AcasăSOCIALGuvernul majorează polițele RCA. Plafonarea tarifelor, praf în ochii populației

Guvernul majorează polițele RCA. Plafonarea tarifelor, praf în ochii populației

Ministerul Finanțelor cere o majorare de 6,8% pentru polițele RCA, într-un proiect de ordonanță care prelungește așa-zisa plafonare a tarifelor, invocând inflația. Pe de altă parte, transportatorii acuză că, pe timpul plafonării, asigurătorii au scumpit deja polițele cu 10% pentru persoanele fizice și cu 30% pentru persoanele juridice. Adevărata plafonare ar trebui să se facă la tarifele de referință stabilite de ASF, mai spun transportatorii.

Ministerul Finanțelor cere, într-un proiect de ordonanță de urgență, înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, tarife care pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale, susține ministerul. Instituția consideră că situația actuală poate fi încadrată ca și situație de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței.

”Întrucât în luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA,  fapt ce a determinat o presiune asupra pieței de asigurări RCA, mecanismul de cerere și ofertă a fost afectat și se estimează că această situație de criză va persista și se va manifesta inerțial și ulterior datei de 1 ianuarie 2024, în condițiile în care doar 6 societăți autorizate în România şi două sucursale înfiinţate în baza dreptului de stabilire desfăşoară în prezent activitate de asigurare RCA. Datele arată că numai în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Finanțelor.

Bătaie de joc

Plafonarea nu are sens, atâta timp cât s-a făcut la tarifele practicate de fiecare asigurător în februarie 2023, semnalează reprezentanții transportatorilor.

”S-a dovedit că plafonarea nu a avut niciun efect, pentru că la persoane fizice tarifele au crescut cu 10%, iar la persoanele juridice, au crescut cu 30%. Acum Guvernul vine și spune că prelungește plafonarea, dar o ajustează cu inflația. Păi ce este asta, bătaie de joc? Și mărirea făcută de asigurători până acum ce a fost? Păi dacă dai plafonare, dă-o la tariful de referință stabilit de ASF și atunci poți să spui că e plafonare și ai venit în sprijinul asiguraților. Vă dau un exemplu. Tariful de referință la camioane era 8.000 de lei, iar asigurătorii au perceput tarif de 15.000 de lei. ASF ar fi trebuit să controleze firmele de asigurări dacă au respectat plafonarea la prețurile din februarie, dar este aproape imposibil, când fiecare asigurător are zeci de tarife, pe persoană, pe vârstă, pe mașină”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Limitare, doar pentru firmele românești

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, comisionul de distribuție ce se reflectă în costul final al poliței RCA pe care aceștia urmează să îl plătească se va limita la un maximum de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, se mai precizează în proiectul de act normativ al Ministerului Finanțelor. ”Pentru brokerii de asigurări, care sunt firme românești, nu au plafonat comisionul la nivelul lunii februarie 2023, ci le-au stabilit un comision fix, în schimb, pentru multinaționalele din asigurări, Guvernul a dat această facilitate. În plus, atât de plafonate au fost tarifele, încât au fost asigurători care aveau în portofoliul doar polițe RCA și au obținut profituri uriașe”, ne-a mai spus președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.050 afisari

2 COMENTARII

  1. Unde or fi aia 6,8% cand eu am platit DUBLU valoarea politei in 2023 fata de 2022 ? Ne mint astia in fata ca pe copiii prosti si noi stam si belim fasolea la ei cum ne duc cu zaharelul.

  2. Fsn(psd pnl udmr și minoritari) are sarcina ,trasată prin ani ’80 , sa distrugă România. Aproape ca a reusit !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger