AcasăSOCIALGuvernul îngenunchează și sistemul de sănătate. Bani mai puțini pentru pacienți

Guvernul îngenunchează și sistemul de sănătate. Bani mai puțini pentru pacienți

Guvernul taie și din banii Sănătății. Prioritățile sunt altele

Deși, per total, banii pentru Sănătate ar fi mai mulți, în realitate, pacienții nu vor beneficia de aceste fonduri. Asistenței medicale primare, care ar fi trebuit să fie punctul forte al sistemului, prin accentul pe prevenție și extindere a competențelor, i s-au tăiat, din start, 30% din bani. Mai mult, au fost introduse prevederi care, cumulate, vor duce la desființarea cabinetelor de medicină de familie.

Deși au cele mai mici venituri din sistem, medicii de familie vor primi, din acest an, și mai puțini bani. La nivel declarativ, dar și prin reformele asumate în PNRR sau în Strategia Sănătății, asistența medicală primară devine punctul forte al sistemului de sănătate. În realitate însă, Guvernul a tăiat 30% din fondurile acesteia.

”S-au redus banii și per capita și pe servicii. Dacă pentru per capita erau 12 puncte, acum sunt 7, iar pe serviciu erau 8, iar acum sunt 6,2. Înainte era trecut în contract valoare minim garantată, însă de doi ani, aceasta a dispărut. Măsurile de acum fac ca veniturile cabinetelor de medicină de familie să scadă cu 30%. Și până la apariția acestor măsuri, aveam medici de familie care câștigau salarii de doar 4.000 de lei, iar acestea se vor diminua. Mai este o prevedere introdusă în actul adițional, care este acum în transparență decizională, prin care nu se mai plătește gradul profesional la medicii de familie, ceea ce înseamnă o scădere a veniturilor cu încă 20%. În plus, sunt cabinete care au intrat în proiecte PNRR, pentru că le-a promis Ministerul Sănătății că vor primi bani și nu au primit nimic, iar acum au rămas datori la bănci, că au cheltuit din banii lor”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF).

Acesta mai arată că, după aceste măsuri ale Guvernului, fiecare cabinet va încerca să-și limiteze cheltuielile, programul, să își închidă alte puncte de lucru secundare, în special în mediul rural, pentru că nu își vor mai putea permite să susțină cheltuielile și acolo. ”Nici autoritățile locale, nici comunitatea locală nu se implică cu nimic în sprijinirea medicilor de familie, astfel că ei sunt pe cont propriu. Salariile asistentelor de la cabinetele medicilor nu vor mai crește, în condițiile în care sunt deja mai mici decât cele din sistem”, ne-a precizat dr. Angela Mazdrag, președintele UPIMF.

Crește birocrația

Medicii de familie semnalează că Guvernul a mai introdus o prevedere prin care validarea serviciilor prestate nu se va mai face decât după ce pacientul, sau o rudă de gradul I sau II, va confirma că a fost consultat și a primit rețetă, iar până la 1 februarie vor face o metodologie în acest sens.

”Păi gândiți-vă la câte consultații sunt în țară, la câți oameni ar trebui să transmită confirmări cumva către casele de asigurări de sănătate, în condițiile în care sistemul SIUI-ul nostru nu funcționează să validăm rețetele. Suntem în a nu știu câta lună când CNAS ne anunță că nu funcționează sistemul și că vor valida mai târziu. Pe urmă, statul nu știe că în România mai sunt oameni care nu au pe nimeni? Pentru ăia cine confirmă? Și apoi, nu toți oamenii au competențe digitale. Iar ei ne spun că nu vor factura până nu vor primi aceste confirmări. Este o altă modalitate de tergiversare a facturării. Deja, din august, plățile sunt făcute cu mare întârziere”, ne-a mai spus președintele UPIMF, dr. Angela Mazdrag.

Avertismentul Colegiului Medicilor

Colegiul Medicilor din România atrage atenția că măsurile Guvernului vor avea consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației.

”Totodată, sunt încălcate obligațiile asumate de autorități, în mod repetat și în diverse forme, atât față de partenerii europeni, cât și față de corpul medical, prin acordurile și contractele negociate și încheiate în anul 2023. Acestea trebuie să rămână priorități și angajamente ferme, în special în contextul în care Strategia Națională de Sănătate 2023-2030 vizează dezvoltarea într-un mod sustenabil a sectorului de asistență medicală primară, prin creșterea furnizării serviciilor preventive și extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament și monitorizare, prioritar pentru afecțiunile cu impact negativ major în mortalitate și dizabilitate”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
627 afisari

6 COMENTARII

  1. Presa ar trebui sa ne informeze cu cat e finantat sistemul privat medical, deoarece e un paradox, nelegal: asiguratii platesc contributii mari pentru sanatatea publica !dar vin capusele, pilele din privat si iau banii cei mai multi.
    Privatii folosesc fondurile publice dar….cand sa te folosesti de ei, iti spun ca nu mai sunt fonduri si platesti consultatia !
    Nu am vazut, dupa 34 de ani, o singura companie medicala verificata cum foloseste fondurile publice.
    De asemenea, e o mizerie politica sa cresti contributiile la sanatate, sa scazi accesul la sanatate, e un drept constitutional, si sa maresti pretul la medicamente.
    Sa aiba parte de medici !

  2. Hopaaa… Își face efectul dezmățul din plandemie și cu „slava”? Cît cîștigau medicii de famiglie pentru un cobai injectat??? Păi crede careva că banii ăia chiar picau din cer??? Era și timpul să se deconteze în timp, nu?
    Bani pentru acoperiți sunt? Sunt, garantat. Lor le cresc fondurile garantat.

  3. Ne omoară pe oacienti, suntem prea multi.Si pensionarii nespeciali.
    Si medicii neinregimentati sunt prea independenti.

  4. Bine că au salarii mari cadrele medicale, nu contează că se alocă banii mai puțini pentru pacienți, că doar nu mor doctorii și asistenții medicali🤬🤬🤬😡😡😡🤮🤮🤮

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger