AcasăSOCIALGuvernul ne vrea săraci! România, împotriva salariului minim european

Guvernul ne vrea săraci! România, împotriva salariului minim european

Bogdan Hossu: ”25% dintre români muncesc în afara țării”

După ce în martie anul acesta Senatul a aprobat Hotărârea care dă acceptul propunerii Directivei Europene pentru salariul minim European, Guvernul a decis să nu susțină acest act normativ. Executivul consideră inacceptabil procentul de 50% din salariul mediu brut, considerând că majorarea salariului minim ar afecta IMM-urile.

România este motivul principal pentru care, la nivel european, s-a propus instituirea unei directive care să oblige statele să stabilească un salariu minim decent. Și asta pentru că veniturile insuficiente i-au determinat pe români să migreze în masă. Guvernul însă a decis să se opună acestei directive, motivând că o majorare a salariului minim ar afecta IMM-urile. ”România are migrația cea mai mare și Uniunea Europeană încearcă să creeze mecanismele cele mai bune de stabilitate. Totdeauna va exista o migrație, dar migrația normală arată un flux cam de 8%, în timp ce România are circa 25% din populație migrantă. Procentul este enorm și pentru țările de destinație, dar este enorm și pentru țara din care pleacă, pentru că destabilizează, într-o formă sau alta, piața muncii și piața fiscală, migranții pierzându-și calitatea de contributori la bugetul național. Problema este că Guvernul acționează împotriva deciziei Parlamentului României, care a fost votată în martie 2021. Iar Guvernul, fără să aibă vreo discuție cu partenerii sociali, și-a exprimat un punct de vedere față de Directivă. Iar forma respectivă este identică cu punctul de vedere al Consiliului Investitorilor Străini și al Camerei de Comerț a SUA, este același tip de argumentație și de susținere legat de acest lucru. În plus, poziția Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles, în discuțiile care au avut loc la nivelul Comisiei Europene legate de Directivă, arată clar că România a avut o poziție contrară Directivei de stabilire a salariului minim European. Iar această poziție are, evident, un mandat guvernamental”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa.

Nemulțumiri pe toată linia

În documentul de poziționare a României cu privire la propunerea de directivă privind salariile minime adecvate în UE, Guvernul consideră că este nevoie de o departajare a intervențiilor în corelare cu obiectivul declarat și cu opțiunea statelor membre de stabilire a salariului minim (prin reglementare sau prin negociere colectivă), de clarificare a domeniului de aplicare şi a definiţiilor ca urmare a efectelor directe sau indirecte induse, precum şi a altor aspecte juridice, astfel încât să fie asigurată competența statelor membre în determinarea valorii salariului minim, autonomia partenerilor sociali și a sistemelor de dialog şi negociere colectivă, fără o încărcare nejustificată a sarcinilor şi a costurilor administraţiei naționale şi a IMM-urilor. ”Termenul de <<adecvat>> este vag și nu este definit în textul propunerii. Orice formulare de acest tip, care să facă referire la adecvarea nivelului salariului minim sau la noțiuni similare, este problematică atâta timp cât nu se cunosc elementele cu care ar trebui comparat pentru a decide dacă un salariu minim îndeplinește respectivele criterii sau dacă este sau nu echitabil. De asemenea, utilizarea conceptului de <<adecvare>> pare să indice că propunerea de directivă abordează salariul minim dincolo de înțelegerea sa ca un nivel salarial de bază, mai degrabă din perspectiva unui salariu minim de trai”, se arată în documentul prezentat de România la Bruxelles.

Intențiile sunt clare

Din discuția pe care a avut-o Cartel Alfa la Ministerul Muncii a reieșit că ministerul a făcut câteva observații, pe care nimeni nu le-a văzut. ”I-am întrebat ce fel de dialog social fac cei de la minister dacă își exprimă poziții care ar trebui să reprezinte poziția țării, și nu a lor, personală, fără să discute cu partenerii sociali. Mai mult, Ministerul Muncii ne-a dat calendarul de întâlniri pentru cele 7 sectoare de activitate, câte două ore la fiecare, pentru modificări la Legea salarizării bugetare, care ar trebui să fie, conform Memorandumului, o nouă lege de salarizare”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.673 afisari

4 COMENTARII

  1. Acei parlamentari borfasi USR-PLUS -PNL ar trebuii platitI cu salariu din tara,ci nu cu mii de euro ,se vede pe fata ca jigodiile trimise in parlamentul european sunt niste tradatori !

  2. Acum ce mai zici Sinkfridule,
    Nazi dement,perfidule,
    Iti place asa ,pe prosteala?
    Curand o sa dai socoteala!

    Ce salariu primesti de la scaperi
    De la cei ce te au pus ca sa i aperi?
    Jivina vanduta cu ochi plini de ura
    Curand vei primi exact pe masura

    Acuma ce zici domnu’ pres?
    La masuta pe hol cand mai iesi,
    Sa ne spui minciuni de pojar
    Vrei sa ne aduci cu gatul la par?

    Acum ce mai zici rujatule ,
    Mincinos si dement .Trepanatule!
    Da i cu minciuna !Ce vrei?
    Sa muncim sclaveti pe doi lei?

    Acum ce mai vreti voi ,guwernerul mieu,
    Niciodata n a fost ca acuma mai rau
    Iar din zare se anunta rau si urat
    Ne ati adus unde ati vrut:cu genunchiul pe gat

    versurile apartin lui Marcu Daniel

  3. Am ajuns de la crestere
    Inapoi ca in pestera
    Stam nespalati in capitala
    Nicusor fiind dus la spirala
    Iar apa e pusa pe ratie
    CA asa vrea ,,duamna”mafie
    Domnul cotrocean sta pe oua
    Nare el ce ne spune noua
    Decat sa spalam mainile
    Si sa nu mai plimbam cainele
    Dupa ora opt seara
    Ca ne prin gealatii cu gheara
    Si ne trag zdravan amenda
    Iar la caine ii pune platbanda
    In rest ce sa zic:Sanatate
    Caci la spital nu se poate
    Nu s locuri nici bani pentru paturi
    Banii i am dat ,doua straturi
    Pe sute de tancuri stricate
    Ca ma gandeam :daca dam
    Vize indata luam
    Dar n am obtinut mai nimica
    Doar sapca si ciclotimica
    Acum ce sa spun: mai rabdati
    La spital nu va duceti
    Mai stati!

  4. Raman uimit !!!Se mai gasesc si oameni in tara asta LIKE si aprecieri pentru domnul poet …GEW!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger