AcasăSOCIALGuvernul mută și Sănătatea on-line

Guvernul mută și Sănătatea on-line

Orban vrea să facă economii la buget prin introducerea telemedicinei

Teleconsultația, telemonitorizarea și teleasistența vor deveni, în scurt timp, singurele căi de acces la tratament ale românilor. Guvernul consideră că acesta este soluția pentru creșterea accesibilității la serviciile medicale ale bolnavilor, care se vor trata de acum preponderent on-line.

Despre telemedicină, ca soluție în situații disperate, s-a tot vorbit de-a lungul timpului, cu opinii pro și contra. În România, însă, autoritățile au dispus, pe motiv de pandemie, generalizarea asistenței medicale on-line, cel puțin în cazul bolnavilor Covid. Acum, sub pretextul că vrea să-i confere cadrul legal telemedicinei, Guvernul a decis să mute, de fapt, întregul sistem sanitar în on-line, printr-o ordonanță de urgență. ”Această criză sanitară fără precedent s-a reflectat negativ în planul sănătății publice, astfel se impune ca statul român, prin Ministerul Sănătății, în calitate de garant al sănătății publice, să suplimenteze și să diversifice serviciile medicale.

Pentru a răspunde în continuare nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi dar şi a gestionării eficiente a resurselor umane și financiare din domeniul sănătăţii, este necesară, aprobarea, de urgență, a cadrului legal general care să dea posibilitatea acordării asistenței medicale prin telemedicină de către toate unitățile sanitare publice și private prevăzute la art 30 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, indiferent dacă acestea se află sau nu se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Necesitatea asigurării creşterii accesibilităţii la servicii medicale, cu creșterea semnificativă a accesului persoanelor din zonele rurale, din zonele geografice mai puţin accesibile sau din zonele care înregistrează deficit în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale de specialitate în anumite specialităţi clinice, cum ar fi asigurarea  investigaţiilor medicale anatomo-patologice şi radiologice, dar si necesitatea gestionării eficiente la scară națională a resurselor umane din domeniul sănătăţii impun identificarea de soluții şi modalități noi, alături de cele existente de acordare a serviciilor medicale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență care completează Legea 95/2006.

Protocoale medicale

Guvernul consideră că soluția pentru accesul la serviciile de sănătate o reprezintă telemedicina, care ar fi o adevărată necesitate în contextul actual, în care deplasările şi interacţiunile umane trebuie minimizate cât mai mult pentru limitarea răspândirii epidemiei cauzate de coronavirus. ”Prin telemedicină este posibilă creșterea accesului populației la asistența medicală, depășirea barierelor geografice și conectarea între personalul medical și pacienți sau între profesioniștii din sănătate care nu se află în aceeași locație fizică, în scopul realizării actului medical prin diagnosticarea rapidă a pacienților şi aplicarea cu celeritate a protocoalelor medicale, astfel încât dreptul fundamental al cetățenilor la ocrotirea sănătății să fie asigurat. Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate de la distanță, fără prezența fizică simultană a personalului medical și pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecțiuni sau metode de prevenție a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare”, susține Guvernul.

Crește productivitatea

Potrivit Executivului, practicarea medicinei on-line va avea efecte benefice asupra sistemului de Sănătate, prin gestionarea eficientă a resurselor umane și financiare și prin creșterea productivității. Serviciile care pot fi furnizate prin telemedicină vor fi teleconsultația, teleexpertiza, teleasistenţa, teleradiologia, telepatologia, telemonitorizarea, pe care le vor acorda atât unitățile sanitare de stat, cât și cele private. ”Serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atât la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cât şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din România, beneficii cu atât mai importante și mai necesare în contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
404 afisari

2 COMENTARII

  1. Iar pepiniera de cadre medicale, carne de tun…ca voluntari…Fara mijloace de protectie, fara asigurare suplimentara platita ..Marea reforma medicala…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger