane de euro este suma pe care o va cheltui Guvernul pentru refugiații ucraineni, integrați în România. Banii vor fi folosiți pentru locuințe, sănătate, ajutoare sociale, educație și locuri de muncă. Și asta în timp ce compensarea la prețurile combustibililor a fost de doar 25 de bani, că atât s-a putut. Mai mult, cetățenii ucraienieni vor fi sprijiniți de autorități să-și deschidă afaceri în țara noastră.

Guvernul a elaborat un plan național de măsuri pentru protecția cetățenilor ucraineni stabiliți, mai mult sau mai puțin temporar, pe teritoriul României. Suma alocată refugiaților este una uriașă, de 196 milioane de euro, bani care vor fi suportați din bugetele instituțiilor de stat, având în vedere că Uniunea Europeană nu acordă fonduri pentru așa ceva. La data de 17 mai 2022, datele oficiale arătau că peste 986.900 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României de la izbucnirea conflictului și până în prezent, dintre care 86.100 se află încă în țara noastră. Totodată, în această perioadă s-au înregistrat peste 4.300 de solicitări de azil și 23.500 de solicitări de protecție temporară, iar tendința de accesare a statului de protecție temporară este în creștere, dat fiind faptul că perioada legală de ședere a persoanelor strămutate din Ucraina în baza pașapoartelor turistice se apropie de expirare, arată Guvernul. ”Se impune cu necesitate adoptarea, în regim de urgență, a unor măsuri cu caracter excepțional în domeniul sănătății, educației, ocupării, locuirii, al persoanelor vulnerabile și al copiilor și tinerilor pentru a facilita incluziunea acestora în dinamica socială națională, ținând cont de faptul că neluarea acestor măsuri este de natură să producă grave prejudicii cu efecte pe termen lung, uneori chiar iremediabile, deopotrivă asupra persoanelor strămutate din Ucraina și a familiilor acestora, dar și asupra populației naționale”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Peste 115 milioane de euro pentru locuințe

Cea mai mare sumă va fi alocată pentru locuințele cetățenilor ucraineni, care va depăși 115 milioane de euro. Astfel, vor fi construite 1.000 de locuințe de necesitate pentru aceștia, vor fi alocate alte o mie de unități locative aflate în proprietatea autorităților publice centrale și locale, vor fi atribuite 169 de apartamente și alte aproape 10.000 de locuri de cazare. Totodată, statul va cheltui 50 de milioane de euro pentru educația ucrainenilor. Banii vor fi utilizați pentru acordarea de asistență psihopedagogică și consiliere, organizarea de cursuri de inițiere în limba română pentru elevi și adulți, locuri finanțate de la bugetul de stat pentru cetățenii ucraineni care doresc să-și continue studiile în instituții de învățământ superior de stat din România, precum și subvenții pentru studenți de 70 de lei pe zi pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată, statul român va acorda alocații de hrană, îmbrăcăminte, ăîncălțăminte și rechizite în valoare de 3.732 de lei pe lună pentru fiecare elev ucrainean.

Ajutați în afaceri

Guvernul a anunțat și organizarea de cursuri pentru cetățenii ucraineni privind antreprenoriatul în România, cum ar fi module pentru accesare de fonduri, oportunităţi de afaceri, elemente de interculturalitate, legislaţie și proceduri administrative, mediul de afaceri în România, dezvoltarea de materiale și resurse în limba ucraineană. Aceștia vor primi și consultanță pentru inițierea unei afaceri, start-up, cu implicarea autorităților locale și centrale. Accesul la sistemul de sănătate al ucrainenilor va fi gratuit, aceștia fiind scutiți și de coplata pentru anumite servicii medicale, pe care doar românii trebuie să o achite. De asemenea, ANOMF va oferi subvenții firmelor care angajează ucraineni.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.