AcasăSOCIALGuvernul lovește direct în multinaționale. Se sparge specula de pe piața lemnelor...

Guvernul lovește direct în multinaționale. Se sparge specula de pe piața lemnelor de foc

lemnPericol pentru pădurile patriei: confiscarea camioanelor, scoasă din Codul Silvic! Cum explică autorităţile

Măsura anunțată de Guvern, prin care se plafonează metrul cub de lemne la 500 de lei, lovește, de fapt, în multinaționale. Profitând de criza energetică, acestea au triplat prețul lemnelor, dând, astfel, tonul în piață și pentru ceilalți comercianți. Executivul a arătat că, cel puțin în cazul Romsilva, lemnul a fost vândut cu prețuri începând de la 173 de lei/mc. În schimb, multinaționalele au ajuns să vândă metrul cub chiar și cu 1.500 de lei.

Plafonarea prețurilor la lemnele de foc, care nu a intrat încă la aprobare, a întârziat prea mult, astfel că populația nu va putea beneficia de ea. Plafonarea ar fi trebuit să apară la începutul lunii septembrie, când multinaționalele au pus în vânzare lemne de foc la prețuri exorbitante, perturbând piața și provocând o majorare artificială a prețurilor și la ceilalți comercianți. Când marile magazine au vândut și încă vând lemne de foc cu prețuri între 1.100 de lei mc și 1.500 de lei mc, atunci și comercianții și-au permis să pună prețuri între 600 de lei mc și 800 de lei mc.

”Trebuie avut în vedere că pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă, în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc”, atrage atenția Guvernul în proiectul de Ordonanță de Urgență. Măsura de a plafona prețurile la 500 de lei m.c lovește, astfel, direct în multinaționale, care, pe fondul crizei energetice și a unei cereri mari de lemne de foc, au decis să facă profituri uriașe.

Prea târziu pentru populație

Președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană, ne spune că măsura nu va avea efecte asupra populației. Și asta pentru că, în prezent, populația României, în marea majoritate, cam 80%, s-a aprovizionat cu lemnul necesar pentru încălzirea locuințelor, iar durata de aplicare a ordonanței, încă neaprobată, este până la 31 martie 2023.

”Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă de a ajutora în mod real populația era acordarea unor vouchere sau a unor tichete cu valoare fixă, care să acopere un volum limitat, adică 5 mc pentru fiecare familie. Așa, la 500 de lei mc, brichetele la 1.500 de lei pe tonă și peleții la 2.000 de lei pe tonă nu știu cu cât sprijină populația, pentru că doar în zona de Sud a țării prețurile ajung la 500 de lei mc, în rest prețurile sunt sub 500 de lei în momentul de față. Acum depinde și de unde se achiziționează acest lemn, de la pădure, de la drum auto, de la un depozit care este mai apropiat de pădure, unde este mai ieftin, sau dacă se achiziționează de la magazinele de bricolaj, unde prețul este mult mai mare. Deci practic această ordonanță nu are un efectul scontat de sprijin pentru populație”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federației ”Silva”.

85% dintre românii din rural folosesc încălzirea cu lemne

Guvernul a arătat, în expunerea de motive a proiectul de act normativ, că, în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, s-au constatat o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire. ”În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională”, susține Executivul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.090 afisari

5 COMENTARII

  1. Mai documentati-va nitel inainte de a posta. „Guvernul lovește direct în multinaționale”??????….ce gluma „buna”! Ca si in cazul energiei(electrica, gaze), „guWernul”, „plafoneaza” pretul lemnului la o valoare mult peste pretul pietei.Metrul cub de lemn taiat si crapat se vinde pe piata libera sub 500 de lei. In rest doar „succesuri”!

  2. Lemn din tara la noi vandut de altii tot noua de 500 de ori mai scump????
    Mai sa fie!
    Trebuie plafonat jos de tot si interzisa exploatarea de catre orice firma cu capital strain

  3. Stiam bai nenorocitule ca nu esti normal la cap Stiam ca esti prost si analfabet dar chiar asa de stoarfa nu credeam ca esti bai homalaule Nik-ul pidosnic !

  4. A indraznit guvernul de slugi sa faca asta? Cred ca este o gluma. Cum sa loveasca slugile in stapan?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger